ZdravljeIstine i zablude o zdravlju

Istine i zablude o zdravlju

-

* Zaslađivač aspartam je škodljiv
Optuživan je da izaziva rak, manično-depresivnu psihozu, pa čak i multiplu sklerozu. Temeljnija istraživanja otklonila su te optužbe.

* Limun ubija bakterije i viruse
Limunov sok je kiselina i ne djeluje na sve bakterije i viruse. Na primjer, ne djeluje na one koji se uobičajeno nalaze u plodovima mora i one u biološkim tečnostima koji se prenose izmetom. Čak je i virus hepatitisa, koji se može prenijeti plodovima mora, vrlo otporan na sok limuna.

- Google oglasi -

* Ako se pije za vrijeme jela, voda goji
Voda sama ne može da goji, jer nema kalorija, a poznato je da samo kalorije goje. Pije li se voda tokom jela, povećava se volumen pojedinih namirnica i prije se osjeti sitost. Pijenje, dakle, služi da bi se manje jelo, a uz to pomaže varenju i olakšava pokretljivost želuca. Dobro je ujutro na prazan želudac popiti vodu, dakle, 12 sati nakon posljednjeg obroka, tako će voda odmah proći kroz želudac i potaći varenje.

* Redovno uzimanje purgativa djeluje antitoksično
Nekad je možda i bilo tako, u vrijeme kada su bakterijske infekcije crijeva bile česte pa su purgativi ubrzavali izbacivanje uzročnika iz tijela. Danas takvi drastični postupci nisu potrebni, crijevima više štete nego što koriste.

* Liječenje biljem je prirodno i ne može škoditi
Prema kalifornijskom istraživanju, čak trećina od 260 biljnih preparata uvezenih iz Azije više šteti nego što koristi jer sadrže teške metale ili opasne supstance koje nisu navedene na etiketi. Nadalje, štetan učinak ima i istovremeno korištenje lijekova i biljnih preparata. Antidepresiv gospina trava, na primjer, umanjuje učinak liječenja protiv AIDS-a, infarkta, astme, kao i djelovanje kontraceptivnih pilula.

* Hormoni u kontraceptivnim pilulama i hormonskom liječenju uzrokuju rak dojke i izazivaju “živčanost”.
Pogrešno. Estrogeni, hormoni koji se koriste u hormonskom liječenju ne mogu biti uzrok nastanka raka dojke. Oni mogu samo potaći nekontrolisano umnožavanje ćelija ukoliko određeni oblik bolesti već postoji, a to je karcinom s pozitivnim receptorima na estrogene. Ovu terapiju ne smiju uzimati ni žene koje su takav oblik raka preboljele. Inače, estrogeni mogu biti jednako odgovorni za razvoj raka kao i zagađen vazduh u okolini.

- Google oglasi -

* Zdrava djeca su uvijek bucmasta
Laž! Malo suvišnog masnog tkiva kod djece, recimo do pet posto više od idealne količine, neće izazvati nikakav problem. Ali, predebelo dijete, pogotovo ako su mu debeli i roditelji, spada u rizičnu grupu. Znači da ima sve preduslove da bude debelo i kad odraste i oboljeva lakše od drugih.

* Kafa škodi srcu
Ne, ali srčanim bolesnicima može prouzrokovati neugodnosti. Umjerenim pijenjem ovog napitka smatra se količina od tri šoljice dnevno. Iako zbog dvije šoljice tokom dana neugodnost ne bi trebalo da imaju ni oni koji imaju blage srčane smetnje, trebalo bi se posavjetovati s ljekarom.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čičak biljka – Korov koji čuva vaše zdravlje

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivo-smeđi i vretenasti korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni...

7 iznenađujućih zdravstvenih prednosti ananasa

Ananas (Ananas comosus) potječe iz Južne Amerike, gdje se uzgaja već nekoliko stoljeća, vrlo je ukusno voće koje posjeduje...

Top 7 zapanjujućih prednosti mlijeka sa češnjakom

Tradicionalna metoda liječenja tj. Ayurveda je oduvijek bila najsigurniji način liječenja svake bolesti. Iako danas mnogi ljudi preferiraju alopatske...

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...
- Google oglasi -

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

Ovo morate pročitati

Plivanjem do dobre forme

Iako su temperature izuzetno visoke, to nikako ne znači...

Sirup – Ljekoviti pripravak

Sirup je omiljen pripravak za djecu kod kašlja, prehlada...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas