Zdravlje Kad glava boli

Kad glava boli

-

Gotovo da nema čovjeka koji se nije susreo s glavoboljom. Ona ne poznaje starosne granice niti spolove, pa ljekari s pravom kažu da je to najrasprostranjenija boljka savremenog čovjeka.

Bol u glavi može se javiti na potiljku, čelu, iznad i iza očiju, na cijeloj površini ili samo na jednoj strani. U zavisnosti od vrste glavobolje, bol se ispoljava kao tupi, pulsirajući, tinjajući, probadajući, a ponekad ga prate i drugi simptomi kao što je mučnina, povraćanje, vrtoglavica.

Na osnovu prirode bola i pratećih tegoba ljekar određuje vrstu glavobolje. Primarne glavobolje mogu biti izazvane promjenama krvnih sudova, kao što su migrene ili drugim činiocima koji izazivaju tenzione glavobolje. Sekundrane glavobolje nastaju kao posljedica drugih bolesti. Od migrene danas pati 12 do 15 posto žena i sedam posto muškaraca,a od nje pate i djeca. Većina prvi napad migrene dobija između 30. i 40. godina. U starijem životnom dobu učestalost migrene se smanjuje, a poslije 65. godine od nje boluje samo pet posto žena i dva posto muškaraca…

- Google oglasi -

Migrenske glavobolje su najčešće jednostrane, a traju između četiri i 72 sata. Često su praćene mučninom, povraćanjem ili povećanim apetitom. Prati je i povećana osjetljivost na buku, svjetlost i mirise. Tegobe se pojačavaju pri pokretima glave, posebno pri penjanju uz stepenice. Napad migrene ponekad najavljuju određeni znaci, kao što su malaksalost, depresija ili bezrazložna ushićenost, pa i pojačani seksualni nagon. Neki pacijenti neposredno prije pojave pulsirajućeg bola imaju auru, skup simptoma u trajanju od 15 minuta do dva časa.

Prije samog bola mogu se javiti svjetleće tačkice pred očima, bljesak, isprekidana cik-cak linija, nejasan vid i ispad vidnog polja. Ponekad napadu migrene prethodi trnjenje ili slabost jedne strane lica i tijela i poremećaj govora. Ovi simptomi obično nestaju sa početkom glavobolje. Sam napad migrene obilježava neprijatan pulsirajući bol. Ona može biti blaga i kratkotrajna ili snažna i dugotrajna. Migrenu izaziva mnogo toga: stres i druga tegobna psihička stanja, premor, nedovoljno spavanja, pojedini sastojci čokolade i suhomesnatih proizvoda, lješnik, badem, orah, južno voće bogato vitaminom C, kafa, crno vino.. Ali, uzroci migrene i mehanizmi njenog nastanka još nisu sasvim razjašnjeni.

Sastav čaja koji pomaže kod migrene

- Google oglasi -

* 50 g odoljena
* 40 g hajdučke trave
* 40 g pelina
* 30 g matičnjaka
* 20 g ruzmarina
* 10 g timijana

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro staviti na laganu vatru i kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u tamnu bocu i držati začepljena. Piti 3 puta dnevno medom zaslađeni čaj, prije i poslije jela po 1 1/2 dcl.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Cikorija – Ljekovita biljka za zdravlje cijelog organizma

Lisnata cikorija nije naročito proširena kao povrtlarska kultura, no ipak se dosta uzgaja u zemljama Zapadne Evrope,...

Crni čaj dobar ili loš? Zašto je baš crni čaj dobar za tvoje zdravlje i upute kako ga piti

Crni čaj potječe od biljke koja se zove Camellia sinensis i ono što ga razlikuje od zelenog...

Crni biber pomaže za liječenje vitiliga

Crni biber za vitiligo bi mogao doprinijeti uspješnijem liječenju sada neizlječive kožne bolesti. Vitiligo bolest pogađa...

Kokosovo brašno bez glutena – Nutritivna vrijednost – Ljekovita svojstva – Recept za palačinke

Gluten je molekula proteina koja može uzrokovati mnoge negativne reakcije u organizmu, čak i onda kada ga...

Pelin biljka uspješno otklanja sve želučane tegobe – Čaj od pelina za želudac

Ako imate kroničnih tegoba u području trbuha, posebno s radom želuca, čaj od pelina za želudac je prva biljka koju...

Prirodni lijekovi za štitnjaču

Prirodno liječenje svih autoimunih bolesti štitnjače je moguće. Dijagnoza poremećenog rada štitnjače ne znači da ćete cijeli život morati...

Preporučeno

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas