ZdravljeBolestiZašto nastaje grčenje mišića cijelog tijela

Zašto nastaje grčenje mišića cijelog tijela

-

Grčenje mišića koje zahvaća mišiće cijelog tijela naziva se konvulzija. Takvi su grčevi najčešće praćeni poremećajem svijesti. Padavica se javlja grčevima čitavoga tijela. Zbog toga se svaki napad grčeva uspoređuje s tom bolešću. Veliki napad padavice (grand mal) najtipičnija je pojava te bolesti. Napad započinje naglim gubitkom svijesti. Bolesnik se odjednom sruši, bez obzira na mjesto i opasnost koja iz toga proizlazi. Pad je praćen snažnim krikom, urlikom. Svi mišići tijela maksimalno su napeti, ruke privučene tijelu, šake stisnute, noge ispružene, krute. Glava je zabačena, zjenice proširene, koža postaje plava.

Ta faza traje od pola do jedne minute, najduže tri minute. Nakon toga počinju jaki trzaji čitavoga tijela. Bolesnik se baca po podu, glavom udara o pod, mišići za žvakanje u stalnom su grču tako da se usta ne mogu otvoriti, gotovo redovito ugrize se za jezik, slina postaje krvava, obilna: za vrijeme napada se pomokri ako mokraćni mjehur nije bio prazan. Pošto grčenje prestane, bolesnik je još neko vrijeme bez svijesti. Kada se osvijesti, ne sjeća se ničega i zbunjeno promatra oko sebe.

- Google oglasi -

Histeričan napadaj može dati sliku koja podsjeća na padavicu. Za okolinu bolesnika takav napadaj predstavlja dramatično stanje. Međutim, do napadaja nikada ne dolazi bez prisustva drugih ljudi. Histerična osoba mora imati publiku. Napadaju obično prethode sukobi, svađe, neispunjeni zahtjevi i želje. Histerik se naglo sruši na pod, ali oprezno, pazeći da se pri padu ne ozlijedi. Koprca se po podu, rukama besciljno mlatara, često ispušta različite glasove, krikove, koji put govori, psuje, stenje. U ustima sakuplja slinu koju stalno žvače tako da postaje puna mjehurića zraka i bijela poput mlijeka. Vrlo se rijetko ugrize za jezik. Takav oblik histerične reakcije, kada se oponaša napadaj padavice, uglavnom susrećemo u primitivnih osoba.

>>Grčevi u nogama – 3 prirodna lijeka protiv grčeva u nogama

Grčenje mišića cijelog tijela

Iznenadno grčenje mišića cijelog tijela može nastati i u trudnica. Javlja se ne samo u toku trudnoće nego i za vrijeme porođaja, zatim još jedno vrijeme poslije poroda. Čitav napad jako podsjeća na padavicu, može se javiti za vrijeme spavanja i u budnom stanju, započinje ukočenjem čitavoga tijela, “okretanjem očima”, stiskanjem zubi i na kraju trzajima svih mišića. U trudnica je to vrlo ozbiljna bolest i naziva se eklampsija, nastaje zbog poremećaja u mozgu koji su uzrokovani trudnoćom. Broj takvih poremećaja znatno se smanjio zahvaljujući zaštitnim mjerama i stalnoj zdravstvenoj kontroli trudnica. Nekada su žene uglavnom umirale od te bolesti. Današnje mogućnosti liječenja znatno su smanjile smrtnost od takvih poremećaja. Važno je da bolesnica dođe što hitnije u bolnicu već nakon prvih znakova bolesti.

Mnoge bolesti mozga mogu dovesti do padavici sličnih grčeva tijela. Uzrok mogu biti krvarenja u mozak, upale, tumori i povrede mozga, promjene u mozgu izazvane sunčanicom. Nedovoljan dovod kisika u mozak redovno izaziva gubitak svijesti i grčeve. Takav manjak kisika može biti posljedica utapljanja, gušenja, pokušaja vješanja, zatim manjka kisika u atmosferi koja se udiše. Kada količina kisika u atmosferi padne ispod 6 posto, osim gubitka svijesti redovno se javljaju grčevi koji su u potpunosti slični napadu padavice. Nedovoljna opskrba mozga kisikom može biti posljedica poremećenog transporta kisika krvlju.

- Google oglasi -

Uzrok može biti trovanje ugljičnim monoksidom, koji blokira crvena krvna zrnca i onesposobljuje ih da prenose kisik. I srčane bolesti mogu oštetiti srce i onesposobiti ga do te mjere da zataji kao “pumpa za tjeranje krvi”. Grčevi će se redovno javljati ako se srčana akcija naglo uspori (srčani blok), ili ako se rad srca jako ubrza.

Kod male djece do grčeva dolazi u stanju povišene tjelesne temperature (febrilne konvulzije). Takvi grčevi počinju se javljati tek poslije 6 mjeseci života pa do pete godine. Za roditelje grčevi su uvijek alarmantan znak, pa se redovito traži najhitnija liječnička intervencija. Ali takvi grčevi uglavnom ne ostavljaju teže posljedice i smrtnost je vrlo rijetka. Do dolaska liječnika dijete valja zaštiti od povreda, položiti ga na bok da se ne uguši slinom i nastojati što hitnije sniziti tjelesnu temperaturu trljanjem tijela alkoholom, zatim hladnim oblozima i kupkama. Težina stanja ovisi o težini osnovne bolesti.

Tetanus je karakterističan po grčevima mišića. Obično započinje grčenjem mišića lica, da bi se poslije ukočilo čitavo tijelo. Povremeno dolazi do pojačanih stezanja mišića. Dugotrajniji napad ukoči mišiće za disanje, bolesnik prestaje disati i umire od zagušenja.

Toplinski grčevi

Toplinski grčevi nastaju kad je čovjek izložen visokim temperaturama. Pojačanim znojenjem gubi se mnogo tekućine i soli. Ako se gubitak tečnosti ne nadoknadi, javit će se niz smetnji, među kojima i grčevi cijelog tijela. Do grčeva najčešće dolazi naglo, traju nekoliko minuta i ponavljaju se poslije kratkoga prekida. Pretežno se javljaju na radnom mjestu gdje proces proizvodnje uzrokuje povišenu temperaturu okoline. Grčevi se mogu spriječiti pijenjem slane vode.

Jače smanjenje šećera u krvi, osim nesvjestice može dovesti do padavice sličnih grčeva. I otrovi izazivaju grčeve. Najčešći su uzrok: ugljični monoksid, DDT, preparati koji se upotrebljavaju za uništavanje gamadi, zatim olovo, benzol, nikotin, kofein, strihnin.

Grčevi čitavog tijela javljaju se i kod drugih bolesti:

  • Zatajivanje rada bubrega i nakupljanje otpadnih tvari u tijelu (uremija), uglavnom u posljednjoj fazi bolesti.
  • Dekompresiona bolest, tj. prebrzi prijelaz iz atmosfere visokoga atmosferskog tlaka (kesoni, ronjenje) u uslove normalnoga tlaka.
  • Oštećenje mozga povredom, alkoholizmom, dugotrajnim visokim tlakom.
  • Dugotrajno pojačano disanje u stanju mirovanja (hiperventilacija) osim vrtoglavice može izazvati i padavici slične grčeve.
- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,102SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Evo zašto su orašasti plodovi savršena formula za muškarce

Orašasti plodovi, uključujući bademe, orahe, lješnjake, i druge vrste, predstavljaju izvanredan dodatak ishrani za muškarce. Iskoristite sve prednosti orašastih...

Saznajte koja je krvna grupa najbolja, odnosno najotpornija na bolesti

Zavisi li životni vijek čovjeka i o tome koju krvnu grupu ima? Istraživanja pokazuju da zavisi jer jedna krvna...

Poslušajte savjete kardiologa kako spriječiti srčani udar

Svakih 36 sekundi netko negdje umire od srčanog udara. Simptomi srčanog udara ne moraju uvijek biti burni već su...
- Google oglasi -

6 trikova koji će riješiti nadutost trbuha kod žena

Za 7 dana idete na svadbu i želite se riješiti tvrdoglavog trbuščića kako bi vam odabrana haljina savršeno pristajala?...

8 učinkovitih načina kako se riješiti podočnjaka!

Ukoliko i vi imate problema sa podočnjacima kojih se nikako ne možete riješiti, evo nekoliko savjeta koji bi vam...

Ovo morate pročitati

Tuberkuloza – TBC

Tuberkuloza (TBC) je od davnina znana bolest koja je...

Herbarium – Bosiljak pitomi

Nazivi biljke Familija: LabiataeNarodni: : Bosiljak pitomiLatinski: Ocimum basilicumLjekarski: Herba,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas