Ljekovito biljeLiječenje biljnim mastima

Liječenje biljnim mastima

-

Biljna ulja od davnina su se koristila u njezi i liječenju različitih kožnih i drugih bolesti, dodavala su se ljekovitim kupkama, konzumirala oralno i mazala po tijelu. Obiluju mnoštvom vrijednih, ljekovitih tvari.

Ovdje ćemo navesti nekoliko recepata koje možemo raditi uz pomoć biljnih ulja i ostalih prirodnih preparata, te ih koristiti kao prirodne lijekove protv sljedećih tegoba.

Mast za liječenje hemoroida

- Google oglasi -

– 10 g ekstrakta od lišća i kore leske,
– 10 g lanolina,
– 25 g masti od pupova topole (crna topola).

Lišaj

Kad vam se na koži pojavi lišaj, možete koristiti mast koja se priprema tako što se 4 velike kašike isjeckanog bijelog luka “češnjaka” i 2 velike kašike isjeckanog lista bijelog jasena “Fraxinus excelsior” izmiješaju sa 6 kašika meda. Ovom masti treba mazati i previjati bolna mjesta 3 puta dnevno. Prije svakog mazanja obrisati lišaj mlakom kamilicom. Oblog se drži po dva sata dnevno, a tretman traje 10 dana.

Urtikarija

Crvene “pečate” po tijelu koji se javljaju kad dođe do urtikarije treba mazati biljnom masti koja se priprema po sljedećoj recepturi: 6 kašika sitno isjeckanog peršinovog lista i 4 kašike sitno isjeckanog lista koprive pomiješamo sa 1 litrom destilirane vode i nalijemo u bocu. Boca se drži 20 dana u hladnjaku i promućka se više puta tokom dana. Potom se procijedi i sa time se 6 dana mažu “pecati” na tijelu.

Crvenilo kože

Ljekovita mast za liječenje crvenila kože priprema se na sljedeći način: Po jedna velika kašika sitno isjeckane lista bokvice (Plantago media), lista koprive – ( Urtica dioica ), i 50 grama rastopljene neslane svinjske masti. Sve se ovo pomiješa i kuha na pari dok se ne pretvori u kašu. Ovako dobivenom ljekovitom smjesom bolna mjesta se mažu tri puta dnevno, preko masti se stavi gaza i zamota zavojem. Smjesa se drži dva sata, nakon toga se skine i opere mlakom kamilicom. Na crvena i upaljena mjesta tako spravljena ljekovita mast stavlja se šest dana.

Bubuljice

- Google oglasi -

Ako vam se često pojavljuju bubuljice pokušajte ih “izliječiti” biljnom masti koju ćete napraviti tako što ćete zagrijati jednu veliku kašiku pivskog kvasca – na pari i time mazati bubuljice ujutro, u podne i uvečer po nekoliko minuta. Ako ovo ne pomogne, pokušajte koristiti mast pripremljenu od 3 velike kašike sitno isjeckanog lista bokvice i dvije kašike ulja za jelo. Sve to dobro izmiješajte i stavljajte na dijelove lica sa bubuljicama. Ulje treba držati po jedan sat tri puta tokom dana. Ako je potrebno da gnojnice na koži sazru, može se koristiti čaj koji se pravi tako što se tri velike kašike sitno isjeckanog lista bokvice i cvijeta i lista podbela /Tussilago farfara/ preliju sa jednom litrom kipuće destilirane vode i ostavi poklopljeno 2 sata dalje od topline. Čaj se procijedi i zasladi medom. Pije se tokom dana, a na bolna mjesta se stavlja 3 puta dnevno po 2 sata oblog , koji se namače svakih pola sata . Oblog je neprocijeđeni ostatak čaja. Po skidanju obloga bolna mjesta obrisati mlakom kamilicom. Ovaj recept koristite 5 dana.

Sitni gnojni čvorići

Za liječenje ovakvih promjena na koži predlaže se sljedeća biljna mast: pripremiti po dvije kašike isjeckanog lista kupine i lista bokvice, pa ih izmiješati sa dvije kašike maslinovog ulja ( ili suncokretovog ). Zagnojena mjesta treba namazati tim melemom tri puta na dan i držati po dva sata. Recept se koristi 4 dana.

Čirevi

Uzeti dvije glavice crvenog luka koji se sitno isjecka, tome dodati 150 g ulja za jelo. Blago kuhati dok se ne dobije kaša – mast. Njome mazati čireve više puta tokom dana , a obloge držati 2 sata. Poslije skidanja preparata obrisati čireve mlakom kamilicom. Za 2-3 dana čirevi će pući, gnoj će iscuriti, ranu očistiti i ona ce zacijeliti. U liječenju čireva može koristiti i glavica crvenog luka poprečno izrezana. Stavlja se na ploču štednjaka da se malo zapeče, skine s ploče i namaže jestivim uljem. Ovakvom polovinom ujutro previti čir. Povezati gazom i zavojem i držati do podneva. Zatim skinuti i bolesno mjesto obrisati kamiličinim čajem. Uvečer postupak ponoviti, držati cijelu noć. Ujutro skinuti i oprati kamilicom a potom namazati medom. Ovakvim načinom liječenja čir mora proći za dan – dva.

Žuljevi

Vrlo česta i neugodna pojava , posebno na nožnim prstima, pokušajte s jednim od dva recepta: 1/ Uzmite svježu ili suhu šljivu i rasijecite je. Na polutke ovih šljiva izlijte po 1/2 male kašike soka od lista bršljana. Ovakvu polutku šljive privežite na žulj tokom noći. Tokom dvije do tri večeri žulj treba da otpadne. 2/ Uzmite 1/2 glavice bijelog luka i očistite je i zgnječite, te time premažite žulj ujutro i uvečer. Za 3-4 dana žulj treba da otpadne.

Kurje oko

Uzmite po 3 velike kašike izribane povrtnice i korijena hrena. Ovu smjesu previjte komadom lanenog platna na bolna mjesta. Kurje oko prethodno namazati uljem za jelo, a oblog držati ujutro i navečer po 2 sata. Možete koristiti i drugi recept: Uzmite 2 velike kašike sitno isjeckanog bijelog luka i isto toliko vinskog sirćeta. Sve to izmiješajte i stavite na bolno mjesto. Oblozi se drže 2 puta dnevno po 2 sata; Ako vam ne pomognu prethodna dva recepta možete pokušati sa trećim: uzmite glavicu crvenog luka, isjeckajte je i izmiješajte sa istom količinom vinskog sirćeta. Smjesu stavite na bolno mjesto a obloge držite 2 sata, dva put dnevno. Tretmani traju 3 dana.

Ispucala koža

Biljni preparat pravi se tako što se 5 velikih kašika sitno isjeckanog lista koprive stavi u 100 g rastopljene neslane svinjske masti. Ova se masa kuha na pari dok se ne stvori kaša -mast i njom se maže ispucala koža više puta tokom dana. Prije svakog mazanja obrišite kožu mlakom kamilicom. Tretman se ponavlja 5 dana.

Zanoktice

U liječenju zanoktica, naročito gnojnih, koristi mast koja se pravi od 2 velike kašike sitno isjeckanog lista kupine, lista petrovca/ Agrimonia eupatoria/ i 4 velike kašike meda. Sve se to izmiješa i ovom smjesom mažu bolna mjesta. Prsti moraju biti zavijeni tokom cijelog dana, a po skidanju obloga, obrišite ih mlakom kamilicom. Tretman se ponavlja 4 dana.

Nažuljana koža – Dekubitus

Ovakve povrede kože često se javljaju kod bolesnika koji dugo leže zbog nekog kroničnog oboljenja. U takvim slučajevima može koristiti sljedeći biljni preparat: uzmu se po tri velike kašike sitno isjeckane bokvice, lista kupine i lista maline. Sve se to prelije sa 200 g maslinovog ulja i pažljivo kuha na pari dok se ne pretvori u kremu. Njome treba mazati bolna mjesta 3 puta dnevno i previjati ih. Prije svakog mazanja, bolna mjesta obrisati mlakom kamilicom, a uljnu kremu držati privijenu po 3 sata. Ovaj tretman mora trajati najmanje 5 dana.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,072SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Stevija je najpopularniji prirodni zaslađivač – 7 činjenica koje niste znali o njoj

Kao što vjerovatno i sami znate već po tome kakvu kafu pijete, nisu ni svi zaslađivači jednaki. Tržište je...

Kako spriječiti njihovu pojavu – Prirodni lijekovi za hemoroide

Hemoroidi su na žalost još uvijek ‘tabu tema’. Mnogi pogođeni ovim stanjem se stide pričati o tome, kako doktoru,...

Ovo su znakovi koji govore da trebate ojačati imunitet

Veliki broj ljudi je neprestano prehlađen, ima problema s dišnim putevima, visokom tjelesnom temperaturom i kašljem. No, neki ljudi...

Najbolji prirodni lijekovi za urinarne infekcije

Urinarne infekcije su jedan od najčešćih razloga posjete liječnika, a njihov najčešći uzročnik je bakterija E. coli. Iako su...
- Google oglasi -

Izgled noktiju otkriva više nego što mislite, pa čak i kakvog ste zdravlja

Izgled noktiju može biti najbolji pokazatelj kakvo vam je zdravlje. Nokti mogu svojom bojom, oblikom, izgledom i teksturom dati...

Pet znakova da vam slabi sluh

Nije neobično da se sa starenjem sluh pogoršava, čak se u nekim kasnijim godinama to smatra normalnim fiziološkim procesom....

Ovo morate pročitati

Kako protiv nesanice

Kako odgovarajući napitak prije odlaska u krevet može da...

Ovaj jednostavni trik prevarit će tijelo da više ne traži slatko!

Bilo da osjećate naglu žudnju za slatkim ili za...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas