IshranaZačiniKurkumin blago iz kurkume za zdravlje i dobro stanje

Kurkumin blago iz kurkume za zdravlje i dobro stanje

-

Kurkumin je prirodni spoj koji se nalazi u kurkumi, začinu koji se tradicionalno koristi u indijskoj kuhinji. Kurkumin je ključni aktivni sastojak, a odgovoran je i za karakterističnu svijetlo žutu boju kurkume.

Kurkuma je biljka koja pripada porodici đumbira (Zingiberaceae), a njezin hemijski sastav čini kurkumin glavnim aktivnim sastojkom. Kurkumin ima snažna antioksidativna, protuupalna i druga potencijalna korisna svojstva.

- Google oglasi -

Kurkumin se koristi za ublažavanje širokog spektra zdravstvenih tegoba i zahvaljujući svojoj protuupalnoj i antioksidativnoj prirodi, također je povezan s poboljšanom funkcijom mozga i prevencijom srčanih bolesti.

Kurkumin za šta je dobar

Kurkumin, sastojak indijske mješavine začina smanjuje rizik od otkazivanja rada srca, pokazuje nova studija. Kanadski naučnici su testirali efekt kurkumina osoba s hipertrofijom srca i otkrili da ova materija popravlja funkcije srca i smanjuje stvaranje ožiljaka.

Hipertrofija srca povećava rizik od srčanog udara i otkazivanja rada srca. Autori studije su impresionirani djelovanjem kurkumina, ali prije nego pobacate sve druge začine i u kuhinji ostavite samo kari, imajte na umu da i drugi začini imaju svoje prednosti koje ne treba zaboraviti.

Pokazalo se da kurkumin pomaže kod bolnih simptoma osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. To je velikim dijelom zbog njegovih protuupalnih svojstava. Upala se može manifestirati kao crvenilo, oteklina, toplina u zahvaćenim zglobovima, bol u zglobovima i ukočenost zglobova. Nekoliko je studija pokazalo da je učinkovit za smanjenje ovih simptoma upale.

- Google oglasi -

Istraživanje je pokazalo da kurkumin može biti koristan za vaše bubrege. Tačnije, može pomoći u liječenju akutnih ozljeda bubrega i povećanju antioksidansa.

Za šta je dobar sok od kurkume i kako se priprema

Nema dovoljno dokaza koji bi dokazali da kurkumin može spriječiti ili liječiti rak. Međutim, trenutno je u toku nekoliko studija čiji je cilj bolje razumijevanje potencijala kurkumina u ovom području. Neka istraživanja pokazuju da može smanjiti sposobnost množenja stanica raka.

Također može poboljšati metabolički sindrom. Metabolički sindrom, koji se naziva i inzulinska rezistencija, stanje je koje povećava rizik od dijabetesa tipa 2, moždanog udara i bolesti srca.

Šta sve liječi kurkuma kada se kombinuje sa medom

Dnevna doza kurkumina

Kurkumin u kurkumi ljudsko tijelo slabo apsorbira osim ako mu se ne doda crni papar. Ako koristite kurkumu u kuhanju, pokušajte dodati crni papar kako biste dobili najviše zdravstvenih prednosti.

Kurkuma je tvar topljiva u mastima, što znači da je morate jesti s izvorom masti kako bi se dobro apsorbirala. Kombinirajte ga s izvorima masnoće poput avokada ili sira.

Studije pokazuju da je učinkovita doza kurkumina obično između 500-2000 mg dnevno.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Najveće zablude, pogreške i predrasude o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji...

Brusnice za dobro zdravlje

Brusnice su bobice koje imaju dobar utjecaj za naše zdravlje i prehrambene koristi. Brusnice sadrže mnogo zaštitnih fitonutrijenata i...
- Google oglasi -

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli, znate da to nije baš najjednostavnija stvar za napraviti. No,...

Deset znakova da imate razmaženo dijete

Moderno je mišljenje da ne možete razmaziti dijete beskrajnom količinom nošenja, ljuljanja i gugutanja, ali kad jednom prestane biti...

Ovo morate pročitati

Kako da sami sebi pripremite tinkturu od lana?

Lan je jednogodišnja biljka koja je svima dobro poznat...

Prehlada na prelazu godišnjih doba

Uvijek iznova slušamo o prehladama koje nas muče osobito...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas