Kokotac – Velika djetelina

-

Opis biljke: Kokotac ili velika djetelina je dvogodišnja ili rjeđe jednogodišnja zeljasta biljka visoka i preko 2 m. Stabljika je većinom uspravna ili se izdiže i vrlo razgranata. Ima listove slične djetelini, samo su po obodu zupčasti, troperi sa drškama, listići su izduženo eliptični, po obodu nazubljeni. Cvjetovi su sitni, žuti, na drškama, po 30-70 sakupljenih u grozdastoj cvasti. Cvjeta od juna do septembra, 10-15 dana prije cvjetanja bijelog kokotca (melilotus albus). I sam latinski naziv biljke u prijevodu znaci “medena djetelina”.

Stanište: Raste u divljini na pjeskovitom zemljištu, pored puteva, rijeka, kanala, nasipa, željezničkih pruga i drugih napuštenih mjesta. Zahvaljujući dugom i razgranatom korijenu dobro podnosi sušu. Gaji se i u kulturi kao stočna hrana, a i kao medonosna i ljekovita biljka. Razmnožava se sjemenom. Sije se u proljeće. Kokotac je aromatična droga koja nema eterskog ulja, za razliku od ostalih mirisnih biljaka koje imaju spoljni ili unutrašnji sekrecioni aparat s uljem.

- Google oglasi -

Ljekoviti dio biljke: Sabiraju se vrhovi grančica biljke u cvatu. Osušena biljka prijatno miriše na med, jer prilikom sušenja nastupa fermentacija, hidroliza jednog glikozida i pritom se oslobađa kumarin.

Ljekovito djelovanje: Nekad se droga mnogo više upotrebljavala. Još u starom vijeku služila je kao lijek koji ublažuje bolove, tjera vodu, steže i si. Upotrebljava se kao narodni lijek spolja, u mastima i melemima. Jedno vrijeme važila je kao lijek za oči. U homeopatskoj medicini daju je protiv migrene, grčeva djeci i slično. Služi za aromatizaciju loših vrsta duhana.

- Google oglasi -
Prethodni članak
Naredni članak

Novi Sadržaj

5 vježbi za bol u donjem dijelu leđa

Bilo da je riječ o kroničnoj, akutnoj ili epizodnoj, bol u donjem dijelu leđa čest je problem među odraslima,...

Prema nutricionistima, jesu li banane zapravo zdrav međuobrok?

Banane su vrlo popularno, praktično i zdravo voće, ali jesu li zdrav međuobrok pitanje je za ljude koji žele...

Za bolju cirkulaciju ovo su najbolji čajevi

Cirkulacija igra ključnu ulogu u očuvanju opšteg zdravlja, jer cirkulirajuća krv prenosi ne samo kisik, već i vodu i...

10 najboljih vrsta voća koje možete jesti navečer

Voće je izvrstan među obrok za navečer. Ne samo da je voće ukusno i zadovoljavajuće, već neke vrste također...
- Google oglasi -

Otkrijte čaroliju zdravih grickalica koje ne debljaju: Slane i slatke poslastice za Vaše Zdravlje

Osim što podižu energiju i osiguravaju dodatne dnevne hranjive tvari, grickalice uvijek sve čine boljim. U današnjem svijetu gdje...

5 načina za brzo uklanjanje herpesa na usni

Herpes - također poznat kao oralni herpes ili herpes labialis - mali su mjehurići ispunjeni tekućinom koji se pojavljuju...

Ovo morate pročitati

Ljubavna energija iz hrane

Nema tog naroda, otkad je svijeta i vijeka, koji,...

Zaustavite glavobolju bez lijekova

Puno je razloga zašto se javlja glavobolja, a spriječiti...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas