ZdravljeSavjetiMoć samoizlječenja – šaljite sebi pozitivne poruke

Moć samoizlječenja – šaljite sebi pozitivne poruke

-

Samoizlječenje se odnosi na proces u kojem se tijelo, umno ili duhovno samostalno oporavlja ili liječi od bolesti, ozljeda ili drugih zdravstvenih problema bez vanjske medicinske intervencije. Samoizlječenje mislima se odnosi na proces korištenja pozitivnih misli, meditacije, vizualizacije ili drugih mentalnih tehnika kako biste poboljšali svoje fizičko i emocionalno zdravlje.

Proces samoizlječenja najjednostavnije je pokrenuti slanjem “pozitivnih, iscjeljujućih poruka”, koje naš organizam svjesno ili podsvjesno upija. Poruka može biti u obliku misli, izgovorene ili napisane riječi ili kulturoloških očekivanja (npr. kada neko vjeruje da molitva liječi).

- Google oglasi -

Istraživanja su pokazala da smijeh snaži imunološki sistem organizma. Ispitanici su se u jednoj studiji pola sata smijali na šaljivi video. Nivo njihovih obrambenih bijelih krvnih zrnaca nakon toga se povećao za 25 posto.

Samoizlječenje mislima – Pozitivne misli za ozdravljenje

Prirodni putevi izlječenja mogu biti blokirani i negativnim emocijama kao što su bijes i nemogućnost opraštanja, pa “dobre poruke” ne dopiru do bolesnika. Možete ih se osloboditi meditacijom i samoanalizom.

Strategije koje vam mogu pomoći protiv stresa

Dajte svom organizmu priliku da sam pobijedi bolest prije nego posegnete za šarenim tabletama. Zahvaljujući brojnim istraživanjima i klasična je medicina konačno prihvatila ideju o iscjeliteljskoj snazi našega tijela i uma. Dr. Howard Brody, autor poznate knjige o placebo efektu, savjetuje kako da potaknemo vlastitu moć samoizlječenja.

- Google oglasi -

Placebo efekt nas uči da u određenoj mjeri imamo kontrolu nad bolešću koja nas zadesi. A ta se kontrola zapravo svodi na pozitivno razmišljanje. Kada zbrajamo male pobjede nad bolešću te vjerujemo u lijek koji uzimamo, ozdravljenje će prije i doći – kaže dr. Brody.

Evo nekoliko primjera tehnika koje se često koriste u samoizlječenju mislima:

Meditacija: Fokusiranje uma i postizanje mentalnog mira može imati pozitivan utjecaj na stres, krvni pritisak i opće blagostanje.

Vizualizacija: Osoba može koristiti moć mašte kako bi zamislila svoje tijelo kao zdravo i slobodno od bolesti ili kako se proces ozdravljenja odvija.

Afirmacije: Pozitivne izjave koje se ponavljaju mogu imati cilj promicanja pozitivnog razmišljanja i povećanja samopouzdanja.

Pozitivne misli za ozdravljenje

Pozitivne misli i afirmacije mogu biti korisne u procesu ozdravljenja, jer pozitivan mentalni okvir može podržati vaše emocionalno i fizičko zdravlje. Evo nekoliko pozitivnih misli i afirmacija koje možete koristiti kao inspiraciju:

“Moj um i tijelo imaju moć za samoozdravljenje.”
“Svaki dan, sve više napredujem prema potpunom ozdravljenju.”
“Moj imunološki sistem je snažan i štiti moje tijelo.”
“Osjećam se jačim/jačom svaki dan.”
“Mojem tijelu treba vrijeme za ozdravljenje, i ja mu dajem tu priliku.”
“Pozitivne misli hrane moje tijelo i dušu.”
“Svaki dan donosi novu priliku za zdravlje i sreću.”
“Moj um je miran, a moje tijelo se opušta i ozdravlja.”
“S ljubavlju i poštovanjem brinem o svom tijelu i duši.”
“Svaki dan donosi mi sve više energije i vitalnosti.”

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Najveće zablude, pogreške i predrasude o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji...

Brusnice za dobro zdravlje

Brusnice su bobice koje imaju dobar utjecaj za naše zdravlje i prehrambene koristi. Brusnice sadrže mnogo zaštitnih fitonutrijenata i...
- Google oglasi -

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli, znate da to nije baš najjednostavnija stvar za napraviti. No,...

Deset znakova da imate razmaženo dijete

Moderno je mišljenje da ne možete razmaziti dijete beskrajnom količinom nošenja, ljuljanja i gugutanja, ali kad jednom prestane biti...

Ovo morate pročitati

Šta je sirutka odnosno surutka?

Surutka ili sirutka je nusproizvod koji nastaje u procesu...

Prehrana je značajno važna kod visokog tlaka – Šta treba da se jede

Postoje razni načini da se vrijednosti krvnog tlaka drže...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas