ZdravljeIstine i zablude o zdravlju

Istine i zablude o zdravlju

-

* Zaslađivač aspartam je škodljiv
Optuživan je da izaziva rak, manično-depresivnu psihozu, pa čak i multiplu sklerozu. Temeljnija istraživanja otklonila su te optužbe.

* Limun ubija bakterije i viruse
Limunov sok je kiselina i ne djeluje na sve bakterije i viruse. Na primjer, ne djeluje na one koji se uobičajeno nalaze u plodovima mora i one u biološkim tečnostima koji se prenose izmetom. Čak je i virus hepatitisa, koji se može prenijeti plodovima mora, vrlo otporan na sok limuna.

- Google oglasi -

* Ako se pije za vrijeme jela, voda goji
Voda sama ne može da goji, jer nema kalorija, a poznato je da samo kalorije goje. Pije li se voda tokom jela, povećava se volumen pojedinih namirnica i prije se osjeti sitost. Pijenje, dakle, služi da bi se manje jelo, a uz to pomaže varenju i olakšava pokretljivost želuca. Dobro je ujutro na prazan želudac popiti vodu, dakle, 12 sati nakon posljednjeg obroka, tako će voda odmah proći kroz želudac i potaći varenje.

* Redovno uzimanje purgativa djeluje antitoksično
Nekad je možda i bilo tako, u vrijeme kada su bakterijske infekcije crijeva bile česte pa su purgativi ubrzavali izbacivanje uzročnika iz tijela. Danas takvi drastični postupci nisu potrebni, crijevima više štete nego što koriste.

* Liječenje biljem je prirodno i ne može škoditi
Prema kalifornijskom istraživanju, čak trećina od 260 biljnih preparata uvezenih iz Azije više šteti nego što koristi jer sadrže teške metale ili opasne supstance koje nisu navedene na etiketi. Nadalje, štetan učinak ima i istovremeno korištenje lijekova i biljnih preparata. Antidepresiv gospina trava, na primjer, umanjuje učinak liječenja protiv AIDS-a, infarkta, astme, kao i djelovanje kontraceptivnih pilula.

* Hormoni u kontraceptivnim pilulama i hormonskom liječenju uzrokuju rak dojke i izazivaju “živčanost”.
Pogrešno. Estrogeni, hormoni koji se koriste u hormonskom liječenju ne mogu biti uzrok nastanka raka dojke. Oni mogu samo potaći nekontrolisano umnožavanje ćelija ukoliko određeni oblik bolesti već postoji, a to je karcinom s pozitivnim receptorima na estrogene. Ovu terapiju ne smiju uzimati ni žene koje su takav oblik raka preboljele. Inače, estrogeni mogu biti jednako odgovorni za razvoj raka kao i zagađen vazduh u okolini.

- Google oglasi -

* Zdrava djeca su uvijek bucmasta
Laž! Malo suvišnog masnog tkiva kod djece, recimo do pet posto više od idealne količine, neće izazvati nikakav problem. Ali, predebelo dijete, pogotovo ako su mu debeli i roditelji, spada u rizičnu grupu. Znači da ima sve preduslove da bude debelo i kad odraste i oboljeva lakše od drugih.

* Kafa škodi srcu
Ne, ali srčanim bolesnicima može prouzrokovati neugodnosti. Umjerenim pijenjem ovog napitka smatra se količina od tri šoljice dnevno. Iako zbog dvije šoljice tokom dana neugodnost ne bi trebalo da imaju ni oni koji imaju blage srčane smetnje, trebalo bi se posavjetovati s ljekarom.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...
- Google oglasi -

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Napitak zlata vrijedan: Ova mješavina smanjuje holesterol, spriječava srčani i moždani udar

Ovaj napitak će vam za kratko vrijeme sniziti holesterol i sagorjeti masti. Oni koji su ga koristili kažu da...

Ovo morate pročitati

Datulje

Datulja je plod palme (Phoenix dactylifera L.), koja se...

Pivo je prirodni regenerator za kosu

Prirodna njega kose s pivom je odlična za vašu...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas