IshranaMnogi su alergični na hranu, a da to ne...

Mnogi su alergični na hranu, a da to ne znaju – Koji su prvi simptomi?

-

Ako često imate čudne fizičke reakcije nakon konzumacije određene hrane najverovatnije ste alergični na istu, a da o tome nemate baš nikakvu predstavu. Alergija na hranu može imati ozbiljne simptome da dovede do gušenja, potrebe za hitnom intervencijom ljekara, pa čak i anafilaktičkog šoka koji može imati posljedice opasne po život, ali ovi simptomi se mnogo rjeđe pojavljuju od blagih.

Prije svega, treba da naučite da razlikujete alergiju i intoleranciju na hranu. Dok intolerancija podrazumijeva da probavni sistem ne može da svari određene namirnice, alergija izaziva različite reakcije imunološkog sistema.

- Google oglasi -

Najpouzdaniji način da otkrijete da li “patite” od alergije na neku vrstu hrane jeste test intolerancije na hranu. Veliki broj ljudi ima blage alergijske reakcije, koje im ne predstavljaju naročiti problem, pa im je odlazak kod ljekara posljednje na pameti. Mnogi nisu ni svjesni da određene reakcije našeg tijela imaju veze sa hranom koja im ne prija, tačnije na koju su alergični.

Simptomi alergije na hranu

Simptomi alergije na hranu kod odraslih mogu varirati od slabih do ozbiljnih i ne pogađaju svaku osobu na isti način. Ovo su neki od učestaliji simptoma koji se javljaju.

Otežano disanje
Ako neposredno poslije konzumacije određenog jela teško dišete (a pritom se niste prejeli), jedva dolazite do daha i steže vam se grlo, to može da znači da imate problem sa alergijom.

Crvenilo ili osip
Ovo je svakako najpoznatiji simptom alergijske reakcije. Javlja se “usamljen” ali mogu da ga prate i peckanje, svrab, nelagodnost…

- Google oglasi -

Problem s gutanjem
Ovaj simptom može da bude i znak najtežeg oblika alergijske reakcije, pa je zato neophodno da potražite pomoć ljekara.

Svrab u ustima ili oko usana
Ako se poslije konzumacije određene namirnice suočite sa iznenadnim svrabom oko usta i u samim ustima, vjerovatno je riječ o alergijskoj reakciji. Ovaj simptom se uvijek javlja odmah nakon ili čak tokom konzumacije hrane.

Kihanje i svrab očiju
Ukoliko se svrab i iritacija očiju javi neposredno nakon konzumacije hrane, svakako je moguće da je riječ o alergijskoj reakciji. Isto važi i za kihanje.

Lupanje srca
Ovo nije karakterističan simptom alergijske reakcije, ali može da se desi da bude ako vam se ponavlja samo dok sjedite i jedete određenu hranu.

Alergija na kikiriki
Alergija na kikiriki jedna je od najčešćih alergija na hranu, i ta mala količina kikirikija može biti smrtonosna. Reakcije mogu nastati zbog konzumiranja kikirikija, kožnim kontaktom te udisanjem prašine ili pare kikirikija. Mnogo hrane sadrži kikiriki te on zna biti “skriven” i takav također izazvati alergijsku reakciju.

Najčešći simptomi alergije na kikiriki su crvenilo, osip i svrbež kože, trnci na području usta i grla, stezanje u grlu i osjećaj gušenja, otežano disanje te anafilaktički šok. Ova alergija može biti opasna po život. Kod prve pojave simptoma poželjno je što prije zatražiti ljekarsku pomoć.

Alergija na hranu kod beba

Iako do alergijske reakcije može doći konzumacijom bilo koje namirnice, ona najčešće nastaje pod uticajem: kravljeg mlijeka, jaja, soje, pšenice (gluten), kikirikija, orašastih plodova, ribe i plodova mora, ali često i citrusa i rajčice.

Ovo su najčešći simptomi alergijske reakcije na hranu kod beba.

Promjena boje kože, pojava plikova i osipa na rukama, nogama oko usta, po licu i na guzi, te pojava eksplozivnih i vodenastih proljeva. Ukoliko dođe do neke od navedenih reakcija, odmah se javite pedijatru!

Alergija na hranu kod beba

Alergija na hranu kod beba se događa najčešće u razdoblju od 1. do 3. godine djetetova života.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Prirodno liječenje reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis je kronična bolest koja se javlja između...

Hepatitis B – Virusna infekcija jetre

Šta je Hepatitis B Pretpostavlja se da je preko 2...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas