Korijen maslačka branje – Kako ubrati i očuvati ovaj korijen?

21
18368

Korijen maslačka branjeMaslačak je jedna od najučinkovitijih biljaka za čišćenje toksina iz našeg tijela. Za ovu namjenu najbolje je koristiti korijen. Ukoliko želite sami prikupiti korijen maslačka branje nije nimalo lagan poslao. Morate paziti da korijen ostane cjelovit bez oštećenja do pranja.

Korijen maslačka na naš organizam djeluje tako što oslobađa jetru, odnosno čisti jetru od nakupljenih nečistoća i toksina, a čista i zdrava jetra jedan je od temelja zdravlja. Pored toga, korijen maslačka djeluje protiv kašlja, bronhitisa i kod problema s probavom.

Kako biste što bolje iskoristili korijen maslačka branje se mora uraditi veoma pažljivo. Prije svega bitno je korijen ubrati u pravo vrijeme, a to je rano proljeće ili jesen. Jesen je najbolje godišnje doba za branje svih korijena. U jesen je sva energija biljki sadržana u korijenu, kao i njihova dragocjena ljekovita svojstva. Ali korijen maslačka možemo brati i u rano proljeće, prije cvjetanja. U proljeće sve se žuti od maslačka, ipak ga nemojte brati u naseljima i blizu saobraćajnica.

Korijen maslačka branje

U jesen ili proljeće, kada je sva energija sadržana u korijenu. Maslačak, odnosno korijen maslačka trebamo izvaditi iz zemlje. Poslužite se malom lopaticom za kopanje, te lagano odstranite dio zemlje oko korijena. Pazite da korijen ostane neoštećen, te da ne izgubi ljekovitu tekućinu koja se krije u njemu. Korijen maslačka berite za toplijih dana, pazeći da zemlja nije mokra, jedino tako ćete uspjeti sačuvati korijen od pucanja prilikom vađenja.

Kako ubrati korijen maslačka

Korijen uvijek vadite na čistim mjestima, koja nisu tretirana raznim hemikalijama. Pođite u prirodu, i berite ga na čistim livadama, daleko od saobraćajnica. Prilikom vađenja korijenja usmjerite se na velike i snažnije biljke, ispod se krije i veliki korijen, vrijedan truda.

Kako čuvati korijen maslačka?

Korijen maslačka kao lijek se koristi i svjež i osušen. Ako želimo čuvati korijen maslačka potrebno ga je osušiti. Podrazumjeva se da ste korijen dobro oprali nakon branja. Prije sušenja, korijen maslačka treba pažljivo oguliti, odnosno ostrugati oštrim nožem ili skalperom, te ostaviti na toplom mjestu da prenoći. Zbog toga je bitno da korijen ne bude oštećen ili puknut, kako bi sačuvao dragocjeni sok.

Tek poslije toga izrežite korijen maslaška na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen raširite na podlozi, suhom i hladnom mjestu sa dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u periodu od 3 do 14 dana, zavisno od vlažnosti zraka i vremenskih uslova, kao i mjesta na kojem ga sušimo.

Prepoznati ćete da je osušen kada korijen postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu.