Ljekovito biljeLjekovita Medvjetka

Ljekovita Medvjetka

-

Medvjetka je tipična ljekovita biljka europskoga sjevera. Islanđani, Laponci i Finci počeli su je koristiti još davno. Antički pisci poput Dioskorida i Galena nisu je spominjali, pa nedostaje u gotovo svim srednjovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju. Ipak u 18. stoljeću liječnici su spoznali značenje medvjetke u liječenju mjehura i bubrega.

DROGA: Vazdazelene listove ubiremo gotovo cijelo ljeto. Možemo koristiti i svježe listove, ako nam odgovaraju. Droga ima slabašan, karakterističan miris i trpak, blago gorak okus.

- Google oglasi -

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Medvjetka raste kao prilegli grm po suhim, kamenitim obroncima i vrijesištima u planinskim predjelima.

SRODNE VRSTE: Brusnica je slična medvjetki i često rastu zajedno. Medvjetku od brusnice najlakše razlikujemo po prileglim granama po listovima, koji na donjoj strani nemaju mrlje. Pokazalo se da je brusnica dobra zamjena za medvjetku, ako ne i bolja od nje, jer zbog manje količine trjeslovina manje nadražuje želudac. Vriština zbog trjeslovina i ljupkih ružičastih cvjetova katkada služi kao dodatak čajnim mješavinama.

ČAJ: Jednu čajnu žličicu smrvljenih svježih ili suhih listova prelijemo hladnom vodom i ostavimo 6-12 sati, kako hi se ekstrahirale aktivne tvari. Prije uporabe ugrijemo i na vršku noža dodamo sodu bikarbonu. Pijemo po dvije do tri šalice na dan. Jednako spravljamo čaj od listova brusnice.

AKTIVNE TVARI: Droga sadrži hidrokinonske derivate arbutin (hidrokinon-beta-glukozid, 12%) i metilarbutin (2%), trjeslovine galotaninskog i katehinskog tipa (15-20%), flavonoide (prije svega hiperozid), triterpene i iridoidne glikozide (monotropein).

- Google oglasi -

DJELOVANJE I UPORABA: Arbutin i metilarbutin nemaju nikakav učinak. Tek kad se u lužnatom urinu razgrađuju u hidrokinon i metilhidrokinon, djeluju snažno bakteriostatički i dezinficiraju mokraću. Najučinkovitiji su tri do četiri sata nakon ispijanja čaja. Kod spravIjanja čaja drogi dodajemo natrijev hidrogenkarbonat (sodu bikarbonu), kako bismo dobili bazični urin. To dodamo postižemo i uživanjem povrća. Kod lakših upala mjehura i mokraćnih organa, medvjetku možemo koristiti sami, kod većih se poteškoća uvijek moramo posavjetovati s liječnikom. U narodnoj se medicini koristi kod bubrežnih bolesti, upala mjehura, kod kamenaca, mokrenja u krevet i kroničnih proljeva. Kako medvjetka sadrži velike količine trjeslovina koje nadražuju želudac i kod osjetljivih osoba uzrokuju povraćanje, učinkovito je možemo zamijeniti listovima brusnice. Korištenje listova brusnice gotovo je nepoznato, iako brusnica ima jednako hidrokinonskih aktivnih tvari koliko i medvjetka, a pritom sadrži bitno manje trjeslovina.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod uzimanja čaja od medvjetke urin poprima crvenkastu boju, što bolesnike često uznemiruje. To je nepotrebno, jer je riječ samo o dokazu da droga djeluje. U bolesnika s osjetljivim želucem i u djece čaj katkada uzrokuje bolove u želucu i povraćanje. U tim slučajevima medvjetku zamjenjujemo listovima brusnice, koji sadrže manje trjeslovina.

Čaj od medvjetke ne smijemo piti dulje od tjedan dana.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

7 idealnih načina da se trajno riješite problema sa vlagom u kući

Vlaga i plijesan su opasni za zdravlje, izazivaju različite vrste alergija, neugodnog su mirisa, da biste to uklonili...

Redovno konzumirajte avokado i zdravlje je zagarantovano – Dovoljno je dnevno pola akovada pojesti evo i zašto

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je od davnina poznato tropsko voće. Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne...

Češnjak najjači prirodni antibiotik – Znate li kako se pravilno jede?

Češnjak posjeduje veliku ljekovitost koja je odavno prepoznata, potvrđuju i mnogobrojna znanstvena istraživanja. Češnjak zauzima veoma važno mjesto u...

Grožđe u tegli bez konzervansa – Jedite grožđe u sred zime uz ovaj recept

Bijelo i crno grožđe obiluju vitaminima B grupe, kao i vitaminima A i C. Osim što je ukusno, grožđe...
- Google oglasi -

Jedite ovu hranu i imat ćete brdo snage i energije

Brz stil života i mnoštvo štandova sa brzom hranom daju nas lako zavarati i okrenuti protiv vlastitog zdravlja. Oduprite...

Evo kako se za minutu može zaustaviti štucanja

Štucanje nastaje kao posljedica grčenja mišića dijafragme, velikog mišića u obliku plahte koji odvaja grudni od abdominalnog dijela ljudskog...

Ovo morate pročitati

Simptomi gripe i prehlade – Kako ih možemo razlikovati?

Prehlade su u pravilu bezopasne i najčešće se povlače...

Izbacite nikotin iz tijela uz pomoć hrane!

Čišćenje organizma od nikotina nije preporučljivo samo pušačima, već...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas