Zdravlje Istrazivači otkrili dijabetes tipa 2 kod omladine

Istrazivači otkrili dijabetes tipa 2 kod omladine

-

Sve češća pojava ove bolesti mogla bi da bude posljedica daljeg širenja gojaznosti širom svijeta. Gojaznost, koja je svojevremeno smatrana isključivo zapadnom bolešću, prijeti cijelom svetu. Indikator je globalni porast dijabetesa tipa 2 među odraslima, nastao kao posljedica gojaznosti. Jedna studija u Žurnalu pedijatrije otkriva da se ova bolest sve više javlja kod djece, što ne bi trebalo da bude slučaj, jer kako kaže jedan od ljekara koji je radio na toj studiji, Filip Zitler, djeca treba da su prilično gojazna i neaktivna da bi dobila ovu bolest.

Dr. Zitler i njegove kolege iz Medicinskog centra Šiba u Izraelu razmotrili su sve medicinske članke o dijabetesu tipa 2 kod djece i adolescenata, objavljene od 1978. godine. Oni su utvrdili da je porastao broj slučajeva obe bolesti sa tri posto na 45 posto među američkim tinejdžerima. To je također postao vodeći uzrok dijabetesa kod japanske i tajvanske djece i sve je uobičajeniji na drugim mjestima poput Azije, Bliskog istoka, Južne Amerike i Evrope. Dr. Zitler smatra da ovaj trend postaje sve ozbiljniji zdravstveni problem. Antropolog sa Univerziteta države Rod Ajlend, Markisa La Vel, kaže da je najveće povećanje u prosječnoj težini od početka pedesetih zabilježeno kod mladih ljudi u toplim klimatskim područjima.

”Stopa gojaznosti širom svijeta je povećana do te mjere da mnoga društava sada imaju i problem gojaznosti i neuhranjenosti. Uzevši u obzir da se gojaznost vezuje za hronične bolesti, poput dijabetesa, kao visoko rizični faktor za bolesti srca i brojnih vrsta raka, time se javlja teret za zemlje u razvoju, koji one ne mogu da podnesu.“

- Google oglasi -

Gospođa La Vel je utvrdila da su djeca u urbanim područjima Južnoafričke Republike viša, ali znatno deblja no njihovi vršnjaci u ruralnim dijelovima zemlje, čak i u slučajevima kada je njihov društveni i ekonomski status sličan. Ona je također otkrila da su učenici u Melburnu, u Australiji teži za svoju visinu od svojih vršnjaka, aboridžina, u pustinjskim predjelima. Istraživač sa Oksforda, Stenli Ulijasek, kaže da je problem sa težinom prevashodan među ruralnim ostrvljanima južnog Pacifika, gdje su do dvije trećine muškaraca i tri četvrtine djece gojazni. Istraživači odbacuju ideju da je za to kriva genetika, dok Markisa La Vel sa univerziteta države Rod Ajlend za gojaznost krivi moderan način života, vezan za promjene u dijeti i smanjenje fizičke aktivnosti.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

10 blagodati koje donosi jedna kašika meda – Narodni lijek

Ako redovno konzumirate med, ubrzo će te osjetiti sve njegove pozitivne učinke za vaše zdravlje. Med je...

Ako 7 dana jedete češnjak i med na prazan želudac vaše tijelo će izgledati ovako!

Češnjak je najbolje konzumirati sirov jer je njegov aktivni sastojak - alicin koji gubi svoja svojstva ako...

Pet znakova da vam je tijelo puno otrova

Toksini zarobljeni u našem tijelu usporavaju prirodne funkcije. Toksini su svi spojevi koji imaju štetan utjecaj na...

Zašto je sirup od kupine dobar za zdravlje? Čaj liječi želudac

Glukoza iz kupina važan je izvor energije, a fruktoza igra važnu ulogu u prevenciji dijabetesa... Sadrže i...

7 jednostavnih načina kako ojačati imunitet

Kako bismo ojačali imunitet i smanjili rizik od bolesti i infekcija, potrebno je prihvatiti zdrave životne navike...

Kako skinuti temperaturu prirodnim putem? Ovo je 5 najboljih starinskih trikova

Narodna medicina preporučuje niz sredstava za prirodno skidanje temperature. Često sami tragamo za lako dostupnim lijekovima koji...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas