ZdravljeSavjetiLijekovi koje nikako ne smijete kombinovati

Lijekovi koje nikako ne smijete kombinovati

-

tabletePrilikom uzimanja lijekova osim što je važno da vodimo računa o vremenu uzimanja i preporučenoj dozi, moramo da obratimo pažnju i na to koje vrste lijekova ne bi trebalo da kombinujemo sa onim koje nam je ljekar propisao.

Veliki broj lijekova sadrži slične supstance, a njihovo istovremeno uzimanje može da dovede do mnogobrojnih neželjenih efekata…

“Kokteli” tableta mogu da izazovu pospanost, vrtoglavicu, stomačne probleme, krvarenje, oštećenje organa, a u nekim slučajevima čak i smrt.

- Google oglasi -

Zato je važno da lijekove ne uzimamo na svoju ruku i da prije korištenja obavezno pročitamo njegovo uputstvo. Ovo su neke od kombinacija koje bi prilikom liječenja trebalo da izbjegavamo.

Antidepresivi i lijekovi protiv bolova

Lijekove iz ove dvije grupe nikako ne treba uzimati zajedno, jer to može opasno narušiti vaše zdravlje. Kombinacija antidepresiva i tableta za ublažavanje bolova može da dovede do krvarenja u želucu i jednjaku. Ovi lijekovi utiču i na nivo serotonina u mozgu pa njihovo istovremeno uzimanje također može da izazove uznemirenost, probleme sa disanjem, povišenu temperaturu, kao i ubrzan rad srca.

Antikoagulansi i “aspirin”

Istovremeno uzimanje antikoagulansa i “aspirina” povećava šanse za nastanak unutrašnjeg krvarenja, a kod postojećih rana na tijelu može izazvati i pojačano spoljašnje krvarenje. Ovo se dešava zbog zajedničkog svojstava ovih lijekova. Naime, antikoagulansi se često daju pacijentima kako bi se smanjilo formiranje krvnih ugrušaka u arterijama.

Oni utiču na hemijske reakcije u tijelu i produžuju vrijeme koje je potrebno da se formira krvni ugrušak. “Aspirin”, osim što ublažava bolove, također kao i antikoagulansi, razblažuje krv i samim tim smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Analgetici i sedativi

- Google oglasi -

Zbog sličnih svojstava koja utiču na smirivanje organizma treba izbjegavati mješanje antianksioznih lijekova iz grupe benzodijazepamina i lijekova protiv bolova, jer ovo može izazvati trovanje lijekovima. Prevelika doza ovih tableta smanjuje disanje i usporava rad srca, što može dovesti čak i do smrtnog ishoda kod nekih ljudi.

Acetaminofeni i opijati

Lijekove koji sadrže acetaminofen, odnosno paracetamol treba izbjegavati ukoliko uzimate neku vrstu opijata. Slične supstance koje se nalaze u ovim preparatima u većoj količini mogu da dovedu do oštećenja jetre. U nekim slučajevima popijena doza koja je veća od preporučene može da izazove i smrt.

Lekovi za kašalj i antihistaminici

Lijekovi za kašalj i pojedini antihistaminici imaju identičan sastav, pa uzimanje oba može da izazove sedativni efekat. Njihova kombinacija može da dovede do pojačanog osećaja pospanosti, što može da predstavlja posebnu opasnost za one koji nisu upoznati sa sedativnim efektom, a upravljaju vozilom ili teškim mašinama. Uzimanje lijekova protiv kašlja i antihistaminika nije preporučljivo ni tokom noći, jer se efekat njihove kombinacije može osjetiti i tokom jutra.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Ovo je pravilna i zdrava hrana koja se definitivno najbolje bori protiv stresa!

Stalno ste pod pritiskom? Ponekad imate osjećaj da vas hrana koju unosite čini još više umornima? Istina je da...

Prirodni recepti legendarnog travara: Evo zašto biste trebali luk pomiješati sa žlicom meda

Luk je snažan antioksidans, koji je zdraviji što mu je miris jači. Osim što je antioksidans, luk je bogat...

Ovih 12 znakova ukazuju na rak prostate

Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Općenito, tumor prostate najčešće raste polako i dugi...

Reagirajte na vrijeme! 9 tipova boli u trbuhu koji mogu značiti ozbiljan problem

Bol u trbuhu, odnosno abdominalnom dijelu može biti bezopasna i prolazna, ali nekad može biti posljedica ozbiljnih stanja od...
- Google oglasi -

Dali ste upoznati sa štetnošću prve jutarnje cigarete?

Mnogi zapale cigaretu čim se probude, a da prije toga nisu barem doručkovali. Baš tim ljudima prijeti najveći rizik...

Napitak zlata vrijedan: Ova mješavina smanjuje holesterol, spriječava srčani i moždani udar

Ovaj napitak će vam za kratko vrijeme sniziti holesterol i sagorjeti masti. Oni koji su ga koristili kažu da...

Ovo morate pročitati

Maćuhica

Maćuhica je većinom jednogodišnja zeljasta biljka s mekanom i...

Ljekovita svojstva biljke zova

Zova ili bazga je jako ljekovita biljka koja je...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas