ISPUŠETE JEDNU, ZAČEPI SE DRUGA: Evo zašto nam se začepi samo jedna nosnica

0
1221

zapušen nosPrehlada se gotovo uvijek očituje začepljenim nosnicama. Tu su i drugi simptomi, ali ovaj je gotovo uvijek prisutan, pa smo potpuno navikli ispuhivati nosnice, jednom kada se začepe. Poznat vam je postupak, ispušete jednu, začepi se druga nosnica.

Uvijek kroz jednu lakše, a kroz drugu teže dišete. Razlog tomu je nosni ciklus kojim upravlja naš mozak. Taj se ciklus odvija nekoliko puta dnevno, a pažnju na to obraćamo samo ako je nos začepljen više nego inače, piše net.hr

>> Prehlada – Kako nastaje i kako je liječiti?

Kako bi se jedna strana vašeg nosa otvorila, a druga zatvorila, vaše tijelo krv pumpa u tkivo na sličan način kao i kada muškarac dobije erekciju.

“Povećan dotok krvi uzrokuje začepljenost jedne nosnice tijekom tri do šest sati prije nego što prijeđe na drugu stranu. Veća začepljenost se javlja i kada osoba leži, što se posebno da primijetiti kada je glava okrenuta u jednu stranu”, pojasnila je liječnica Jennifer Shu.

>> Prirodni ljekovi za začepljen nos

Vjeruje se da nam ovaj ciklus pomaže da dopuni osjećaj za miris. Ako je jedna strana vašeg nosa širom otvorena, a druga je malo zatvorena, osjetite sve mirise.

Sljedeći put kad budete imali osjećaj da dišete samo jednom stranom nosa, sjetite se da je to rezultat prirodnog, automatskog sustava, a koji je samo malo intenzivniji za vrijeme prehlade.