Ljekovito biljeNarodni LijekoviKuhinjska sol kao lijek

Kuhinjska sol kao lijek

-

Kuhinjska sol (Natrium chloratum — Natrium muriaticum) može također poslužiti kao lijek, ali ne u obliku u kome je obično upotrebljavamo…

Obje vrste, morska i kuhinjska, odnosno stona so, koriste se za kuhanje i konzumaciju. No, prva razlika je u načinu na koji se dobiva svaka od ovih vrsta. Dok se kuhinjska so iskopava iz dubine zemlje te prolazi niz industrijskih prerada pri čemu se uklanjaju brojni minerali, a dodaju aditivi, morska sol dobiva se prirodnim procesima isparavanja morske vode. Pri tome minerali ostaju očuvani u zrncima.

- Google oglasi -

Količina natrija je jednaka u obje vrste soli. Kako morska sol dolazi iz prirodnog izvora, sadrži i druge minerale, uključujući magnezij, kalcij i kalij. No, iako stona so nema tih dodatnih hranjivih sastojaka, ona sadrži jod koji je od velike važnosti za zdravlje. Preporučuje se dnevni unos u rasponu od 1,5 do 2,3 grama soli. Prekomjernim konzumiranjem soli narušava se zdravlje čovjeka, oštećuju bubrezi, povisuje krvni pritisak, a može izazvati i brojne druge zdravstvene probleme.

Kuhinjska sol kao lijek

Poznajemo prednosti kupanja u slanoj morskoj vodi, koje djeluje protiv poremećaja u radu žlijezda, koji se često ispoljavaju kao debljina. Kupke u morskoj soli koriste također i štitnjači. Tko boluje od guše i bori se s preslabom ili prejakom funkcijom štitnjače, postići će kurom kupanja u morskoj soli dobar uspjeh.

Tko ne može sebi priuštiti ljekovito kupanje u moru može upotrebljavati suhe ili vlažne slane obloge da bi izvukao iz tkiva suvišnu vodu. Tko ima natečene udove zbog vode koja se u njima nakupila, (edeme) postići će slanim oblozima lijepe uspjehe.

Grgljanje slanom vodom je također vrlo korisno. Tko nema novaca da kupi dobru biljnu vodu za usta ili bi htio štedjeti, može češće grgljati slanu vodu.

- Google oglasi -

Tko ima katar i upalu sluznice, dobro je da nos ispire redovno slanom vodom, a zatim ga još isplahne običnom vodom. Tako vrlo jednostavno ukloni osjetljivost za katare i upale u grlu. Tko stanuje na moru, može za grgljanje upotrebljavati slanu morsku vodu. Kuhinjsku će sol upotrebljavati onda kad nema na raspolaganju morske soli.

Sol djeluje povoljno ne samo izvana, već ima također u mnogim slučajevima dobar unutrašnji učinak.

Tragovi elemenata u morskoj ili biljnoj soli izvrsno djeluju na hormonske žlijezde, bilo da rade preslabo ili prejako, dovodeći ih u normalno stanje. Debljina je često odraz nedovoljnog rada žlijezda. U tom slučaju nije najbolja obična kuhinjska sol jer povećava težinu, dok biljna sol s morskim biljem djeluje upravo suprotno.

Dakle, uzimajući redovno biljne soli. npr. Herbamare, čovjek se može na prirodan način riješiti nepotrebne težine koja opterećuje tijelo. Sol je izvrsno sredstvo za konzerviranje. Sol konzervira također ekstrakte svježeg bilja, a da im ne smanji djelovanje.

U biljnoj soli Trocomare prerađeno je osam različitih svježih biljki s protubakterijskim djelovanjem. Kad je čovjek sklon čestim infekcijama, ili je inače u opasnosti da se inficira, biljna sol Trocomare pružit će mu dragocjenu pomoć da takve nevolje svlada, ili da povoljno utječe na bolest. U homeopatiji nalazi sol također veliko područje upotrebe.

Oblog od morske soli

Svaka osoba može da napravi jednostavan i siguran 10% fiziološki rastvor, samo treba znati kako ga pravilno koristiti. Dobivenu tečnost čuvate u staklenoj boci sa odgovarajućim zatvaračem. Prije tretmana tečnost se zagrijava onoliko koliko staklena flaša može da izdrži, ali nikako u mikrovalnoj jer ona krši strukturu tečnosti.

9% fiziološki rastvor se dobija rastvaranjem 90 grama soli (3 supene kašike) u 1 litar vode za piće. Koristi se kuhinjska sol ili morska sol bez konzervansa. Voda može biti prokuhana, sa česme ili destilovana.

Obloge od morske ili kuhinjske soli služe kao lijek kod ovih tegoba:

Upala sinusa – isprati nos fiziološkom rastvorom, a na sinuse stavljati obloge od zagrijane morske soli
Prehlada i infekcija gornjih disajni puteva – obloge stavljati na čelo, potiljak, vrat i gornji dio leđa
Endokrina bolest – obloge stavljati na štitnu žlijezdu
Upale i bolesti zglobova – oblog staviti na cijeli zglob, pokrivajući bolno mjesto i okolne djelove kože u širini od 15 cm
Opekotine – staviti oblog od fiziološkog rastvora
Gubitak kose – korijen i vlasište protrljati sa solju, zatim isprati toplom vodom
Bol i glavobolje uzrokovane upalom mozga i meningitisom – stavljati obloge od fiziološkog rastvora

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...
- Google oglasi -

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

5 razloga da već danas pojedete šaku borovnica

Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s goji i acai bobicama. Ipak, često su nam borovnice dostupnije...

Ovo morate pročitati

Kako spriječiti gubitak vida

Gubitak vida je moguće spriječiti u čak 88% slučajeva....

Paradajz regenerira kožu

Studijom, koju su proveli britanski naučnici, dokazano je da...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas