Kiseli kupus – čistač za želudac

9
654

kiseli kupusObilni obroci i mnogo slatkiša – nakon praznika je želucu potrebna podrška da bi se oporavio. Bečki profesor Hademar Bankhofer savjetuje da je poslije praznika najbolje jesti kiseli kupus. Bankhofer daje primjer kako se kiseli kupus konzumira u Koreji: kod njih u kuhinji stalno stoji činija sa kupusom iz koje svako od ukućana u svako vrijeme može u prolazu da se posluži. Zbog prekomjernog unošenja hrane ili previše konzumiranja masne hrane mnogi poslije praznika imaju probleme sa želucem i crijevima.

Kiseli kupus ima dosta vitamina C i želudac snabdijeva bakterijama mliječne kiseline. One su slične pozitivnim zaštitnim bakterijama u želucu. Naše želudačne bakterije koje su iritirane u dane praznika konzumirajući kupus dobivaju podršku u izgradnji crijevne flore a otrovi iz organizma lakše se izbacuju. U kiselom kupusu sadržani su vitamin C, bakterije mliječne kiseline kao i vitamin B12 koga ima u malo namirnica.

Oni su neophodni za mentalnu svježinu, kosti, dobro raspoloženje, izgradnju crvenih krvnih zrnca i za srčani mišić. Kiseli kupus također je bogat vitaminom B6 za preradu bjelančevina i B3, koji je dobar za metabolizam mozga. A pošto se u vrijeme praznika ljudi obično okupljaju da proslave zajedno, neki i bolesni dođu na proslavu. Kiseli kupus je bogat cinkom koji štiti naš imunitet.