Pročistite um jer ljepota dolazi iznutra

0
98

Osjećate li se prazno i iscrpljeno, gubite vitalnost, želite poraditi na svom zdravlju i rasplamsati već pomalo ugaslu životnu “iskru”, isprobajte pet jednostavnih koraka za potpuni “wellness makeover”.

Pomoći će vam na vašem putu preobražaja uma, tijela i duha, jer za zdravlje i vitalnost neophodan je upravo međusoban sklad duha, tijela, emocija i uma. Ne postavljajte sebi rokove jer savjeti su tu da vam pomognu, a ne da pojačaju stres, stoga ne žurite i za svaki pojedini korak wellness preobražaja uzmite onoliko vremena koliko vam je potrebno. To može biti nekoliko dana ili čak i nekoliko mjeseci.

Zdravlje je kao putovanje 
Svaka i najmanja promjena korak je dalje i predstavlja velik napredak. Nađite zato vremena za sebe, ali ne zaboravite da činite dobro i drugima, ostanite povezani sa dragim osobama, članovima porodice i bliskim prijateljima. Volite i bićete voljeni, a ti će vas osjećaji ispuniti zadovoljstvom i životnom energijom.

Zdravo vratite potrošenu energiju
Jedan od najbržih načina vraćanja energije je disanje iz trbuha koje pojačava i izdržljivost čitavog organizma. Drugi važan faktor je kvalitetan san i raznovrsna ishrana. Priuštite sebi pola sata neometanog opuštanja, meditiranja uz ugodnu muziku, bez telefona i TV-a, te veće doze vitamina B kompleksa.

Vježbanje pomaže pri njezi kože
Dan započnite tuširanjem i pilingom čitavog tijela suhom četkom od prirodnih vlakana. Za napetost kože vrlo je važna tjelesna aktivnost. Ako nemate vremena za odlazak u teretanu, brzo se šetajte oko kvarta. Kod kuće radite vježbe istezanja, a barem jedanput mjesečno priuštite sebi masažu.

Obnovite duh uživanjem u sebi
Pročitajte knjigu koja vas opušta i inspiriše. Vjerujte sebi i svojim osjećajima, ne budite sami sebi preoštar kritičar i ne analizirajte baš svaku svoju riječ. U životu se događaju i ugodne i neugodne stvari, stoga budite strpljivi, dajte vremena i sebi i ljudima oko sebe. Uzmite ono najbolje što vam trenutak pruža.

Potpuno pročistite tijelo i um
Kreirajte svoje spa-utočište kod kuće. Dan započnite izmjeničnim tuširanjem toplom i hladnom vodom, a uveče pripremite revitalizirajuću kupku uz svijeće. Pijte dovoljno tečnosti, prije svega vode, kojoj možete dodati i nekoliko kapi limuna, a za pročišćavanje organizma čaj od đumbira i zeleni čaj.