ZdravljeBolestiKronova bolest je kaldrma u crijevima

Kronova bolest je kaldrma u crijevima

-

Šta je Kronova bolest? Kronova bolest (Crohnova) – Regionalni enteritis je kronična upalna bolest pretežno završnog dijela tankog crijeva, mada se može javiti na bilo kojem segmentu digestivne cijevi. Prvi slučaj opisao je Kron (Crohn) 1932. i bolest je nazvao terminalni ileitis.

Upala je obično diskontinuirana, a zahvaćeni su svi dijelovi crijevne stjenke, kao i omotač crijeva, zajedno s regionalnim limfnim čvorovima. Sluznica crijeva je zbog brojnih nateklina koje joj daju “kaldrmasti izgled” izgubila funkcionalno svojstvo, a prate je povećani limfni čvorovi i fistule koji u potpunosti mijenjaju fiziološki izgled unutrašnjosti crijeva.

Kronova bolest simptomi

- Google oglasi -

Kronova bolest se češće javlja kod mlađih osoba, a prate je osjećanje umora, gubitak težine, proljevi, trbušna bol te povišena temperatura. Abdominalan bol difuznog karaktera može biti stalna ili povremena (kolike), što ovisi o stupnju zahvaćenosti crijevnog sistema. Deset procenata oboljelih ima lokalne komplikacije bolesti s promjenama u vidu ulkusa, fisura, fistula i apscesa. Drugih deset posto ima promjene na nekom drugom organu izuzev crijeva, da bi se simptomi crijevne lokalizacije javili kasnije, što ometa postavljanje prave dijagnoze. Iako uzroci upalne bolesti crijeva još nisu poznati, genetski faktori igraju određenu ulogu. Svaki četvrti oboljeli ima nekog oboljelog u porodici. Rizik nasljeđivanja je najčešći ako je oboljela i majka.

Različite bakterije mogle bi biti odgovorne za Kronovu bolest, a kako je ona mnogo češća u razvijenijim zemljama, stručnjaci vjeruju da i vanjski faktori, kao što je ishrana, moraju igrati određenu ulogu.

Kod pacijenata kod kojih su prve manifestacije na crijevima bolest napreduje do stadija fibroze ili zamjene sluznice vezivnim tkivom tako da se sužava lumen crijeva i gubi fiziološko svojstvo apsorpcije određenih materija (vode, minerala, vitamina, bjelančevina) pa bolesnik mršavi. Zbog blagog krvarenja iz rektuma vremenom dolazi do sideropenicne anemije. Bolesnik je blijed, s ubrzanim pulsom, niskim krvnim pritiskom, vrtoglavicom, glavoboljom, gubitkom apetita.

Prehrana kod Kronove bolesti

Stres i nezdrava prehrana uvelike pogoršavaju simptome Crohnove bolesti, stoga se pacijentima savjetuje zdrava prehrana prilagođena individualnim potrebama. Ukoliko bolujete od Crohnove bolesti, uravnotežena prehrana može vam pomoći da se osjećate bolje i ublažite simptome, a uz to i smanjiti šanse za razvoj bolesti srca ili nekih vrsta raka.

- Google oglasi -

Oboljeli od Crohnove bolesti brže sagorjevaju masnoće, stoga se u slučaju pothranjenosti preporučuje veći unos kalorija i proteina.

Osobama s Crohnovom bolesti preporučuje se

 • Namirnice bogate proteinima (riba, soja, perad i mršavo meso, sušeni grah, leguminoze)
 • Namirnice bogate kalijem (svježi kravlji sir, riba, avokado, banane)
 • Kompleksni ugljikohidrati (cjelovite žitarice te svježe voće i povrće)
 • Ulja bogata Omega-3 masnim kiselinama (laneno, maslinovo, sojino, riblje ulje, kao i ulje dobiveno iz sjemenki i oraha)
 • Probiotici – mogu uspostaviti ravnotežu u mikroflori crijeva. Preparati laktobacila i jogurti sa živom kulturama mogu biti od koristi u oporavku crijeva.
 • Tekućina u velikim količinama (voda, voćni čajevi i prirodni sokovi)
 • Mnoge osobe oboljele od Crohnove bolesti pokazuju intoleranciju na hranu, stoga je dobro provesti eliminacijsku dijetu kako bi se utvrdilo koje od namirnica uzrokuju osjetljivost.

Osobama s Crohnovom bolesti ne preporučuju se:

 • Zasićene masnoće (životinjski i mliječni proizvodi) – pogoršavaju upalu sluznice tankog crijeva kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa
 • Mliječni proizvodi – u slučaju intolerancije na laktozu. Međutim, preporučuju se jogurti s aktivnim bakterijskim kulturama.
 • Alkohol, začinjena hrana, jednostavni šećeri i kofein – mogu izazvati ili pojačati upale
 • Jaja, kikiriki, rajčica i ostala hrana koja može izazvati alergijske reakcije
 • Namirnice od pšeničnog zrna, zobi, ječma i ostali proizvodi koji sadrže kukuruz ili gluten
 • Hrana bogata oksalatima
 • Voće s većim udjelom šećera – ananas, grožđe, smokve, lubenice, kruške i slično voće
 • Brokula, karfiol, poriluk, kupus, prokulica i kelj mogu iritirati upaljenu sluznicu i pogoršati simptome
 • Preporučuje se smanjiti unos vlaknaste hrane ako postoji suženje crijeva (orašasto voće, sjemenke, kukuruz, kokice i neko povrće)
 • Preporučuje se umjerenost u konzumiranju čokolade, kakaa, crnog čaja, papra, špinata, cikle, peršina.

Obavezan stručni pregled

Ekstracrijevni simptomi se manifestiraju oboljenjem zglobova (artritis, ankilozantni spondilitis), upalnim procesima oka, žučne kese, masnih metamorfoza na jetri i karcinoma žučnih vodova.

Kronova bolest

Najvažniji postupak u otkrivanju oboljenja je radiološki pregled crijeva, rektosigmo doskopija, kolonoskopija, ultrazvuk abdomena, laboratorij, EKG. Liječenje započinje obnovom hranidbenog statusa. Pacijentu se venskim putem unose hrana i tekućina. Totalna parenteralna hiperalimentacija je neophodna pri akutnoj teškoj Kronovoj bolesti s fistulama, pri čemu se zahvaljujući njoj obično može izbjeći hitna operacija.

Naravno, postoji niz grupa medikamenata, počevši od kortikosteroida do citostatika, te nadoknade vitamina se koriste u liječenju ove bolesti ovisno o toku, kliničkoj slici i komplikacijama. Prognoza bolesti je kao kod svih autoimunih bolesti, pacijenti su stalno u periodima poboljšanja, kada nije potrebno uzimati terapiju i pogoršanja bolesti, kada je neophodna terapija. Tok bolesti je ekstremno varijabilan i nepredvidiv. Karcinom debelog crijeva češći je kod ove bolesti nego kod opće populacije!

Kad je nužan kirurški tretman

Kod 70 posto pacijenata oboljelih od ove bolesti mora se raditi kirurški zahvat oboljelog tankog ili debelog crijeva zbog komplikacija koju bolest izaziva. Najčešće indikacije za kirurški tretman su: djelomična opstrukcija crijeva, fistule i apscesi, perforacije crijeva, toksični megakobn, te zaostajanje rasta kod djece.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

3 KOMENTARI

Odgovori

Novi Sadržaj

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Evo zašto su orašasti plodovi savršena formula za muškarce

Orašasti plodovi, uključujući bademe, orahe, lješnjake, i druge vrste, predstavljaju izvanredan dodatak ishrani za muškarce. Iskoristite sve prednosti orašastih...

Saznajte koja je krvna grupa najbolja, odnosno najotpornija na bolesti

Zavisi li životni vijek čovjeka i o tome koju krvnu grupu ima? Istraživanja pokazuju da zavisi jer jedna krvna...

Poslušajte savjete kardiologa kako spriječiti srčani udar

Svakih 36 sekundi netko negdje umire od srčanog udara. Simptomi srčanog udara ne moraju uvijek biti burni već su...
- Google oglasi -

6 trikova koji će riješiti nadutost trbuha kod žena

Za 7 dana idete na svadbu i želite se riješiti tvrdoglavog trbuščića kako bi vam odabrana haljina savršeno pristajala?...

8 učinkovitih načina kako se riješiti podočnjaka!

Ukoliko i vi imate problema sa podočnjacima kojih se nikako ne možete riješiti, evo nekoliko savjeta koji bi vam...

Ovo morate pročitati

Dijetalni napici – Višak kilograma

Istraživanja su pokazala da samo jedan dijetalni napitak dnevno...

Kako hrana utiče na naše raspoloženje

Mnogobrojne studije u svijetu pokazale su da ljudi koji...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas