ZdravljeSavjetiKoji su najčešći uzroci nastanka migrene?

Koji su najčešći uzroci nastanka migrene?

-

Migrena je glavobolja koja može uzrokovati jaku pulsirajuću bol ili osjećaj pulsiranja, obično na jednoj strani glave. Često je praćena mučninom, povraćanjem i ekstremnom osjetljivošću na svjetlo i zvuk. Napadi migrene mogu trajati satima do danima, a bol može biti toliko jaka da vas ometa u svakodnevnim aktivnostima. Migrene se u 75 % slučajeva pojavljuju više kod žena, a migrene najčešće ne dolaze same od sebe već postoje uzroci ili okidači koji su alarm za uzbunu.

Migrena je dobroćudna glavobolja koja ima tendenciju ponavljanja i koja nije simptom drugih oboljenja. Migrenu također, karakteriše potpuno odsustvo simptoma između dva napada.

- Google oglasi -

Koji su to glavni uzroci ili okidači migrene?

Koji su uzroci migrene

Vrijeme
Promjene u temperaturi, vlažnosti zrak, pa čak i barometarski tlak, mogu utjecati na način na koji se osjećamo. Pravi dokaz za to su i meteropati, osobe koje boluju od “bolesti vremena”, što znači da će svaka njegova promjena, koja i ne mora biti nagla, pokrenuti lavinu simptoma, a jedan od njih su i glavobolja i migrena.

Hormoni
Razlog zašto je toliki postotak žena koje pate od migrene su upravo hormonalne promjene zbog mjesečnice, trudnoće ili menopauze. U tim bi slučajevima žene trebale kontaktirati doktora ili ginekologa kako bi se pregledale razine hormona te kako bi se ako bude bilo potrebno, uzimala hormonska terapija.

Prehrana
Migrena može biti prouzrokovana i određenim namirnicama i pićima. Kako biste otkrili koja je namirnica okidač vaših migrene, držite dnevnik prehrane te tako pratite kako vaše tijelo odgovara na koje namirnice.

- Google oglasi -

>> Osnovni uzroci i borba protiv glavobolje

Prehrambene navike
Kao što mogu i određene namirice biti uzrok migrene, tako i preskakanje obroka i neredovito jedenje može biti okidač migrene.

Mirisi
Jaki mirisi parfem, deterdženti te miris cigarete i slični jaki mirisi mogu biti uzročnici migrene, te mogu pogoršati bol već postojeće migrene. Pojavljivanje migrene nakon izloženosti nekom jakom mirisu ovisi od osobe do osobe.

Osvjetljenje
Treperenja svijetla i fluorescentno svijetlo, kao i zaslon računara, mogu biti okidači migrene. Ako ne možete izbjeći izloženost svijetlu, pokušajte nositi kačiket, sunčane naočale ili naočale specijalizirane za dugo gledanje u ekran, također, pokušajte smanjiti svjetlost na zaslonu uređaja.

Spavanje
Okidači migrene može biti i premalo sna i previše sna i neujednačen obrazac spavanja. Pokušajte svaku večer leći, a ujutro se buditi u isto vrijeme kako bi vaš biološki ritam uspostavio ravnotežu te kako biste imali kvalitetniji san.

>> Šta je migrena i koji su simptomi?

Fizička aktivnost
Prenaporno vježbanje ili seks mogu biti uzročnici migrene, a kod ovakvih slučajeva potrebno je posjetiti doktora kako biste vidjeli zašto vaš organizam tako reaguje.

Vrućina
Jednako kao i promjene vremena, čak i ako boravite u prostoru u kojem je prevruće ili ste dugo izloženi vrućini, može doći do migrene. Izbjegavajte ovakve situacije što više možete, a tokom ljeta neka vaš stan ili kuća budu snabdjeveni ledom, ventilatorima ili klimom.

Dehidracija
Kada osjetite da ste žedni, to znači da je već vaše tijelo u stadiju dehidracije. Brinite se da cijeli dan pijete dovoljno tekućine, a što manje konzumirate alkohol i kafu koji inače pojačano dovode do dehidracije.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako se koristi i koje dobrobiti vam nudi luk za kosu

Možda mrzite luk zbog boli u očima kada ga sječete, ali kako koji luk utječe na naše zdravlje pročitajte...

Jezik – Tako malen organ, a ipak tako velik i snažan – Koje su bolesti jezika?

Kao i svaki organ, tako je i jezik čudo prirode koje pobuđuje veliku pažnju… Zbog svojstvenog rasporeda i sastava mišića,...

Kakav učinak na zdravlje imaju ove sjemenke

Sjemenke su prave riznice hranjivih tvari koje su zaista korisne za cjelokupno zdravlje. Sjemenke lana, bundave, suncokreta i susama...

Ovo niste znali – Žvakaće gume imaju štetne posljedice za zdravlje

Žvakaće gume mogu osvježiti dah ili smanjiti stres, one mogu imati pozitivan i negativan učinak na vaše zdravlje. Dok...
- Google oglasi -

Čaj od nane najbolje diže organizam na noge

Ovaj napitak istovremeno gasi žeđ, osvježava i jača želudac i crijeva. Čaj od nane ili mente najbolji je saveznik...

Riješite se proširenih i bolnih vena uz čudotvorni narodni lijek – Recept

Proširene vene žene su nekad rješavale smjesom koju su napravile same. Jednostavna je za izradu i jeftina, a sastojci...

Ovo morate pročitati

Hranom protiv raznih bolova i upala

Hrana pored raznih mirisa i okusa u sebi sadrži...

Jetra je glavna laboratorija organizma

Naša jetra svakodnevno obavlja izuzetan posao kako bi nas...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas