ZdravljeSavjetiOpasna Interakcija: Grejp i Lijekovi - Šta morate znati...

Opasna Interakcija: Grejp i Lijekovi – Šta morate znati da biste sačuvali svoje zdravlje!

-

Iako je grejp idealan za zdravlje i dostupan cijele godine preporuka je da se izbjegava ako se piju lijekovi jer može imati ozbiljne interakcije. Hemijski spoj furanocoumarin iz grejpa, Sevilla naranče i limete sprečavaju apsorpciju lijekova u crijevima što može rezultirati trovanjem, krvarenjem pa i smrti.

Kombinacija grejpa i određenih lijekova može biti rizična i može utjecati na metabolizam lijekova u organizmu. Grejp može inhibirati enzime u jetri koji igraju ključnu ulogu u razlaganju lijekova što može dovesti do povećanja razine lijeka u krvi i potencijalno do neželjenih učinaka. Ako uzimate lijekove važno je da se posavjetujte sa svojim ljekarom ili farmaceutom prije nego što konzumirate grejp ili proizvode od grejpa (sok, voće, ekstrakti itd.) kako biste se informisali o mogućim interakcijama.

- Google oglasi -

Uzimate li lijekove za snižavanje tlaka, antidepresive, lijekove za liječenje raka, statine za srce ili antibiotike, iz prehrane izbacite grejp u svim oblicima, upozoravaju kanadski stručnjaci sa Sveučilišta Ontario.

Grejp i lijekovi ne idu zajedno

Grejp sadrži kemikalije furanocoumarine koji sprečavaju enzime da razgrađuju lijek u crijevima, zbog čega se učinak lijeka može udvostručiti ili utrostručiti, te tako naštetiti organizmu, izvijestili su istraživači. Posljedice pijenja soka ili jedenje grejpa u kombinaciji s ovim lijekovima uključuju unutarnja krvarenja, promjenu srčanog ritma, oštećenja bubrega i iznenadnu smrt.

Od više od 85 lijekova koje nije dobro uzimati u kombinaciji s grejpom, njih 43 mogu imati smrtonosne posljedice.

Jedna tableta s čašom soka od grejpa može biti jednaka deset tableta s čašom vode. Ljudi ne vjeruju kad to čuju, ali ja vam to mogu dokazati. Tako terapija postane otrov samo zbog soka – rekao je voditelj istraživanja, dr. David Bailey.

- Google oglasi -

On i njegov tim otkrili su kako sličan učinak grejpa na apsorpciju lijekova imaju i sorta naranča Sevilla te limeta, pa se i njih preporučuje izbjegavati ako pijete lijekove.

Interakcija grejpa s lijekovima koji slabi njihovo djelovanje

Pijenje soka ili svjež grejp može smanjiti koncentraciju sljedećih lijekova zbog inhibicije resorpcije – acebutolola, celiprolola, cimetidina, etopozida, feksofenadina, hinidina.

Lijekovi na koje ne utječe crveni grejp

Pijenje soka ili jedenje grejpa ne utječe na sljedeće lijekove – acenokumarola, alprazolama, amlodipina, desloratadina, amprenavira, digoksina, glibenklamida, hinina, haloperidola, kofeina, klaritromicina.

>> Grejpfrut za sta je dobar

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Pivski kvasac uklanja akne i čisti lice

Pivski kvasac pored mnogih ljekovitih svojstava ima blagotvorno djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Kvasac pomaže u borbi protiv...

5 koraka kako zaustaviti zujanje u ušima

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u...
- Google oglasi -

Koje korake poduzeti da biste zaustavili krv iz nosa kod djece i odraslih

U sluznici nosa ima dosta kapilara, posebno u prednjem, donjem dijelu nosne pregrade, gdje najčešće i dolazi do krvarenja....

13 jednostavnih načina kako da dnevno unesete 500 kalorija manje

Formula ne može biti jednostavnija: sedmično možete smršati jedan kilogram ako dnevno unesete 500 kalorija manje. To ne znači...

Ovo morate pročitati

Susamove sjemenke

Polovinu sadržaja sjemenki susama čine ulja koja sadrže visok...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas