KAKO DOVESTI TIJELO U PRIRODNU RAVNOTEŽU Dijeta koju su prakticirali naši preci ubija rak

1
684

dijeta
Strogi režimi prehrane sa smanjenim unosom kalorija poput dijete 5:2 mogu pomoći organizmu da se obrani od opakih bolesti uključujući rak, dijabetes i Alzheimerovu bolest, ukazuje na to najnovije istraživanje.

Studija je pokazala da je uobičajeni režim prehrane, tri oborka dnevno plus užina, zapravo nenormalan u okvirima ljudske evolucije te je u suprotnosti da prirodnim bioritmom organizma.

Režim prehrane 5:2, koji podrazumijeva uobičajenu prehranu pet dana, a potom dvodnevni post odnosno unos tek 500 kalorija dnevno, odgovara načinu prehrane kakav su prakticirali naši davni preci, lovci sakupljači, koji su rijetko ili nikada obolijevali od pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Znanstvena studija o tome je objavljena danas u PNAS-u, Zborniku Nacionalne akademije znanosti u SAD-u.

Post, odnosno radikalno smanjenje unosa kalorija, može pomoći organizmu da snizi masnoću u krvi i obnovi stanice, te preusmjeri proces starenja. Također može smanjiti tumore i sačuvati neurone od oštećećenja koji uzrokuju neurodegenerativne poremećaje poput Alzheimeorve i Parkinsonove bolesti.

U studiji se ističe da poremećaj u prirodnom bioritmu, ili unutarnjem satu, tjera ljude i domaće životinje da jedu više, čemu oni postaju podložniji debljini, dijabetesu i sličnim bolestima.

Izvor: Jutarnji.hr