ZdravljeKako spriječiti gubitak vida

Kako spriječiti gubitak vida

-

spriječite gubitak vidaGubitak vida je moguće spriječiti u čak 88% slučajeva. Redovitom brigom o zdravlju očiju možete spriječiti rast dioptrije.

Ako vas oči peckaju ili žmirkate kada nešto jasno želite vidjeti, vrijeme je da odete okulistu.

Znakovi koji upućuju na probleme s vidom su obično pogrešna percepcija boja, ako sliku ne vidite izoštreno bilo to na daleko ili na blizu, iskrenje pred očima, suzenje očiju ili žmirkanje. Oči su važan organ, no mnogi i dalje ih zanemaruju i ne vode brigu o njima.

Poremećaji vida

Najčešći poremećaj vida je glaukom, to je bolest vidnog živca. U slučaju da se glaukom ne liječi može doći do trajnog gubitka vida. Ako se glaukom otkrije na vrijeme upešno ćete ga izliječiti.

Sljedeći česti poremećaj vida je senilna makularna degeneracija oka. Ova je bolest povezana sa starenjem i isto tako može izazvati trajan gubitak vida.

- Google oglasi -

Ova bolest nagovještava istrošenost dijela oka koji je odgovoran za centralnu oštrinu vida. Obično ovu bolest uzrokuje starost, no osim starosti uzrokuje ju i pušenje.

Dalekovidnost, kratkovidnost i astigmatizam isto tako spadaju u najčešće poremećaje vida. Kod tih poremećaja potrebna je korekcija dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama.

Odabir naočala

Prije nego što izaberete neki oblik naočala koji vam odgovara morate biti sigurni da će vam baš te naočale biti funkcionalne za sve što vama treba. Naočale za čitanje mogu biti plitke. Naočale isto tako moraju zadovoljiti vaše potrebe udobnosti, morate pronaći odgovarajući oblik i širinu okvira, i dužinu ručki koje odgovaraju baš vašem obliku glave.

Održavanje naočala

Pazite da naočale uvijek spremate u kutiju koja im je namijenjena, ako ih dovoljno ne pazite mogle bi se oštetiti. Isto tako koristite obje ruke prilikom stavljanja i skidanja kako ih ne bi oštetili. Kada naočale odlažete obavezno ih odložite na stranu ručki, nikako ne na stranu stakla jer će se tako staklo oštetiti.

- Google oglasi -

Nemojte ih nikada izlagati toplini, naročito ljeti. U dodir s naočalama nikako ne bi smjeli doći lak za kosu ili neka sredstva za čišćenje. Naočale treba prati u mlakoj vodi i to koristeći sapun za ruke. U slučaju nekog oštećenja obratite se svom liječniku, nikako ih nemojte sami popravljati.

Izvor: zdravikutak.com

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako ukloniti bradavice uz pomoć stari narodni lijekova

Mnogi od nas su se u nekom određenoj životnoj dobi susreli sa bradavicama. Iako nisu opasne, vrlo su neugodne...

Koliko češnjaka trebate pojesti za uravnotežen krvni tlak?

Upotreba češnjaka datira još od antičkih vremena. Oduvijek se znalo da je izniman lijek za mnoge bolesti uključujući i...

Zašto su biljna vlakna korisna za vaše zdravlje

Biljna vlakna su većinom kompleksni ugljeni hidrati, ali ne sadrže škrob. Pojavljuju se u svoj biljnoj hrani: povrću, voću,...

Herpes Simpleks je Virusna Infekcija, zašto nastaje i kako ga liječiti?

HSV je vrsta virusne infekcije koja se manifestuje kao herpes na usni uslijed naglog pada imuniteta. Također, može biti i...
- Google oglasi -

Sirova ishrana za brzi oporavak i bolje zdravlje

Sirova ishrana savršena je za ljudsko zdravlje. Ovaj način ishrane je koristan, posebno za mršavljenje, poboljšanje vitalnosti, podizanje energetskog...

Kvas napitak koji jača organizam

Po dejstvu na ljudsko tijelo kvas sličan je kefiru, kiselom mlijeku, kumisu i acidofilnom jogurtu, te ima sposobnost da...

Ovo morate pročitati

Sirup za iskašljavanje na prirodnoj bazi koji možete pripremiti kod kuće

Iako kašalj može ukazivati na teže bolesti, najčešći je...

Šta je dehidracija, koji su simptomi, i kako je spriječiti prirodnim putem?

Voda je neophodna za život, to znamo još iz...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas