Korov koji liječi kosti, jetru, dijabetes, rak, žuticu…

55
2912

Korov koji lijeciMaslačak je u proljetnim danima svuda oko nas. Iako je korov koji lijeci, ne treba ga skupljati u naseljenim područjima i blizu saobraćajnica. Berite ga malo dublje u prirodi.

Maslačak, korov koji lijeci

Zdravstvene prednosti maslačka uključuju smanjenje rizika od bolesti jetre, dijabetesa, poremećaja mokraćnog sistema, akni, žutice, raka i anemije. Pomaže zdravlju kostiju, njeguje kožu, a dobar je i za mršavljenje.

Maslačak je bogat kalcijem koji je neophodan za rast i snagu kostiju. Osim toga, sadrži i antioksidanse poput vitamina C i luteolina, koji štite kosti od oštećenja i krhkosti koje nastaju s godinama. Dok antioksidansi, vitamin C i luteolin, održavaju funkciju jetre i štite je od starenja, ostali spojevi u maslačku mogu pomoći u liječenju krvarenja. Također, maslačak je odličan za detoksikaciju organizma, koju možemo izvršiti uz pomoć sirupa od maslačka.

Maslačak je veoma koristan za dijabetičare

Sok od maslačka može pomoći dijabetičarima jer stimuliše proizvodnju inzulina iz gušterače i pri tom zadržava nisku razinu šećera u krvi. Budući da je maslačak prirodni diuretik, on potiče mokrenje kod dijabetičara što pomaže ukloniti višak šećera iz tijela. Dijabetičari su također skloni bubrežnim problemima, a ovaj korijen koji lijeci ima diuretička svojstva koja mogu pomoći u uklanjanju i taloženju šećera u bubrezima kroz učestalo mokrenje.

Odličan je za liječenje kožnih oboljenja

Maslačkovo mlijeko je iznimno korisno u liječenju kožnih bolesti koje su uzrokovane mikrobima i gljivičnim infekcijama. Treba izbjegavati bilo kakav kontakt s očima. Mlijeko maslačka se može koristiti protiv svraba, lišajeva, ekcema i drugih kožnih bolesti, bez rizika od nuspojava ili hormonskih poremećaja. Sok maslačka može pomoći pri izlučivanju hormona, potiče znojenje i širi pore. Sve to pomaže uklanjanju toksina putem znoja i urina.

Primjenjuje li se direktno na područjima s aknama, može spriječiti mikrobiološku infekciju. Osim toga, može ubrzati proces zarastanja ranica zbog vitamina C kojeg sadrži, pa će ožiljci i crvene upale koje se pojavljuju kod liječenja akni biti manje vidljivi.

Korov koji lijeci žuticu

Žutica je poremećaj jetre u kojoj organ počinje prekomjerno lučiti žuč koja u konačnici ulazi u krvotok i šteti metabolizmu. Višak žuči se ogleda kroz žućkastu boju kože i očiju. Liječenje žutice uključuje tri glavna koraka.

  • Prvo, potrebno je obuzdati proizvodnju žuči.
  • Drugo, mora se ukloniti višak žuči iz tijela.
  • Treće, treba se boriti s osnovnom virusnom infekcijom.

Maslačak je vrlo učinkovit. Potiče zdravlje jetre i reguliše proizvodnju žuči. Budući da je prirodni diuretik, potiče mokrenje pri čemu odlazi višak žuči. S obzirom da je snažan antioksidans bori se i protiv virusnih infekcija.

Maslačak protiv zatvora stolice

Neki sastojci maslačka, a to su visoke razine dijetalnih vlakana, čine ga korisnim za probavu i zdravlje crijeva. Dijetalna vlakna stimulišu zdravu stolicu. Sprečava zatvor, ali i proljev. Reguliše rad crijeva što može spriječiti ozbiljnije gastrointestinalne probleme.

Uz pomoć maslačka liječite anemiju

Maslačak ima relativno dobru razinu željeza, vitamina i proteina. Dok je željezo sastavni dio hemoglobina u krvi, vitamini kao što je vitamin B i proteini su neophodni za formiranje crvenih krvnih stanica i nekih drugih sastojaka krvi. Na taj način maslačak, korov koji liječi, može pomoći osobama koje imaju problema s anemijom, kod jačanja krvne slike.

Visoki krvni tlak smanjite s maslačkom

Mokrenje je učinkovit način za snižavanje krvnog pritiska. Većina modernih lijekova za snižavanje krvnog tlaka temelji se upravo na tom fenomenu. Sok maslačka potiče mokrenje, kako količinski tako i u učestalosti. Vlakana iz maslačka su korisna za smanjenje holesterola što je jedan od čimbenika koji povećava krvni tlak kod ljudi.

Maslačak se primjenjuje i za liječenje raka

Maslačak sadrži visoke razine antioksidansa koji smanjuju slobodne radikale koji uzrokuju rak. Također čisti tijelo od toksina, što dodatno štiti od razvoja tumora i raznih vrsta raka. Luteolin zapravo truje bitne sastavnice stanica raka kad se veže na njih, te neutralizira njihovu sposobnost reprodukcije. Osobito je uspješan u borbi protiv raka prostate.