Kućni poslovi najbolje sprječavaju rak dojke

0
160

Opsežna studija pokazala je kako kućni poslovi znatno smanjuju rizik od raka dojke i to mnogo bolje nego sport ili fizički posao.

Preko 200.000 hiljada žena širom Europe sudjelovalo je u studiji koja je trajala više od šest godina. Iako se već zna kako fizička aktivnost smanjuje rizik, stručnjaci britanskog Centra za istraživanje raka željeli su da prouče koja vježba ima najbolje djelovanje. Brisanje prašine, pranje podova, usisavanje daje bolje rezultate od pravog fizičkog posla.

Žene koje je studija Centara za istraživanje raka UK obuhvatila, nedjeljno su 16 do 17 sati kuhale, čistile i prale. I fizički posao, i sport i kućni poslovi zajedno, blagotvorno su djelovali za žene u menopauzi, dok kod žena prije menopauze nije bilo očitih rezultata.

No pokazalo se kako upravo kućni poslovi imaju najbolje dejstvo kod obe grupe žena. Kod mladih smanjuje rizik od raka za 30, a kod starijih za 20 posto. Nešto toliko jednostavno i jeftino poput kućnih poslova može uistinu pomoći – zaključio je za BBC dr. Lesley.