Ljekovito biljeIslandski lišaj

Islandski lišaj

-

Ovaj lišaj raste na cijeloj sjevernoj polutki. Koncem 13. stoljeća bio je izrazito pomodna droga. U narodnoj se medicini njegova uporaba očuvala kod plućnih bolesti te u svojstvu tonika nakon teških bolesti. Znanstvena ga je medicina cijenila manje, iako već dugo poznajemo njegov antibiotični učinak. Danas ponovno postaje cijenjen, osobito u obliku tableta kod kašlja i preopterećenih glasnica.

DROGA:

- Google oglasi -

CETRARIAE LICHEN: Steljku (talus) ubiremo cijele godine. Ako je suha, namočit ćemo je kako bismo je lakše narezali na komadiće od 3-5 mm. Nakon toga je ponovno dobro osušimo. Takvu drogu možemo koristiti više godina. Ima blag, karakterističan miris koji podsjeća na morske alge te gorak okus.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Ovaj lišaj raste u obliku gustih ili rijetkih jastučića. U nas ga ima na višim položajima, u svijetlim crnogoričnim šumama i vrijesištima iznad šumske granice. Najrasprostranjenije raste u tundrama sjeverne Europe i Azije. Za drogu se ubire u Skandinaviji i istočnoj Europi. Naberemo nekoliko šaka, osušimo i čuvamo više godina.

SRODNE VRSTE: Drugu lišajeve za liječenja koristimo rijetko, iako se može očekivati tla će stručnjaci i kod njih pronaći nove aktivne tvari.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Lišaj sadrži polisaharide topive u vodi: lihenin i izolihenin (50%). Lihenin, koji građom nalikuje na celulozu, topiv je u vrućoj vodi. Izolihenin je sličan škrobu i topiv isključivo u hladnoj vodi. Usto, u drogi se nalaze aromatske lišajne kiseline gorka okusa, kao sto su cetrarna i protocetrarna kiselina te alifatske lišajne kiseline, kao što su protolihesterinska i usninska kiselina. Kiseline djeluju antibiotički.

- Google oglasi -

DJELOVANJE I UPORABA: Kod ove droge djeluju sluzi i gorke tvari. Sluzi blago djeluju na sluznice u ustima, ždrijelu i probavnim organima. Ublažavaju kašalj te upale želuca i crijeva (gastroenteritis). Gorke tvari pojačavaju apetit, potiču metabolizam i kao tonik okrjepljuju tijelo. Lišajne kiseline koje djeluju antibiotički kod unutarnje primjene liječe bubuljičavost (akne), a kod vanjske potiču zacjeljivanje rana. Droga sadrži i jod.

UPORABA U VETERINI: Droga se uspješno koristi kod slabog apetita, crijevnih bolesti, kolika, ali i kod kašlja i plućnih bolesti domaćih životinja. Od dobro mljevene droge spravljamo prah za posipavanje rana koje presporo zacjeljuju.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Biljku uvijek moramo upotrebljavati u propisanim količinama i kraće vrijeme, jer može nadraživati želudac i crijeva.

ČAJ: Dvije čajne žličice droge stavimo u hladnu vodu, ugrijemo do vrenja i ostavljamo da stoji 10 minuta. U pravilu pijemo po dvije do tri šalice nezaslađenog čaja na dan.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite
Prethodni članakLjekovita svojstva Kima
Naredni članakPrava kamilica

Odgovori

Novi Sadržaj

Vjesnik proljeća: Pravo je vrijeme za uživanje u ljepoti i ljekovitosti tratinčica

Tratinčica se koristi za čišćenje i jačanje organizma, te posjeduje veličanstvenu ljekovitost. Listovi ovog vjesnika proljeća bogati su vitaminima...

Karmelićanska vodica – Srednjovjekovni eliksir lijek za tijelo, um i duh

Ovaj eliksir poznat je kao “karmelićanska vodica”, a ime je dobio po sestrama karmelićankama koje su izmislile originalnu recepturu. Jeste...

Šta je tibetanska gljiva – Kako se koristi i priprema

Tibetanska gljiva dolazi iz Indije, a radi se o veoma rijetkoj i ljekovitoj gljivi. Tek u novije vrijeme ova...

Šparoge za rak, kao i za druga oboljenja, ljudi su koristili od davnina

Pravo proljetno povrće, šparoge, beru se između marta i maja, ponekad i do juna, a posebno su cijenjene zbog...
- Google oglasi -

Stari narodni lijek za liječenje bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci stvaraju se iz otpadnih tvari i soli što se nalaze u mokraći. Što je manje mokraće, to...

Bradavice na vratu (fibromi) kako ih ukloniti potpuno bezbolno

Fibromi, sitne bradavice na vratu su kožne benigne izrasline koje izgledaju poput malih, mekani balončića koji vise na koži....

Ovo morate pročitati

Upala slijepog crijeva – Narodno liječenje

Kod upale slijepog crijeva osjeća se bodac s desne...

16 faktora koji loše utječu na spermije i plodnost muškaraca

Najčešći problemi koji dovode do neplodnosti kod muškaraca su...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas