VrtKako posaditi limun iz sjemena u nekoliko jednostavnih koraka

Kako posaditi limun iz sjemena u nekoliko jednostavnih koraka

-

Uzgoj limuna ili citrusnog voća poput naranče ili mandarine može biti zahtjevno jer u početku treba usvojiti specifična znanja vezana za održavanje biljke.

Svi znamo da limun ima visoki udio C vitamina zbog čega je u hladnim zimskim danima kad imunološki sistem pada više nego koristan. Međutim, ne treba ga ostaviti sa strane ni tokom proljeća, a posebno ljeta, kada je idealan za osvježenje. Limun je vrlo hranjiv pa je lako dostupno stablo limuna korisno iz više razloga. Osim što je nadohvat ruke i imate izvrstan izvor C vitamina, možete ga češće koristiti i u kuhanju, zadovoljstvo je gledati kako stablo limuna raste, pogotovo ako ste ga posadili od sjemena. 

- Google oglasi -

Uzgoj limuna bez obzira na klimu može biti i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a ovo je dobar način uzgoja stabla limuna iz sjemena.

Kako posaditi limun iz sjemena

Većina ne ekoloških sjemenki limuna uopće neće proklijati, a organski su limuni i zdravija opcija. Ako planirate uzgajati stablo limuna u zatvorenom prostoru birajte specifičnu sortu Meyer limuna iako bi bilo koja sorta vjerojatno uspjela, Meyer limuni su manji i pogodniji za unutarnje uvslove.

>>Zašto je dobar limun saznajte OVDJE

• Teglica za sjeme

- Google oglasi -

Teglicu promjera 12 do 15 cm dovoljna je za početak, no s vremenom je treba presuti u veću,

• Teglica za sadnice

Teglica promjera 25 do 35 cm koja je veća po širini nego po dubini.

• Zemlja 

Mješavina organskog gnojiva i vermikulita najbolja je za optimalan rast biljaka.

• Svjetlost

Rasvjeta je potrebna samo ako ne možete pronaći mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti jer stablu limuna treba dosta svjetlosti, otprilike 10-14 sati dnevno kad klija.

>>7 malih tajni šta sve može limuna da uradi za vas

Uzgoj limuna

mayer limun

Pripremite teglicu za sadnice

Počnite tako da navlažite zemlju za drugu teglicu. Dodajte dovoljno vode da cijela bude vlažna, do dna. Upotrijebite navlaženo tlo da napunite teglicu sve dok ispod ruba lonca ne ostane samo centimetar prostora.

Pripremite sjeme – Odaberite sjeme zdravijeg izgleda. Sjeme mora ostati vlažno da bi moglo klijati.

Posadite sjeme – Sjeme posadite 1.5 cm u zemlju dok je još vlažna i malo vode poškropite neposredno iznad sjemena. Pokrijte teglu s čistom plastičnom vrećicom i učvrstite sa gumenom trakom. Probušite rupice na plastici – tako ćete sjeme održati toplim i vlažnim.

Savjeti za održavanje i uzgoj limuna

  • Držite teglicu na toplom sljedećih nekoliko dana. Uvijek držite zemlju vlažnom. Pazite da sjeme ne dobiva previše topline ili vlage jer će strunuti. Skinite plastiku ako smatrate da je sjeme sigurnije bez.
  • Već nakon otprilike dvije sedmice mogu se vidjeti klice. Skinite plastiku ako je i dalje tu i premjestite teglicu na mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti. Zemlja u svakom trenutku mora biti vlažna.
  • Ako sadnica raste iz tegle, ponovno je posadite u veću. Nakon toga, držite biljku u približno istim uvjetima, sa uvijek vlažnom zemljom i sa 12 sati svjetla. Koristite organsko gnojivo za održavanje biljke zdravom dok raste.
  • Može proći i godina dana dok biljka bude sposobna dati plod pa budite strpljivi i sigurni da je stablo u zdravom okruženju za optimalan rast.

Voda za uzgoju limuna također je vrlo važan faktor. Prevelika količina vode korijen će gušiti, a premala količina izazvat će opadanje i kovrčanje lišća. Preporučuje se sadnja limuna u propusno tlo. Da bi se povećala propusnost u zemlju možete dodati pijeska. Od travnja do kraja rujna se preporučuje obilno zalijevanje svaki drugi ili treći dan. Na taj način korijen dobiva dovoljnu količinu vode a istovremeno zbog propusnosti tla dobije i dovoljno kisika.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,082SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Aurikulo terapija – Šta sve liječi ovaj oblik akupunkture

Aurikulo terapija (eng. Auriculotherapy) je poznata i kao aurikulo akupunktura, ili akupunktura uha. Predstavlja oblik akupunkture zasnovan na ideji da je uho...

Narodni lijekovi za bradavice i druge izrasline na koži koji doista djeluju

Bradavice su oboljenje koje izaziva Humani Papiloma Virus, poznatiji kao HPV. Obično se javljaju na rukama ali mogu nastati...

Kako se priprema srebrna voda i šta sve liječi

Srebrena voda se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe, kao i u procesima konzerviranja hrane i pića. Ova voda...

Biljke koje su korisne za cirkulaciju krvi

Cirkulacija krvi je ključna za zdravlje i igra ključnu ulogu u funkcioniranju našeg tijela, omogućujući da kisik i hranjive...
- Google oglasi -

Koje su dobrobiti klementine za zdravlje

Klementine su vrsta slatkog i sočnog citrusa koje su postale popularne širom svijeta zbog svojih ukusnih okusa i dobrobiti...

Ljekovita anđelika biljka pouzdan lijek za probavu i nadimanje

Biljka anđelika (Angelica archangelica) je po nekima naziva ‘anđeoska’ jer cvjeta na dan Sv. Mihovila. Drugi pak tvrde da...

Ovo morate pročitati

Astma – Prirodno liječenje

Astma je nedostatak zraka u obliku napada. Svatko ne...

Ovo je još jedan razlog da se zauvijek odreknete fast fooda

Ne samo da oštećuje zube i dodaje centimetre na...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas