Pred menstrualni sindrom (PMS) – Liječenje – Ishrana – Vitamini – Ljekovito bilje

-

Predmenstrualni sindrom (PMS) je uobičajeni problem, praćen simptomima kao što su glavobolja, razdražljivost, nadutost i nesanica u danima koji neposredno prethode menstruaciji.

Mada je termin predmenstrualni sindrom skovan još 1931. godine. Tada su istraživači prvi put nagovijestili da je to stanje uslovljeno hormonalnom neuravnoteženošću povezanom sa menstrualnim ciklusom.

- Google oglasi -

Mnogi ljekari sve donedavno nisu ozbiljno shvaćali pacijentice koje su im se žalile na takve probleme. Bilo je opće prihvaćeno vjerovanje da su oni više psihološke nego fiziološke prirode. Danas, međutim, bolje znamo o čemu se radi.

Pred menstrualni sindrom liječenje

Pozitivno je utvrđeno da uzroci PMS-a potiču od neuravnoteženosti estrogena, prolaktina i hormona nadbubrežne i tiroidne žlijezde. Ovi promjenljivi nivoi hormona mogu da utiču na raspoloženje, ponašanje i fiziološke promjene.

Ovo ne znači da prirodne promjene do kojih u ženskom organizmu dolazi za vrijeme menstruacije treba da se shvate kao bolest. PMS je najbolje gledati kao na grupu simptoma koji mogu da se ublaže odgovarajućim načinom ishrane, fizičkom aktivnošću, hranljivim dodacima, ljekovitim biljkama. U ozbiljnijim slučajevima i hormonalnom terapijom.

I fiziološki i emocionalni faktori utiču na reguliranje hormona, stoga rešenje nije samo u tome da naučite kako da poboljšate svoj način ishrane, nego i kako da izađete na kraj sa stresom i emocionalnim problemima.

- Google oglasi -

>>Zašto vas bole grudi pred menstruaciju?

Predmenstrualni sindrom i ishrana

Prije nego što počnete da razmišljate o uzimanju nekih dodataka za pred menstrualni sindrom, pobrinite se da vaša ishrana sadrži odgovarajuće namirnice. Treba da se hranite uravnoteženo, da jedete namirnice sa niskim sadržajem masnoća i odgovarajućim količinama vlakana, proteina i složenih ugljenih hidrata. Izbacite suvišnu količinu soli, šećera, kofeina i alkohola.

Studije su pokazale da u poređenju sa ženama koje nisu doživljavale pred menstrualne probleme, pacijentice sa pred menstrualnim sindromom konzumiraju gotovo dvostruko veće količine ugljenih hidrata, mliječnih proizvoda i natrija, znatno više prerađenog šećera, i manje željeza, mangana i cinka. Pored toga, kod tih pacijentica utvrđeni su niži nivoi tijamina, riboflavina i vitamina B6, što je znak da bi one trebalo da jedu više integralnih žitarica i manje prerađenog, izbijeljenog kruha i slatkiša.

Minerali i PMS

Cink – Na Medicinskom koledžu Bejlor, u Teksasu, istraživači su testirali nivo cinka kod žena sa predmenstrualnim sindromom i kod onih koje ga nemaju. Utvrdili su da neke od žena sa PMS-om imaju niži nivo cinka za vrijeme ovulacije u toku svog mjesečnog ciklusa. Nedostatak cinka može da dovede do smanjenog lučenja progesterona, endorfina i drugih prirodnih opijata. To zauzvrat dovodi do pogoršanja simptoma PMS-a.

Magnezij — Nedostatak magnezija se navodi kao jedan od vrlo mogućih uzroka PMS-a. U izvještaju, objavljenom u „Žurnalu Američkog koledža za ishranu”, stoji da je nedostatak magnezija povezan sa predmenstrualnim sindromom. Bilo daje riječ o nedostatku samo tog minerala ili, pored njega, nedostaju još i cink, linolinska kiselina i B-vitamini (prvenstveno B6).

Kod pacijentica od PMS-a kojima je davan multivitaminsko-mineralni dodatak koji sadrži visoke doze magnezija i vitamina B6, pokazalo se ublažavanje simptoma u procentu od 70%.

Vitamini igraju značajnu ulogu

Vitamin A – Pokazalo se da visoke doze vitamina A koje se pacijenticama daju u drugoj polovini menstrualnog ciklusa ublažavaju simptome. Međutim, beta-karotin predstavlja bolji izbor, budući da je manje toksičan i prirodnim putem regulira količinu vitamina A. Među dobre prirodne izvore beta-karorina spadaju kajsije, slatki krompir, prokelj, dinje, bundeve, šargarepe, mango, breskve i spanać. Beta-karotin je sastavni dio većine antioksidantnih formula, a može da se nabavi i kao samostalan dodatak.

Vitamin E — Pokazalo se da dodaci vitamina E ublažavaju simptome kao što su napetost, glavobolja, umor, depresija i nesanica pred menstruaciju.

Vitamin B6 – B6 je prirodni diuretik i pomaže da se oslobodite nadutost pred menstruaciju i drugih simptoma PMS-a. U kombinaciji sa ostalim B-vitaminima, on ima odlično olakšavajuće dejstvo kada je u pitanju stres.

Blagotvorno ljekovito bilje i predmenstrualni sindrom

Ginko biloba – Ovo biljno ljekovito sredstvo čiju je vrijednost potvrdilo vrijeme, može da bude veoma djelotvorno u rješavanju problema modernih žena. Nedavno je rađena jedna studija po principu slučajnog uzorka koja je imala za svrhu da utvrdi djelotvornost ginko bilobe u liječenju PMS-a. Ispitivanju je bilo podvrgnuto 165 žena starih između osamnaest i četrdeset pet godina, koje su patile od simptoma kao što su nadutost (oticanje ruku i nogu) i osjetljivost dojki neposredno pred početak menstruacije. Nekima od njih je davan placebo (lažni lijek), a nekima ginko ekstrakt i to od šesnaestog dana menstrualnog ciklusa do petog dana sljedećeg menstrualnog ciklusa. Rezultati ispitivanja su pokazali da je ginko ekstrakt djelotvoran u ublažavanju mnogih simptoma koji su povezani sa PMS-om.

Sladić biljka ljekovitost

Medicinska primjena sladićevog korijena poznata je travarima već hiljadama godina. Današnji naučnici su utvrdili da je povećanje količine estrogena u odnosu na progesteron odgovorno za mnoge simptome PMS-a. Glavni aktivni sastojak sladićevog korijena je glicirizin (poznat i kao glicirizička ili glicirizinska kiselina) jedinjenje za koje se vjeruje da pomaže u normaliziranju nivoa estrogena. Ljekovitost sladića je sastavni dio mnogih biljnih preparata predviđenih za žene.

Napomena: sladić može da izazove porast krvnog pritiska, stoga ne treba da ga uzimaju žene koje već imaju visok pritisak. Ili ako je na granici između normalnog i povišenog.

Dong kvaj — Kažu da je dong kvaj poklon koji je priroda dala ženama. To je biljka koja raste u Kini. Njihov lijek za sve, a tradicionalno se upotrebljava kaodong kvaj sredstvo za liječenje ženskih problema. On je tonik za ženski reproduktivni sistem i pomaže u reguliranju menstrualnog ciklusa. Naročito debalansa koji su odgovorni za neke od simptoma predmenstrualnog sindroma. Dong kvaj je bogat vitaminima i mineralima, uključujući A, B12 i E.

Noćurak biljka je američka biljka koju starosjedioci sjevernoameričkog kontinenta, američki Indijanci, upotrebljavaju već vjekovima. Ulje koje se dobiva iz ove ljekovite biljke ima visok sadržaj: gama-linolne kiseline, esencijalne polinezasićene masne kiseline koja se u organizmu pretvara u prostaglandin. To je hormon neophodan za mnoge tjelesne funkcije. Studije pokazuju da je djelotvoran u liječenju simptoma PMS-a kao što su razdražljivost, glavobolja, osjetljivost dojki i oticanje.

Listovi maslačka — Ovaj hranljivi zeleniš sadrži mnogo kalija i, za razliku od sintetičkih diuretika, ne izaziva nedostatak ovog neophodnog minerala. Čaj od listova maslačka može da povrati ravnotežu tečnosti u organizmu.

Viteks — Ova biljka, poznata i pod nazivom drvo čednosti, ima reputaciju regulatora hormona i koristi se za liječenje PMS-a. Ispitivanja koja su vršena nagovještavaju da bi viteks mogao da bude onaj činilac koji povećava proizvodnju progesterona. Može da doprinese postizanju hormonske uravnoteženosti za koju se vjeruje da i uzrokuje predmenstrualni sindrom.

Kantarion – Budući da djeluje na hormone, uklanja simptome PMS-a i menopauze (posebno čestih promjena raspoloženja). Pomaže kod menstrualnih grčeva, liječi anemiju i još mnogo toga. Može se davati djevojčicama u pubertetu kako bi im se pomoglo u pravilnom razvoju polnih organa.

Način pripreme: veliku kašiku kantariona prelijte s 2,5 dl kipuće vode, poklopite i pustite da odstoji 10-15 minuta, procijedite te pijte tri puta na dan.

Divlji jam biljka ublažava predmenstrualni sindrom

Sadrži prirodni progesteron, koji može da ublaži PMS simptome tako što ponovo uspostavlja balansiran odnos estrogena i progesterona. Divlji jam može da se kupi u vidu kreme. Nanosi se na dijelove tijela na kojima je koža tanja.  Recimo, unutrašnja strana na rukama ili butinama, lice, vrat, gornji dio grudnog koša i abdomen. Vodite računa da postupate po uputama.

Prema dr Džonu Liju M.D., poznatom poborniku progesteronske terapije. Progesteron smije da se upotrebljava isključivo od dvanaestog do dvadeset šestog dana menstrualnog ciklusa. Ukoliko ga koristite izvan tog perioda, mogao bi potpuno da vam poremeti ciklus. Pored toga, ovu kremu ne bi trebalo da koristi neko ko je već na nekoj terapiji estrogenom ili progesteronom. Ženama koje bi željele da koriste ovu prirodnu hormonsku terapiju predlažemo da to čine isključivo pod nadzorom prirodnog iscjelitelja.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Lišće opada, dižite imunitet – Vladari novembarske trpeze

Sezonska hrana je hrana koja raste u prirodnim uvjetima....

Jedite gljive jer su idealna hrana za vaše zdravlje

Poznato je da odgovarajućom hranom možete ojačati vaš imunitet....
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas