Vrt Kako posaditi limun iz sjemena u nekoliko jednostavnih koraka

Kako posaditi limun iz sjemena u nekoliko jednostavnih koraka

-

Uzgoj limuna ili citrusnog voća poput naranče ili mandarine može biti zahtjevno jer u početku treba usvojiti specifična znanja vezana za održavanje biljke.

Svi znamo da limun ima visoki udio C vitamina zbog čega je u hladnim zimskim danima kad imunološki sistem pada više nego koristan. Međutim, ne treba ga ostaviti sa strane ni tokom proljeća, a posebno ljeta, kada je idealan za osvježenje. Limun je vrlo hranjiv pa je lako dostupno stablo limuna korisno iz više razloga. Osim što je nadohvat ruke i imate izvrstan izvor C vitamina, možete ga češće koristiti i u kuhanju, zadovoljstvo je gledati kako stablo limuna raste, pogotovo ako ste ga posadili od sjemena. 

- Google oglasi -

Uzgoj limuna bez obzira na klimu može biti i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, a ovo je dobar način uzgoja stabla limuna iz sjemena.

Kako posaditi limun iz sjemena

Većina neekoloških sjemenki limuna uopće neće proklijati, a organski su limuni i zdravija opcija. Ako planirate uzgajati stablo limuna u zatvorenom prostoru birajte specifičnu sortu Meyer limuna iako bi bilo koja sorta vjerojatno uspjela, Meyer limuni su manji i pogodniji za unutarnje uvjete.

• Teglica za sjeme

- Google oglasi -

Teglicu promjera 12 do 15 cm dovoljna je za početak, no s vremenom je treba presuti u veću,

• Teglica za sadnice

Teglica promjera 25 do 35 cm koja je veća po širini nego po dubini.

• Zemlja 

Mješavina organskog gnojiva i vermikulita najbolja je za optimalan rast biljaka.

• Svjetlost

Rasvjeta je potrebna samo ako ne možete pronaći mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti jer stablu limuna treba dosta svjetlosti, otprilike 10-14 sati dnevno kad klija.

Uzgoj limuna

mayer limun

Pripremite teglicu za sadnice

Počnite tako da navlažite zemlju za drugu teglicu. Dodajte dovoljno vode da cijela bude vlažna, do dna. Upotrijebite navlaženo tlo da napunite teglicu sve dok ispod ruba lonca ne ostane samo centimetar prostora.

Pripremite sjeme – Odaberite sjeme zdravijeg izgleda. Sjeme mora ostati vlažno da bi moglo klijati.

Posadite sjeme – Sjeme posadite 1.5 cm u zemlju dok je još vlažna i malo vode poškropite neposredno iznad sjemena. Pokrijte teglu s čistom plastičnom vrećicom i učvrstite  sa gumenom trakom. Probušite rupice na plastici – tako ćete sjeme održati toplim i vlažnim.

Savjeti za održavanje i uzgoj limuna

  • Držite teglicu na toplom sljedećih nekoliko dana. Uvijek držite zemlju vlažnom. Pazite da sjeme ne dobiva previše topline ili vlage jer će strunuti. Skinite plastiku ako smatrate da je sjeme sigurnije bez.
  • Već nakon otprilike dvije sedmice mogu se vidjeti klice. Skinite plastiku ako je i dalje tu i premjestite teglicu na mjesto s dovoljno sunčeve svjetlosti. Zemlja u svakom trenutku mora biti vlažna.
  • Ako sadnica raste iz tegle, ponovno je posadite u veću. Nakon toga, držite biljku u približno istim uvjetima, sa uvijek vlažnom zemljom i sa 12 sati svjetla. Koristite organsko gnojivo za održavanje biljke zdravom dok raste.
  • Može proći i godina dana dok biljka bude sposobna dati plod pa budite strpljivi i sigurni da je stablo u zdravom okruženju za optimalan rast.

Voda za uzgoju limuna također je vrlo važan faktor. Prevelika količina vode korijen će gušiti, a premala količina izazvat će opadanje i kovrčanje lišća. Preporučuje se sadnja limuna u propusno tlo. Da bi se povećala propusnost u zemlju možete dodati pijeska. Od travnja do kraja rujna se preporučuje obilno zalijevanje svaki drugi ili treći dan. Na taj način korijen dobiva dovoljnu količinu vode a istovremeno zbog propusnosti tla dobije i dovoljno kisika.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Kako da upotrijebite ljusku jajeta u borbi protiv štetočina u bašti

Iskoristite ljuske od jaja za cvijeće u svom vrtu. Ljuske jaja sadrži 90 % kalcija. Umjesto da...

Biljna sredstva za odbijanje kukaca

Sredstva za odbijanje insekata odavno su se pokazala djelotvorna. Mnogi povrtnjaci imaju gredicu biljaka blizu kuhinje ne...

Šta je aura i kako vidjeti auru?

Aura je višedimenzionalni pulsirajući energetski omotač koji okružuje ljudsko tijelo. Preko aure energetski komuniciramo sa drugim energijama....

Liker od oraha: Melem za želudac i štitnu žlijezdu

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lijek za želučane tegobe i štitnjaču. Ljekoviti liker...

Sezamove sjemenke jačaju potenciju

Sezam i med je kombinacija koja bi trebala biti što češće na vašem jelovniku. Naime, ova kombinacija...

RECEPT: Med od bundeve je pravi melem za jetru, evo kako se priprema

Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve se koristi u medicinske svrhe. Oblasti primjene ovog meda...

Preporučeno

Biljna sredstva za odbijanje kukaca

Sredstva za odbijanje insekata odavno su se...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas