Kruške smanjuju rizik od nastanka raka

0
227

kruškaLjekovitost kruške povezuje se i s prevencijom raka. Prevelika količina sekundarnih žučnih kiselina u crijevima može povećati rizik od raka debelog crijeva (kao i ostale crijevne probleme). Kruške mogu smanjiti njihovu koncentraciju u crijevu i samim tim umanjiti rizik od razvoja raka.

Kruške se preporučuju i kod raka želuca. U tom slučaju fokus nije na prehrambenim vlaknima kao u prethodnom slučaju, nego na fitonutrijenitima, posebno cinnamic kiseline (uključujući coumaric kiseline, ferulic kiselina i 5-caffeoylquinic kiseline). U nedavnom istraživanju koje je provedeno u Meksiku naučno je dokazano da su kruške uz mango ključne u ishrani oboljelih od raka želuca.

Rak jednjaka (konkretno, planocelularni karcinom jednjaka ili ESCC) je treća vrsta raka za koju unos kruške smanjenju rizika od njegove pojave. U velikom istraživanju provedenom od strane Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a i američke Udruge umirovljenih osoba u kojemu je sudjelovalo čak 490.802 ispitanika, utvrđeno je da su kruške povezane sa smanjenim rizikom od ESCC. Zanimljivo je da se još neke vrste voća, koje pripadaju porodici ruža poput jabuka, šljiva, jagoda i sl. dovode u vezu s nižim rizikom od ESCC.