ISTINA ILI LAŽI: Jedite margarin – bit ćete zdraviji i pametniji?!

-

Prehrambena industrija je ipak samo industrija, i zato treba dvaput promisliti prije no što se uhvatimo u zamku svemoćnih reklama kojima nas mame proizvođači “zdrave hrane”.

Proizvođači “zdrave hrane” često nas mame i ovakvim preporukama: „Ako volim sebe onda ću jesti margarin određenog proizvođača , moje srce i zdravlje će se popraviti čim ga namažem na kruh, a postoji, naravno, i margarin od kojeg postajemo pametniji…”.

- Google oglasi -

Margarin da li je zdrav?

To jednostavno nije istina, jer margarini sadrže hidrogeniziranu biljnu mast i transmasti koje su štetne. Upravo zahvaljujući njima u organizmu se stvaraju upalni procesi koji onda dovode do gastritisa , neurodermitisa, artritisa, i drugih „itisa“ . Našem organizmu slične se stvari događaju i kad pri kuhanju koristimo industrijska rafinarana ulja pri čijoj se proizvodnji koriste jako štetna otapala – heksani. Heksani oštećuju našu veliku žlijezdu s vanjskim i unutarnjim lučenjem – gušteraču. Ako oštetimo gušteraču, nastradat će i naša štitnjača, a velika je šansa da dobijemo dijabetes….

Spomenute transmasti stvorit ćemo i pregrijavanjem maslinovog ulja. Čim temperatura ovog savršenog ulja, na čijim je temeljima i zasnovana mediteranska dijeta, prijeđe osamdesetak stupnjeva, ono više nije zdravo, nego postaje štetno. “Lijek” ili protuotrov za transmasti su omega 3 višestruko nezasićene masne kiseline, i gama linolenska višestruko nezasićena masna kiselina, ali njih treba u organizam unositi iz hladno prešanih ulja. Prehrambena industrija u svoje „zdrave“ margarine i rafinirana ulja dodaje nešto omege 3, ali to onda nalikuje gašenju požara kojeg smo sami (unosom transmasti) izazvali.

Zato nam za zdravo kuhanje preostaje samo hladno prešano repičino ulje, koje sadrži kompleks nezasićenih masnih kiselina omega 3 – 6 – 9. S druge strane važno je znati i to da i najbolje, „najdjevičanskije“ maslinovo ulje sadrži samo proupalne omege linolnu i oleinsku (omega 6 i 9), što a priori nije loše, ali nas navodi na zaključak da ćemo blagodeti maslinovog ulja osjetiti samo onda ako u obrok uključimo i morsku ribu bogatu omegom 3, jer ovih „šestica“ i „devetki“ ionako imamo previše.

Danas u našoj ishrani na jednu protuupalnu omegu 3 dolazi 15 omega 6 višestruko nezasićenih i čak 25 mononezasićenih masnih kiselina. Idealan omjer bio bi 1:1:1. Važno je ovoga i sjetiti se kad vas nagovore da kuhate isključivo na skupom kokosovom ulju koje sadrži samo mononezasićene omege – proupalne omege 9 na čiju se razgradnju troši bitan enzim delta 6 desaturaza koji nam treba i za iskorištenje nezamjenjive protuupalne i esencijalne omege 3. Eto i na taj način, u najboljoj namjeri da sačuvamo zdravlje, možemo lako pogriješiti. Mi u „Matičnjaku „ napravili smo Za Vas ulje omega 3,5,6, i 9, i iako je to zapravo mješavina od 6 važnih hladno prešanih ulja, nazvali smo ga uljem Pet Tibetnaca.

- Google oglasi -

Omega kompleks u ljekovitom biljnom ulju “Pet Tibetanaca”

Ravnoteža – jedna je od ključnih riječi opstojnosti svega što jest; svako odstupanje od tog stanja dovodi do manjih ili većih nevolja. Jednu od većih nevolja po čovjekovo zdravlje donijele su suvremene navike nutritivno neuravnotežene prehrane u kojoj su osim opasnosti u bijelom (bijeli šećer, bijelo brašno, sol, bijela riža) u velikoj mjeri zastupljene tzv. loše masti s velikim udjelom transmasnih kiselina. Znanost nepobitno dokazuje da je osobito pogubna poremećena ravnoteža unosa esencijalnih masnih kiselina omega 6 i omega 3, koje se u organizam moraju unositi hranom. Taj je zaključak potaknuo potragu za tzv. dobrim mastima, mahom hladno prešanim biljnim uljima.

Mješavina hladno prešanih ulja nudi novu mjeru dobrog zdravlja sa znanstveno preporučenim omjerom omega 6 i omega 3 (3:1) i omega 9. Izuzetnu vrijednost ovome ulju daje vrlo rijetka, a za čovjekovo zdravlje iznimno korisna omega 5 masna kiselina iz ulja nara i skvalen iz ulja amaranta, čija biološka moć ne samo da čuva zdravlje, već jača sposobnost samoliječenja organizma.

Ulje Cameline Sative jedan je od najboljih izvora stabilne omega 3 esencijalne masne kiseline (sadrži ga oko 45%). Omega 3 neophodna je za pravilan razvoj fetusa, sudjeluje u razvoju mozga i živčanog sustava, nužna je za razvoj i održavanje kognitivnih sposobnosti (mišljenje, razumijevanje, pamćenje), djeluje protuupalno na staničnoj razini i na taj način smanjuje rizik od mnogih kroničnih oboljenja (artritis, bolesti krvožilnog sustava, bolesti mozga i živčanog sustava), bolesti kože, pa i najtežih kancerogenih oboljenja. Kao i omega 3, omega 6 esencijalna je masna kiselina koja ima značajnu ulogu u rastu i razvoju mozga, razvoju mišića, stvaranju hormona, a osobito važnu ulogu kao prijenosnik impulsa ima u funkcioniranju živčanog sustava.

Dobar izvor omega 6 našli smo u ulju sikavice. Osim toga, ovo ulje obiluje fitosterolima koji u organizmu reguliraju razinu kolesterola – najrizičnijih čimbenika u nastanku ateroskleroze i bolesti krvožilnog sustava općenito, a znamo koliko sikavica pomaže jetri. Omega 9 je mononezasićena masna kiselina, nije esencijalna (u organizmu „nastaje“ iz omega 3 i omega 6), ali je njezin svakodnevni unos bitan za zdravlje (regulira kolesterol), a osobito blagotvorno djeluje na zdravlje srca. U ovoj mješavini dostatnu količinu omega 9 osigurava ulje oraha.

Ulje nara sadrži čak oko 70% omega 5 ili punicične kiseline. Nar je sigurno najzdravije voće, njegova sjemenka daje ulje koje je sigurno najbolje kozmetičko ulje (smanjuje čak i starije ožiljke). Oralno uzimanje ulja nara, odnosno omega 5 najučinkovitija je zaštita od slobodnih radikala, mutacije stanica a time i najtežih oboljenja.

Omega 5 – najsnažniji antioksidans

Omega 5 najsnažniji je antioksidans kojeg poznaje moderna znanost. Konjugirana molekularna struktura (omega 5 naziva se još i konjugiranom linolenskom kiselinom) u velikoj je mjeri kompatibilna strukturi stanica u čovjekovu organizmu pa pomaže kod prijenosa nutrijenata izravno u stanice, ubrzava proces njihovog obnavljanja i pomlađivanja.

Kao izuzetno snažan antioksidans eliminira slobodne radikale koji su uzročnici oštećenja stanica. Djeluje protuupalno, stanice organizma štiti od otrova i drugih oksidativnih šokova (stres, loša prehrana, alkohol). Omega 5 je molekula visoke energije koja suzbija stvaranje uzročnika mnogih oboljenja, blokira konverziju diasolglicerala u arahidonsku kiselinu (djeluje kao aspirin, ali bez neželjenih nuspojava). Ulje nara sadrži prirodni fitoestrogen kompatibilan ljudskom, što ga čini važnim za hormonalnu ravnotežu i zdravlje kože i kod žena i kod muškaraca.

Ovo ulje zahvaljujući omega 5 masnoj kiselini, fitoestrogenu i sadržaju vitamina i minerala (B1, B2, C, kalij, magnezij), koji uz ostale aktivne komponente u značajnoj mjeri doprinose održavanju i osnaživanju imuniteta, osiguravaju hormonalnu ravnotežu, reguliraju metabolizam, poboljšavaju cirkulaciju krvi, štite i pomažu kod bolesti krvožilnog sustava, pa i najtežih kancerogenih oboljenja.

Skvalen – još jedan vrlo moćan antioksidans

Skvalen je još jedan vrlo moćan antioksidans, a nazvan je po prvom poznatom izvoru toga ulja – morskom psu iz dubokih voda iz čije su jetre od davnina japanski i kineski ribari crpili i obnavljali snagu. U vrlo malim količinama sadrže ga neke namirnice kao što su maslinovo ulje (do 0,7%) i ulje pšeničnih klica. Najbolji prirodni izvor skvalena iz biljnog svijeta je ulje amaranta – sadrži ga od pet do osam posto.

Osim što je jedan od najsnažnijih prirodnih antioksidansa, skvalen ima vrlo značajnu ulogu u evoluciji živog svijeta. Dokazano je da su pradavne arhebakterije imale zaštitni omotač od skvalena, što im je omogućilo da prežive iznimno teške uvjete u atmosferi s vrlo malo kisika i temperaturama iznad 100°C. Skvalen je imao i značajnu ulogu u evoluciji čovjeka: njegova pojava i sposobnost čovjekova organizma da ga stvara omogućila je odbacivanje krzna i osigurala zaštitu kože od štetnog UV zračenja, a moguće i od radijacije.

Po svojoj strukturi skvalen je polinezasićeni tekući ugljikovodik, a sličan beta-karotenu, vitaminu A i vitaminu E. Tijelo ga samo stvara, no nakon 25. godine blago se gubi, dok se nakon 40. godine naglo propada, što se pokazuje kroz znake starenja najprije na koži, a potom se njegov gubitak očituje kroz sve veću sklonost različitim oboljenjima. Zaključak je stoga da je za dobro zdravlje i dugovječnost nužan svakodnevni unos skvalena u organizam (nema opasnosti od nagomilavanja i prekomjernog doziranja).

Skvalen je intermedijar u biosintezi kolesterola i ključan je za hormonalnu ravnotežu. Kao izuzetno snažan antioksidans sprječava stanični oksidativni stres, ima značajnu ulogu u staničnom metabolizmu, dovodi kisik do svake stanice neovisno o hemoglobinu i time povećava staničnu aktivnost. Potiče stvaranje važne energetske molekule – koenzima Q10 i na taj način povećava energiju stanica. Skvalen posjeduje i antimikrobni učinak, a najnovija znanstvena istraživanja pokazuju da ima i snažan antitumorski (antikancerogeni) učinak.

Uz esencijalne masne kiseline (omega 3 i omega 6), važnu mononezasićenu masnu kiselinu omega 9 (doprinosi stabilnosti mješavini ulja), iznimno snažne antioksidanse omega-5 i skvalen, sva ulja sadržana u ovoj mješavini obiluju fitosterolima, vitaminima i mineralima. Zahvaljujući udjelu hladno prešanog ulja oraha ovo ulje sadrži i elagičnu kiselinu koja usporava rast tumorskih stanica, te ima antiupalna, antibakterijska, antiseptička i antivirusna svojstva. Orahovo ulje obiluje melatoninom i drugim mikronutrijentima (vitamini B1, B2, B3, E, fosfor, magnezij, bakar, cink, žejlezo, kalcij) što ga uz ostale sastojke čini hranom za mozak (potiće učenje, pamćenje, razumijevanje), snažne kosti i zdravu kosu.

S dvije do tri žličice dnevno s mješavinom ulja biti ćete i još dugo ostati zdravi, sretni i zadovoljni.

„Zdrave žitarice“ za doručak

Još jedan trik prehrambene industrije – „zdrave žitarice“ musli za doručak – bio bi dobar samo onda kada bi sadržao malo pšeničnih zrna koja i kad su integralna zakiseljuju organizam te one, bez obzira na sve reklame, nemaju dobar glikemijski indeks. U vašem musliju je i puno šećera i glukoznog sirupa, a vaše pahuljice zobi nemaju opnu – posiju. Ona je pak jako dobar i jeftin izvor razvikanog betaglucana i selena.

Uglavnom, čuvajte se – nije baš sve o čemu se puno priča „zdravo“.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Vrlo suha koža i stopala sklona žuljevima znak su dijabetesa

Povišen šećer u krvi dovodi do različitih odlaganja na...

Ovih 5 znakova može ukazivati da patite od demencije

Bilo da ste zabrinuti za sebe ili nekoga do...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

deneme bonusu veren siteler
şişli escort
deneme bonusu veren siteler
gaziantep escort gaziantep escort gaziantep escort
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler
betpas
deneme bonusu veren siteler
Porn sites
deneme bonusu deneme bonusu deneme bonusu