Ljekovito biljeIslandski lišaj

Islandski lišaj

-

Ovaj lišaj raste na cijeloj sjevernoj polutki. Koncem 13. stoljeća bio je izrazito pomodna droga. U narodnoj se medicini njegova uporaba očuvala kod plućnih bolesti te u svojstvu tonika nakon teških bolesti. Znanstvena ga je medicina cijenila manje, iako već dugo poznajemo njegov antibiotični učinak. Danas ponovno postaje cijenjen, osobito u obliku tableta kod kašlja i preopterećenih glasnica.

DROGA:

- Google oglasi -

CETRARIAE LICHEN: Steljku (talus) ubiremo cijele godine. Ako je suha, namočit ćemo je kako bismo je lakše narezali na komadiće od 3-5 mm. Nakon toga je ponovno dobro osušimo. Takvu drogu možemo koristiti više godina. Ima blag, karakterističan miris koji podsjeća na morske alge te gorak okus.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Ovaj lišaj raste u obliku gustih ili rijetkih jastučića. U nas ga ima na višim položajima, u svijetlim crnogoričnim šumama i vrijesištima iznad šumske granice. Najrasprostranjenije raste u tundrama sjeverne Europe i Azije. Za drogu se ubire u Skandinaviji i istočnoj Europi. Naberemo nekoliko šaka, osušimo i čuvamo više godina.

SRODNE VRSTE: Drugu lišajeve za liječenja koristimo rijetko, iako se može očekivati tla će stručnjaci i kod njih pronaći nove aktivne tvari.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Lišaj sadrži polisaharide topive u vodi: lihenin i izolihenin (50%). Lihenin, koji građom nalikuje na celulozu, topiv je u vrućoj vodi. Izolihenin je sličan škrobu i topiv isključivo u hladnoj vodi. Usto, u drogi se nalaze aromatske lišajne kiseline gorka okusa, kao sto su cetrarna i protocetrarna kiselina te alifatske lišajne kiseline, kao što su protolihesterinska i usninska kiselina. Kiseline djeluju antibiotički.

- Google oglasi -

DJELOVANJE I UPORABA: Kod ove droge djeluju sluzi i gorke tvari. Sluzi blago djeluju na sluznice u ustima, ždrijelu i probavnim organima. Ublažavaju kašalj te upale želuca i crijeva (gastroenteritis). Gorke tvari pojačavaju apetit, potiču metabolizam i kao tonik okrjepljuju tijelo. Lišajne kiseline koje djeluju antibiotički kod unutarnje primjene liječe bubuljičavost (akne), a kod vanjske potiču zacjeljivanje rana. Droga sadrži i jod.

UPORABA U VETERINI: Droga se uspješno koristi kod slabog apetita, crijevnih bolesti, kolika, ali i kod kašlja i plućnih bolesti domaćih životinja. Od dobro mljevene droge spravljamo prah za posipavanje rana koje presporo zacjeljuju.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Biljku uvijek moramo upotrebljavati u propisanim količinama i kraće vrijeme, jer može nadraživati želudac i crijeva.

ČAJ: Dvije čajne žličice droge stavimo u hladnu vodu, ugrijemo do vrenja i ostavljamo da stoji 10 minuta. U pravilu pijemo po dvije do tri šalice nezaslađenog čaja na dan.

- Google oglasi -
Prethodni članakLjekovita svojstva Kima
Naredni članakPrava kamilica

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Sigurnosni savjeti za korištenje prirodni sredstava protiv komaraca

Komarci, a ima ih oko 300 vrsta, ne napadaju samo ljude nego i sisavce, ptice i žabe. Oni vam...

Ako volite jesti banane ujutro, imamo loše vijesti za vas

Ako je banana tako nutritivna namirnica, zašto se onda ne treba jesti ujutro? Hajde da saznamo. Važnost i dobrobiti banana...
- Google oglasi -

Uvijek savršena – U šest koraka prepoznajte najslađu lubenicu svaki put

Samo najiskusniji mogu kuckanjem čuti je li lubenica zaista zrela. No i za obične kupce, postoji nekoliko trikova kako...

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

Ovo morate pročitati

Brusnice za zdravlje i prehranu

Brusnice su bobice u kojima je zapakovano mnogo zdravlja...

Bolovi nisu uvijek znak bolesti

Bolovi nisu uvijek odraz oboljenja određenog organa. Po holističkom...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas