Ljekovita Medvjetka

-

Medvjetka je tipična ljekovita biljka europskoga sjevera. Islanđani, Laponci i Finci počeli su je koristiti još davno. Antički pisci poput Dioskorida i Galena nisu je spominjali, pa nedostaje u gotovo svim srednjovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju. Ipak u 18. stoljeću liječnici su spoznali značenje medvjetke u liječenju mjehura i bubrega.

DROGA: Vazdazelene listove ubiremo gotovo cijelo ljeto. Možemo koristiti i svježe listove, ako nam odgovaraju. Droga ima slabašan, karakterističan miris i trpak, blago gorak okus.

- Google oglasi -

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Medvjetka raste kao prilegli grm po suhim, kamenitim obroncima i vrijesištima u planinskim predjelima.

SRODNE VRSTE: Brusnica je slična medvjetki i često rastu zajedno. Medvjetku od brusnice najlakše razlikujemo po prileglim granama po listovima, koji na donjoj strani nemaju mrlje. Pokazalo se da je brusnica dobra zamjena za medvjetku, ako ne i bolja od nje, jer zbog manje količine trjeslovina manje nadražuje želudac. Vriština zbog trjeslovina i ljupkih ružičastih cvjetova katkada služi kao dodatak čajnim mješavinama.

ČAJ: Jednu čajnu žličicu smrvljenih svježih ili suhih listova prelijemo hladnom vodom i ostavimo 6-12 sati, kako hi se ekstrahirale aktivne tvari. Prije uporabe ugrijemo i na vršku noža dodamo sodu bikarbonu. Pijemo po dvije do tri šalice na dan. Jednako spravljamo čaj od listova brusnice.

AKTIVNE TVARI: Droga sadrži hidrokinonske derivate arbutin (hidrokinon-beta-glukozid, 12%) i metilarbutin (2%), trjeslovine galotaninskog i katehinskog tipa (15-20%), flavonoide (prije svega hiperozid), triterpene i iridoidne glikozide (monotropein).

- Google oglasi -

DJELOVANJE I UPORABA: Arbutin i metilarbutin nemaju nikakav učinak. Tek kad se u lužnatom urinu razgrađuju u hidrokinon i metilhidrokinon, djeluju snažno bakteriostatički i dezinficiraju mokraću. Najučinkovitiji su tri do četiri sata nakon ispijanja čaja. Kod spravIjanja čaja drogi dodajemo natrijev hidrogenkarbonat (sodu bikarbonu), kako bismo dobili bazični urin. To dodamo postižemo i uživanjem povrća. Kod lakših upala mjehura i mokraćnih organa, medvjetku možemo koristiti sami, kod većih se poteškoća uvijek moramo posavjetovati s liječnikom. U narodnoj se medicini koristi kod bubrežnih bolesti, upala mjehura, kod kamenaca, mokrenja u krevet i kroničnih proljeva. Kako medvjetka sadrži velike količine trjeslovina koje nadražuju želudac i kod osjetljivih osoba uzrokuju povraćanje, učinkovito je možemo zamijeniti listovima brusnice. Korištenje listova brusnice gotovo je nepoznato, iako brusnica ima jednako hidrokinonskih aktivnih tvari koliko i medvjetka, a pritom sadrži bitno manje trjeslovina.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod uzimanja čaja od medvjetke urin poprima crvenkastu boju, što bolesnike često uznemiruje. To je nepotrebno, jer je riječ samo o dokazu da droga djeluje. U bolesnika s osjetljivim želucem i u djece čaj katkada uzrokuje bolove u želucu i povraćanje. U tim slučajevima medvjetku zamjenjujemo listovima brusnice, koji sadrže manje trjeslovina.

Čaj od medvjetke ne smijemo piti dulje od tjedan dana.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Zapalite lišće žalfije u kući – rezultat je čudesan

Kad vidite rezultate, odmah ćete i sami zapaliti lišće...

NE POGORŠAVAJTE SITUACIJU: Evo što ne biste trebali jesti ljeti

Ljeto je vrijeme kada našem organizmu godi hrana koja...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas