‘Ko treba piti jaja od japanske prepelice?

-

jajaJaja se preporučuju djeci u razvoju, sportašima, osobama koje obavljaju teške fizičke poslove te starijim osobama.

Jaja od japanskih prepelica se kao lijek koriste u liječenju, povišenog krvnog pritiska, čira na želucu i dvanaestercu. Također, jajima se liječi anemija, migrena, dijabetes, gastritis, bronhitis, astma, arterioskleroza, infarkt, višak kolesterola u krvi i tuberkuloza.

Jaja od japanske prepelice mogu liječiti i tumor na mozgu, te smanjiti umor uslijed i nakon teškog fizičkog rada.

- Google oglasi -

Točan postupak liječenja, kao i dnevna doza lijeka ‘jaja’ treba se dogovoriti sa osobom iz struke, po mogućnosti jaja treba kupiti kod provjerenih prodavača, koji vas mogu i posavjetovati.

- Google oglasi -
Prethodni članak
Naredni članak

14 KOMENTARI

 1. Pored jaja prepelice, veliku korist bi vaše dijete moglo imati od konzumiranja kozijeg mlijeka i to onog od koza tipa "alpina" ili srnasta koza, tj. crvena koza. Istovremeno bi trebalo poraditi na poboljšanju krvne slike djeteta, a posebno na podizanju sadržaja željeza u krvi. Obratite pažnju na kvalitet životnog prostora u kojem dijete boravi, a posebno na kvalitet vazduha. Želim vašem djetetu brzo ozdravljenje.

 2. Franc Hlodik ja se nebih slozio sa vama da kod jaja vrijedi samo zametak kao i sa izmisljenom propagandom kod vecine NOVOKOMPONOVANIH uzgajivaca da su samo oplodjena jaja ljekovita( sto nije tacno) TAKODJE OD SVIH PREPELICA JAJA NISU LJEKOVITA .Ipak sam za ovih tridesetpet godina nesto naucio i postigao uz mnoga priznanja .Sva uputstva o uzgoju i dosta prakse sam stekao sa tradicionalnim uzgajivacima iz Azijskoh zemalja kojima je to familijarno zanimanje .Zalosno je to sto oni koji su "juce " POCELI SA UZGOJEM PREKO NOCI IZMISLE NEKA NOVA PRAVILA A SAMO U CILJU REKLAME 🙁

 3. Uzgojem japanske prepelice se bavim vec preko 35. god. i mogu samo reci da su jaja veoma ljekovita i pomazu u svim vidovima poboljsanja zdravstvenov stanja kao i jacanje imuniteta.PAZNJA jaja mogu da daju i negativne posledice ako prepelice nisu hranjene pravilno i sa kvalitetnom i zdravom hranom.Jaja treba uzimati direktno od provjerenog uzgajivaca i ne u trgovini !!!Veliki broj pisama i zahvalnica mi govore da nisam uzalud trosio vrijeme i trud i da je sa jajima moguce lijeciti i veoma opake bolesti.Vec dugo vremena ishranom svojih prepelica sam postigao bolji kvalitet jaja i koja sada sadrze i OMEGU3 a mislim da cu ubrzo imati i B17 u sadrzini jajeta(veliki neprijatelj kancerogenih oboljenja):pROBAJTE SA JAJIMA I VIDJECETE REZULTAT.

 4. LJEKOVITOST JAJA JAPANSKE PREPELICE –

  Ljekovita jaja japanske prepelice su izuzetno zdrava ako su za to ispunjeni odredjeni preduvjeti. Ponajprije treba paziti prilikom izbora jaja,treba znati ponesto o japanskim prepelicama koje su proizvele ta jaja.

  Nisu dobra jaja od svake japanske prepelice. Kako se sirio uzgoj po svijetu tako su ljudi nastojali dobiti japanske prepelice koje ce biti sto vise ekonomski isplative pa su na prepelicama radili razne modifikacije. Kao i u svemu tako i japanske prepelice nije zaobisla komercijalna "cizma" koja sve strpa pod noge isplativosti a naravno na stetu kvalitete njenih inace ljekovitih jaja. JEDINO SU DOBRA I LJEKOVITA JAJA PRIRODNIH PREPELICA.

  Nisu dobra jaja od japanske prepelice koja se hrani raznim koncetratima a posebno koncetratima u cijem sastavu ima tvari zivotinjskog porijekla jer nije u prirodi japanske prepelice da jede hranu zivotinjskog porijekla. Na zalost cesto u raznim trgovinama nailazimo na smjese koncetrata u kojima se nalazi samljevena otpadna riba,riblji skeleti i razne otpadne tvari zivotinjskog porijekla.

  Nisu dobra jaja od japanske prepelice koja se hrani zitaricama koje su rasle na umjetnom(kemijskom) gnojivu,koje su prskane raznim pesticidima i kemikalijama protiv nametnika,bolesti i rasta korova i trave. SAMO SU ljekovita jaja OD JAPANSKE PREPELICE KOJA SE HRANI EKOLOSKI CISTIM I ZDRAVIM ZITARICAMA (bez umjetnih gnojiva,pesticida i drugih kemikalija) UZ DODAVANJE TAKODJER EKOLOSKI PROIZVEDENE LUCERNE,EKOLOSKE JEZGRE BADEMA,EKOLOSKI PROIZVEDENE ZELENE MASE.

  Ne nasjedajte raznim tvrdnjama i izjavama koja se mogu procitati na raznim internet stranicama kao na primjer da su ljekovita sva jaja od japanske prepelice ili da je japanske prepelice lako i jednostavno hraniti poput kokoski ili da se japanske prepelice hrane koncetratima ili da su jedino ljekovita oplodjena jaja japanske prepelice. Sve te tvrdnje dolaze kao posljedica nedovoljnog poznavanja japanske prepelice i nacina na koji se jedino mogu dobiti visokokvalitetna i ljekovita jaja. Zalosno je to sto sve te tvrdnje i izjave dolaze od "velikih" proizvodjaca "ljekovitih jaja". Ali oni su samo veliki proizvodjaci po tome sto su odnekud imali novaca i mogucnosti da uzgajaju veliki broj prepelica i mahom ih hrane ekoloski nezdravo proizvedenom hranom. Uvjek se ide na sto vecu kolicinu proizvodnje i prodaje a zaboravlja se na kvalitetu uzgojenih prepelica i njihovih jaja.

  Da nebi ovo ispalo kao prica u prazno ja cu korak po korak odmah srusiti sve gore navedene tvrdnje jer one jednostavno NISU ISTINITE.

  -TVRDNJA: sva su jaja japanske prepelice ljekovita.
  -ODGOVOR: Nisu, jer jaja od prepelica na kojima su radjene genetske modifikacije jednostavno ne mogu biti zdrava a kamoli da su ljekovita jaja. Takodjer jaja od prepelica koja se hrane neprirodnim koncetratima i zitaricama sa umjetnog gnojiva i kemikalija nisu zdrava,naprotiv,takva jaja mogu biti jako opasna jer se u njima cesto razvije SAMUNELA i druge bakterije opasne po zdravlje pa cak i zivot covjeka. Samunela se najcesce javi kao posljedica prehrane prepelica sa hranom koja sadrzi tvari zivotinjskog porjekla posebno mljevene ribe i kostiju .

  -TVRDJA: japanske prepelice je jednostavno i lako hraniti poput kokoski.
  -ODGOVOR. Nije istina. Japanske prepelice imaju neuporedivo brzi metabolizam i puno intenzivniju probavu nego kokoske i zahtjevaju posebnu prehranu. Ako ih hranimo kao kokoske one ce zivjeti zato sto su jako otporne i vitalne ali nece proizvoditi visokokvalitetna jaja a kamoli ljekovita jaja. To jeste jeftiniji nacin hranjanja japanske prepelice ali tako cemo dobiti i jeftinija to jest manje kvalitetna i manje vrijedna i ne ljekovita jaja i meso. Svatko tko zna racunati moze lako izracunati i zakljuciti da jaja japanske prepelice koja se prodaju po cjeni NPR. 0,20-0,40 BM (bosanskih maraka) ne mogu biti jaja od japanske prepelice koje se hrane ekoloski cistom hranom jer je ekoloski zdrava hrana jako skupa hrana. Ja svoje japanske prepelice hranim ekoloski cistom i prirodnom hranom i ona ne mogu biti jeftinija od 0,60 BM iako sam isao na to da budu koliko je moguce jeftinija i svima pristupacnija,ali ispod tog nisam mogao ici jer bih u tom slucaju morao ici na stetu kvalitete prepelica i ljekovitosti njihovih jaja.

  -TVRDNJA: japanske prepelice se hrane odgovarajucim koncetratima.
  -ODGOVOR: Ne. Ako zelimo dobiti visokokvalitetna jaja koja imaju sposobnost ljekovitosti tada japanske prepelice moramo hraniti ekoloski cisto uzgojenim zitaricama u odredjenom omjeru propisanom za japanske prepelice,moramo dodavati ekoloski ciste zelene mase,bademove jezgre i ekoloski cisto uzgojene lucerne. Ja prakticiram i dodavanje cajeva u vodu od ekoloski cistog ljekovitog bilja koje vlastorucno uberem. To je jednostavno neophodno ako zelimo kvalitetna i ljekovita jaja jer se japanske prepelice drze u kavezima i nemaju slobodu kretanja po prirodi pa im mi moramo prirodu dovesti u kaveze,u protivnom mozemo samo sanjati o ljekovitim jajima.

  -TVRDNJA: Jedino su ljekovita oplodjena jaja japanske prepelice.
  -ODGOVOR: Ne. Oplodjena jaja japanske prepelice ne mogu biti ljekovitija i kvalitetnija od neoplodjenih niti po ikakvoj logici. kao prvo oplodjena jaja imaju zivi organizam u sebi koji zovemo zametak a da bi zivio neophodno je da trosi neke visokovrijedne tvari iz mase jajeta dok s druge strane imamo neoplodjeno jaje koje je po svom sastavu netaknuto jer nema u njemu nista sto trosi vrijedne tvari iz njegove mase. Kao drugo oplodjeno jaje se ne moze dugo cuvati a da ostane zdravo jer zametak ugiba nakon par sati na temperaturi na kojoj se cuvaju jaja za konzumiranje i tada dobijemo mrtvi zametak koji samim tim sto je mrtav i raspada se utjece na kvalitetu citave jajne mase u negativnom smislu. Jaja sa mrtvim zametkom mogu biti jako opasna za konzumacuju ukoliko se duze drze do trenutka konzumiranja. Idealna temperatura na kojoj se cuvaju oplodjena jaja za nasad(razmnozavanje) je +15 stepeni C,sto se temperatura vise razlikuje bilo u plus ili minus od idealne s time proporcionalno u vecem postotku ugibaju zametci u jajima. Osim toga cuvanje oplodjenih jaja preko 4 dana i na idealnoj temperaturi za zametke dovodi do tog da sto duze cuvamo oplodjena jaja od 4 dana u vecem postotku ugibaju zametci u njima. E sad zamislite koliko uginulih zametaka ima u oplodjenim jajima koji se cuvaju na temperaturi koja je propisana za jaja za konzumiranje(obicno se cuvaju u frizideru gdje ne mrzne). Temperatura preporucena za cuvanje konzumnih jaja je od +1-+4 stupnja celzija a na toj temperaturi ugiba preko 90% zametaka. Jedino bi se zamrzavanjem jajne mase zaustavilo raspadanje zametka ali bi to dovelo i do znacajne promjene jajne mase i unistvanja veceg broja visoko vrijednih sastojaka u jajetu.
  S druge strane imamo neoplodjena jaja japanske prepelice koja se na propisanoj temperaturi za konzumna jaja mogu cuvati do 60 dana i provjereno se mogu u tom roku konzumirati u sirovom stanju a nakon 60 dana se mogu prziti ili kuhati i tako jesti. Ne zaboravite da ovo sve sto pisem vrijedi za ljekovita jaja japanske prepelice i nemojte to pokusavati primjeniti na jajima od kokoske ili bilo kojim drugim jajima jer za njih vrijede sasvim drugi propisi i norme i nijedna nisu tako vitalna kao jaja japanske prepelice.
  Osim toga gledajuci sa humane strane a ne mozemo a da se ne osvrnemo, konzumiranje oplodjenih jaja i ubijanje velikog broja zametaka nije nimalo humano a i gadljivo je. Neoplodjeno jaje je ugodnije za popiti a i humano je.

 5. Kao svoj zivini
  tako i prepelice moze im se odraditi starost po sjaju perja.Sto se tice pola mogu se prepoznati odmah posl 20 ak dana po izleganju . Ustvari cim nabace perje,muzjaci imaju iskljucivo crvenkast podbradak dok je kod zenki pirgast u bojama ostatka tela !

 6. Nado jaja su najdelotvornija kada su taze od 2 – 5 dana. Piju se rovita i bilo bi pozeljno bez ikakvih dodataka.Za odrasle prva tri jutra na prazan stomak pola sata pre jala 2 – 3 -3 pa 5 do kraja odredjene terapije. Cuvaju se u frizideru na +4 do mesec dana, to je zasad toliko iz mog 30 ogodisnjeg iskustva. Pozdrav.

Comments are closed.

Novi Sadržaj

7 najboljih namirnica za zdrave oči

Uzimanje raznovrsnih namirnica koje podržavaju zdravlje očiju može igrati ključnu ulogu u očuvanju jasnog vida i prevenciji problema sa...

Zdravlje u čaši: Jednostavni domaći recepti za čišćenje jetre

Vrlo često zanemarujemo važnost održavanja zdravlja našeg tijela, a posebno jetre koja je ključni organ za detoksikaciju. Uprkos tome,...

5 vježbi za bol u donjem dijelu leđa

Bilo da je riječ o kroničnoj, akutnoj ili epizodnoj, bol u donjem dijelu leđa čest je problem među odraslima,...

Prema nutricionistima, jesu li banane zapravo zdrav međuobrok?

Banane su vrlo popularno, praktično i zdravo voće, ali jesu li zdrav međuobrok pitanje je za ljude koji žele...
- Google oglasi -

Za bolju cirkulaciju ovo su najbolji čajevi

Cirkulacija igra ključnu ulogu u očuvanju opšteg zdravlja, jer cirkulirajuća krv prenosi ne samo kisik, već i vodu i...

10 najboljih vrsta voća koje možete jesti navečer

Voće je izvrstan među obrok za navečer. Ne samo da je voće ukusno i zadovoljavajuće, već neke vrste također...

Ovo morate pročitati

Juha s misom, brokulom i sezamom

Sastojci: 1 veliki cvijet brokule 1 žličica tamnog sezamovog...

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima....
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas