ZdravljeKako spriječiti gubitak vida

Kako spriječiti gubitak vida

-

spriječite gubitak vidaGubitak vida je moguće spriječiti u čak 88% slučajeva. Redovitom brigom o zdravlju očiju možete spriječiti rast dioptrije.

Ako vas oči peckaju ili žmirkate kada nešto jasno želite vidjeti, vrijeme je da odete okulistu.

Znakovi koji upućuju na probleme s vidom su obično pogrešna percepcija boja, ako sliku ne vidite izoštreno bilo to na daleko ili na blizu, iskrenje pred očima, suzenje očiju ili žmirkanje. Oči su važan organ, no mnogi i dalje ih zanemaruju i ne vode brigu o njima.

Poremećaji vida

Najčešći poremećaj vida je glaukom, to je bolest vidnog živca. U slučaju da se glaukom ne liječi može doći do trajnog gubitka vida. Ako se glaukom otkrije na vrijeme upešno ćete ga izliječiti.

Sljedeći česti poremećaj vida je senilna makularna degeneracija oka. Ova je bolest povezana sa starenjem i isto tako može izazvati trajan gubitak vida.

- Google oglasi -

Ova bolest nagovještava istrošenost dijela oka koji je odgovoran za centralnu oštrinu vida. Obično ovu bolest uzrokuje starost, no osim starosti uzrokuje ju i pušenje.

Dalekovidnost, kratkovidnost i astigmatizam isto tako spadaju u najčešće poremećaje vida. Kod tih poremećaja potrebna je korekcija dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama.

Odabir naočala

Prije nego što izaberete neki oblik naočala koji vam odgovara morate biti sigurni da će vam baš te naočale biti funkcionalne za sve što vama treba. Naočale za čitanje mogu biti plitke. Naočale isto tako moraju zadovoljiti vaše potrebe udobnosti, morate pronaći odgovarajući oblik i širinu okvira, i dužinu ručki koje odgovaraju baš vašem obliku glave.

Održavanje naočala

Pazite da naočale uvijek spremate u kutiju koja im je namijenjena, ako ih dovoljno ne pazite mogle bi se oštetiti. Isto tako koristite obje ruke prilikom stavljanja i skidanja kako ih ne bi oštetili. Kada naočale odlažete obavezno ih odložite na stranu ručki, nikako ne na stranu stakla jer će se tako staklo oštetiti.

- Google oglasi -

Nemojte ih nikada izlagati toplini, naročito ljeti. U dodir s naočalama nikako ne bi smjeli doći lak za kosu ili neka sredstva za čišćenje. Naočale treba prati u mlakoj vodi i to koristeći sapun za ruke. U slučaju nekog oštećenja obratite se svom liječniku, nikako ih nemojte sami popravljati.

Izvor: zdravikutak.com

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

8 kombinacija zdravih namirnica koje mnogo više doprinose zdravlju ako se kombiniraju

Nutricionisti često kažu da je za zdravlje i dobru liniju vrlo važna kombinacija zdrave hrane. Neke su namirnice ukusne,...

Budite spremni za vrelo ljeto – Napravite sami najbolje ulje za sunčanje

Pored toga što štiti od UV zraka, sjajan je prirodan eliksir za podmlađivanje kože. Počeli ste da se sunčate...

3 prirodna sredstva koja sprječavaju mučninu u vožnji

Kinetoza, morska bolest, bolest putovanja sve je to bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, koja rezultira neugodnim simptomima...
- Google oglasi -

6 razloga zašto čaša hladna vode nije dobra za vaš zdravlje

Iako je voda neophodna za opstanak života, ona ima izvanredne zdravstvene prednosti. Ništa nije tako dobro kao ugusiti žeđ...

Osam štetnih utjecaja soli na zdravlje – Kako smanjiti unos soli?

Sol mijenja okus hrane, ali i utječe na tijelo na načine koje ne možete ni zamisliti. Primarni je izvor...

Ovo morate pročitati

Tradicionalni recept kako se pravi sirup od bokvice – Blagodat za respiratorne organe

Antibakterijsko djelovanje sirupa od bokvice i meda brzo i...

Glaukom – tihi kradljivac vida

Ovo oboljenje ne daje izražene simptome sve dok ne...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas