Gubitak vida: Kako prepoznati uzroke i pravovremeno djelovati

-

Gubitak vida pogađa mnoge ljude i kako osoba stari, značajno se povećava i vjerovatnoća za gubitka vida. Poslije 65. godine života svaka četvrta osoba se susreće s rizikom od gubitka vida. Iako uzroci za gubitak vida mogu biti brojni, u nastavku teksta naveli smo one najčešće.

Gubitak vida je moguće spriječiti u čak 88% slučajeva. Redovnom brigom o zdravlju očiju možete spriječiti rast dioptrije. Ako vas oči peckaju ili žmirkate kada nešto jasno želite vidjeti, vrijeme je da odete oftamologu.

- Google oglasi -

Znakovi koji upućuju na probleme s vidom su obično pogrešna percepcija boja, ako sliku ne vidite izoštreno bilo to na daleko ili na blizu, iskrenje pred očima, suzenje očiju ili žmirkanje. Oči su važan organ, no mnogi i dalje ih zanemaruju i ne vode brigu o njima.

Gubitak vida uzroci

Postoje mnogi uzroci gubitka vida, a neki od najčešćih uključuju:

Poremećaji vida: Najčešći poremećaj vida je glaukom, to je bolest vidnog živca. U slučaju da se glaukom ne liječi može doći do trajnog gubitka vida. Ako se glaukom otkrije na vrijeme uspješno ćete ga izliječiti.

Sljedeći česti poremećaj vida je senilna makularna degeneracija oka. Ova je bolest povezana sa starenjem i isto tako može izazvati trajan gubitak vida.

- Google oglasi -

Ova bolest nagovještava istrošenost dijela oka koji je odgovoran za centralnu oštrinu vida. Obično ovu bolest uzrokuje starost, no osim starosti uzrokuje je i pušenje.

Dalekovidnost, kratkovidnost i astigmatizam su najčešći uzroci gubljenje vida. Kod tih poremećaja potrebna je korekcija dioptrijskim naočalama ili kontaktnim lećama.

Ozljede oka: Traume oka, kao što su ozljede glave, udarci u oko ili penetracija stranog tijela u oko, mogu uzrokovati gubitak vida.

Gubitak vida zbog dijabetičke retinopatije: Jedna od mogućih komplikacija dijabetesa je dijabetička retinopatija. Gubitak vida dolazi kada oslabljene krvne žile na mrežnici pucaju i krvare unutar oka. Kako sićušne rupture zacjeljuju, javljaju se ožiljci koji oštećuju mrežnicu. Kasnije može doći do neovaskularizacije (stvaranja novih krvnih žila) i stanje može dovesti do potpune sljepoće.

Moždani udar gubitak vida: Hemianopsija je gubitak vida na jednoj strani oka zbog moždanog udara ili tumora na mozgu. Ako je desna polovica vida nestala, oštećenje je na lijevoj strani mozga, i obrnuto.

Infekcije: Infekcije oka, poput konjuktivitisa ili uveitisa, mogu uzrokovati gubitak vida.

Upalne bolesti: Upalne bolesti oka, poput iritisa, skleritisa ili keratisa, mogu uzrokovati oštećenje vida.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Djelotvorni lijekovi za oteklo koljeno

Zglob koljena je sklon ozljedama i oticanju jer je jedan od velikih nositelja težine tijela. Svako oštećenje koljena može...

Pečena zobena kaša super zdravi doručak pun proteina

Tipični obroci za doručak uključuju zobene pahuljice, musli i žitarice, koji nude fantastične ugljikohidrate, ali im nedostaje proteina. Konzumiranje...

Kako voda od zobi može poboljšati opće zdravlje?

Obična zob (Avena sativa) je žitarica koja ima dugu tradiciju u prehrambenoj industriji, ali je u posljednje vrijeme postala...

Kako brza hrana utječe na naše zdravlje?

Hrana igra važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Brza hrana općenito je spremna za jelo i brza alternativa domaćoj...
- Google oglasi -

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

Ovo morate pročitati

Promjene na grudima koje ne treba zapostaviti

Mnoge žene zanemaruju važnost samo-pregleda grudi. Kako bi vaše...

Tajna za zdravo mršavljenje – Kako izgubiti kilograme bez gladovanja

Ukoliko želite da vaša prehrana bude kvalitetna, i da...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas