Cimet začin života posjeduje ove fascinantne dobrobiti

-

Iako je dostupan tokom cijele godine, mirisan i slatkast, cimet je savršen začin upravo u zimskim mjesecima. Dobrobiti cimeta, i kao začina i kao lijeka, seže daleko u povijest. Stari Egipćani njime su oplemenjivali okus brojnih napitaka, liječili razne bolesti te ga koristili kao sredstvo za balzamiranje. Bio je toliko cijenjen da se smatra dragocjenijim od zlata. Spominje se i u Bibliji te u djelima Herodota i ostalih starih klasičnih pisaca.

Cimet je malo zimzeleno drvo čija se unutarnja kora upotrebljavala za dobivanje začina kojega botaničari danas nazivaju Cinnamomum verum. Dostupan je u obliku štapića ili kao začin u prahu. Iako postoji gotovo stotinu različitih vrsta cimeta, danas se najčešće upotrebljavaju Cinnamonum zeylanicum (cimet sa Šri Lanke), te Cinnamomun aromaticum (kineski cimet). Obje vrste imaju slične karakteristike, izrazit, privlačan miris te sladak i topao okus, iako je okus i miris cimeta sa Šri Lanke ipak nešto intenzivniji je i finiji.

- Google oglasi -

Cimet se uobičajeno koristi u kulinarstvu kao začin i sredstvo za poboljšanje arome, a posebno je široka njegova primjena u proizvodnji čokolada i likera. No, cimet se može primjeniti na više načina, jer ima vrlo zanimljiva medicinska svojstva. Ni sa čim pa tako ni sa cimetom ne bismo trebali pretjerivati. Stoga dozvoljena dnevna doza cejlonskog cimeta je otprilike 1-2 male kašike cimeta dnevno.

Dobrobiti cimeta

Ljekovita svojstva cimeta možemo zahvaliti trima osnovnim komponentama eteričnih ulja koja nalazimo u kori drveta. Esencijalna ulja sadrže aktivne tvari cainamaldehid, cinamil acetat, cinamil alkohol. Djeluje blagotvorno na probavni sistem, ublažava bol, djeluje kao sredstvo protiv nadutosti i dijareje. Stimulira probavu i cirkulaciju te je zbog toga indiciran kod simptoma slabe cirkulacije ekstremiteta, edema, dijareja i gubitka apetita. Prisutnost tanina svakako opravdava njegovu uporabu kao sredstva protiv dijareje. S obzirom da djeluje kao sredstvo protiv stvaranja plinova, stimulira pražnjenje crijeva i potiče peristaltiku crijeva, smanjujući grčeve i nadutost.

Blagotvorna djelovanja cimeta uključuju

  • Podršku funkciji probavnog sistema
  • Stezanje i davanje tonusa tkivima
  • Ublažavanje kongestije
  • Ublažavanje boli i grčenja mišica i zglobova
  • Ublažavanje menstrualnih tegoba
  • Stimuliranje cirkulacije
  • Protuupalno djelovanje i olakšavanje simptoma artritisa
  • Pomoć kod infekcija urinarnog (mokračnog) sistema
  • Preventivno djelovanje na razvoj karijesa i bolesti desni
  • Snažno antimikrobno djelovanje

Eterična ulja cimeta

Eterična ulja cimeta klasificiraju se i kao antimikrobne tvari, a studije pokazuju da ekstrakt cimeta posjeduje svojstva zaustavljanja rasta bakterija i gljivica (uključujući i za mnoge problematičnu Candidu). Cimet ima dokazanu i antioksidativnu aktivnost, a u usporedbi sa šest začina koji također sadrže antioksidanse (anisom, đumbirom, likoricijom, mentom, muškatnim oraščićem i vanilijom) najučinkovitijima su se pokazali upravo cimet i menta.

Pomoć za dijabetičare

Cimet može biti korisna pomoć dijabetičarima tipa II, jer utječe na osjetljivost na inzulin, te tako uravnotežuje razinu šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da cimet stimulira receptore inzulina i inhibira enzime koji ga inaktiviraju, te tako značajno pospješuju stanično iskorištenje glukoze. Malom studijom u kojoj je sudjelovalo približno 60 dijabetičara, pokazano je da konzumiranje 1 grama cimeta tokom 40 dana, može rezultirati smanjenjem razine glukoze za 18-29 %, kolesterola za 12-26% i triglicerida u krvi za cak 25-30%.

- Google oglasi -

Dobrobiti cimeta na probavni sistem

Uz jedinstven sadržaj eteričnih ulja, cimet je odličan izvor elementa u tragovima mangana te vrlo dobar izvor prehrambenih vlakana, željeza i kalcija. Kombinacija kalcija i vlakana povoljno djeluje na probavu. I kalcij i vlakna vežu se za žučne soli i pomažu njihovo izlučivanje iz tijela te na taj način štite od karcinoma debelog crijeva, igraju ulogu u održavanju adekvatne razine kolesterola. Vlakna iz cimeta također pomažu kod sindroma iritabilnog kolona, olakšavajući tegobe zatvora i proljeva.

Cimet smanjuje razinu ukupnog kolesterola, “lošeg” LDL kolesterola i triglicerida, dok “dobar” HDL kolesterol ostaje stabilan.

Za šta je dobra mješavina meda i cimeta pročitajte ovdje.

Čaj od cimeta

Tradicionalna kineska medicina posebno cijeni cimet zbog njegovog učinka na zagrijavanje tijela. Cimet se u tim dalekim krajevima tradicionalno koristi kao sredstvo za olakšavanje prehlade i gripe, a obično se konzumira čaj od cimeta uz svježi đumbir.

čaj od cimeta

Cejlonski cimet i jogurt

Dok cimet posjeduje mnoge dobrobiti za zdravlje, i jogurt ga također prati u stopu jer je idealna namirnica za crijevnu floru i općenito za probavu. Jogurt može utjecati na dobre bakterije u crijevima te je bogat cinkom, fosforom, kalcijem i B vitaminima. Da biste napravili zdravi obrok potrebni su vam cimet i jogurt, a ova čarobna kombinacija se koristi za zdravi početak dana, za mršavljenje, za visoki tlaka, za masnoću…

Cimet treba čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Mljeveni cimet na ovaj način možete čuvati 6 mjeseci, a cimet u štapićima ostat će svjež jednu godinu. Rok trajanja cimeta možete produljiti ako ga čuvate u hladnjaku, iako Vam pravi znalci to neće preporučiti.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Dr. Warburg je prije skoro 100 godina otkrio uzrok RAKA

Je li vam poznat ovaj nevjerojatan podatak? Osnovni uzrok...

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas