ZdravljeKad glava boli

Kad glava boli

-

Gotovo da nema čovjeka koji se nije susreo s glavoboljom. Ona ne poznaje starosne granice niti spolove, pa ljekari s pravom kažu da je to najrasprostranjenija boljka savremenog čovjeka.

Bol u glavi može se javiti na potiljku, čelu, iznad i iza očiju, na cijeloj površini ili samo na jednoj strani. U zavisnosti od vrste glavobolje, bol se ispoljava kao tupi, pulsirajući, tinjajući, probadajući, a ponekad ga prate i drugi simptomi kao što je mučnina, povraćanje, vrtoglavica.

Na osnovu prirode bola i pratećih tegoba ljekar određuje vrstu glavobolje. Primarne glavobolje mogu biti izazvane promjenama krvnih sudova, kao što su migrene ili drugim činiocima koji izazivaju tenzione glavobolje. Sekundrane glavobolje nastaju kao posljedica drugih bolesti. Od migrene danas pati 12 do 15 posto žena i sedam posto muškaraca,a od nje pate i djeca. Većina prvi napad migrene dobija između 30. i 40. godina. U starijem životnom dobu učestalost migrene se smanjuje, a poslije 65. godine od nje boluje samo pet posto žena i dva posto muškaraca…

- Google oglasi -

Migrenske glavobolje su najčešće jednostrane, a traju između četiri i 72 sata. Često su praćene mučninom, povraćanjem ili povećanim apetitom. Prati je i povećana osjetljivost na buku, svjetlost i mirise. Tegobe se pojačavaju pri pokretima glave, posebno pri penjanju uz stepenice. Napad migrene ponekad najavljuju određeni znaci, kao što su malaksalost, depresija ili bezrazložna ushićenost, pa i pojačani seksualni nagon. Neki pacijenti neposredno prije pojave pulsirajućeg bola imaju auru, skup simptoma u trajanju od 15 minuta do dva časa.

Prije samog bola mogu se javiti svjetleće tačkice pred očima, bljesak, isprekidana cik-cak linija, nejasan vid i ispad vidnog polja. Ponekad napadu migrene prethodi trnjenje ili slabost jedne strane lica i tijela i poremećaj govora. Ovi simptomi obično nestaju sa početkom glavobolje. Sam napad migrene obilježava neprijatan pulsirajući bol. Ona može biti blaga i kratkotrajna ili snažna i dugotrajna. Migrenu izaziva mnogo toga: stres i druga tegobna psihička stanja, premor, nedovoljno spavanja, pojedini sastojci čokolade i suhomesnatih proizvoda, lješnik, badem, orah, južno voće bogato vitaminom C, kafa, crno vino.. Ali, uzroci migrene i mehanizmi njenog nastanka još nisu sasvim razjašnjeni.

Sastav čaja koji pomaže kod migrene

* 50 g odoljena
* 40 g hajdučke trave
* 40 g pelina
* 30 g matičnjaka
* 20 g ruzmarina
* 10 g timijana

- Google oglasi -

Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro staviti na laganu vatru i kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu. Kad se čaj ohladi, procijediti ga u tamnu bocu i držati začepljena. Piti 3 puta dnevno medom zaslađeni čaj, prije i poslije jela po 1 1/2 dcl.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...
- Google oglasi -

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Napitak zlata vrijedan: Ova mješavina smanjuje holesterol, spriječava srčani i moždani udar

Ovaj napitak će vam za kratko vrijeme sniziti holesterol i sagorjeti masti. Oni koji su ga koristili kažu da...

Ovo morate pročitati

Kako prepoznati infarkt?

Srčani udar ili infarkt nastaje kada dođe do potpunog...

Uklonite zubni kamenac kod kuće prirodnim putem!

Kako bi se riješili ove ružne pojave koja zbog...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas