Kantarion – Gospina trava

0
980

gospina travaOpis biljke: Kantarion ili gospina trava je višegodišnja zeljasta biljka, visoka do 100 cm. Ima vrlo čvrstu, uglastu, razgranam stabljiku, uspravnu, sa naspramnim granama. Kantaria ženska ili gospina trava ima 30 do 60 cm visoku, golu i razgranatu stabljiku s nasuprotnim jajolikim listovima. Listovi su sedeci, protkani mnoštvom providnih točkica. To su žlijezde napunjene eteričnim uljem tako da list izgleda fino izbušen. Cvjetovi su smješteni na vrhu stabljike, a žute su boje. Žuti cvjetovi od 5 latica s donje strane imaju crne tačke. Imaju mnogo prašnika i jednu plodnicu.

Stanište: Kantarion raste po suhim brežuljcima, na osunčanim livadama, pustom i neobrađenom zemljištu, krčevinama i rubovima šuma. Stabljika je okrugla, a listovi su smješteni naspramno i jajastog su oblika. Cvjetovi su žute boje smješteni na vrhu stabljike. Kantarion je vrlo rasprostranjena biljka koja raste na sunčanim livadama, na pustom i neobrađenom zemljištu i na rubovima šuma. Vrijeme berbe je maj i mjesec juni.

Ljekoviti dio biljke: za lijek se, u vrijeme cvatnje, skupljaju samo cvjetovi i listovi.

Ljekovito djelovanje: Kantarion ili gospina trava odavno je poznata i zbog njezina mnogostrukog djelovanja, veoma obljubljena ljekovita biljka. Koristi se za liječenje sluzavosti pluća, grčeva u trbuhu i želucu, grušanja krvi, bolesti bubrega, jetre, slezene i mokraćnog mjehura. Naročito se preporučuje kod nekontroliranog mokrenja. Pomiješana s drugim ljekovitim biljkama odlično je sredstvo za liječenje zastarjelog kašlja i astme.

Kantarion se odavno u narodu cijeni i mnogo upotrebljava spolja protiv posjekotina, opekotina, hemoroida, za zarašćivanje rana i kao antiseptik, a iznutra protiv bolova jetre, želuca, proljeva itd. Djelovanje droge je mnogostruko zbog složenog kemijskog sastava. Ulje se koristi na taj način što se njime mažu rane, posjekotine, opekotine i druge ozljede ili se tim uljem natopi gaza ili čisto platno pa se ozlijeđeno mjesto obloži. Etersko ulje od kantariona djeluje protiv crijevnih parazita. Fenolska jedinjenja koja se nalaze u kantarionu imaju izraženu antibakterijsku moć. Kantarion je dobar za liječenje umjerene i blage depresije, navode njemački stručnjaci u studiji koju je objavio medicinski časopis “British Medical Journal”.

>> RECEPT: Kako napraviti kantarionovo ulje

Na prvom su mjestu njega i zaštita kože u kozmetici i medicini (masaže, suha koža, ragade, ljuskava koža, zaštita od zračenja i sunčanja, prištevi, akne, čirevi, opekotine.). Zatim je korisna upotreba kod rana koje krvare, ozljeda mišića, hematoma, oteklina kod udaraca, uganuća i iščašenja, mnogobrojnih reumatskih oboljenja (upalni reumatizam, degenerativni reumatizam – artroze , kukova, koljena, ramena, metabolički reumatizam – giht, te bolnih sindroma ramena i krsta-lumbago).

Čajni uvarak pije se više puta na dan po uputama te kod mnogobrojnih upalnih i bolnih stanja ( oboljenja ) unutrašnjih organa. Kantarion ulje primjenjuje se lokalno (najviše za masaže, oblozi, kataplazme) i na usta (začin, lijek). Ulje se posebno preporučuje u njezi i zaštiti kože koja je osjetljiva (suva, raspucana).