Ljekovito biljeLjekovita Medvjetka

Ljekovita Medvjetka

-

Medvjetka je tipična ljekovita biljka europskoga sjevera. Islanđani, Laponci i Finci počeli su je koristiti još davno. Antički pisci poput Dioskorida i Galena nisu je spominjali, pa nedostaje u gotovo svim srednjovjekovnim knjigama o ljekovitom bilju. Ipak u 18. stoljeću liječnici su spoznali značenje medvjetke u liječenju mjehura i bubrega.

DROGA: Vazdazelene listove ubiremo gotovo cijelo ljeto. Možemo koristiti i svježe listove, ako nam odgovaraju. Droga ima slabašan, karakterističan miris i trpak, blago gorak okus.

- Google oglasi -

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Medvjetka raste kao prilegli grm po suhim, kamenitim obroncima i vrijesištima u planinskim predjelima.

SRODNE VRSTE: Brusnica je slična medvjetki i često rastu zajedno. Medvjetku od brusnice najlakše razlikujemo po prileglim granama po listovima, koji na donjoj strani nemaju mrlje. Pokazalo se da je brusnica dobra zamjena za medvjetku, ako ne i bolja od nje, jer zbog manje količine trjeslovina manje nadražuje želudac. Vriština zbog trjeslovina i ljupkih ružičastih cvjetova katkada služi kao dodatak čajnim mješavinama.

ČAJ: Jednu čajnu žličicu smrvljenih svježih ili suhih listova prelijemo hladnom vodom i ostavimo 6-12 sati, kako hi se ekstrahirale aktivne tvari. Prije uporabe ugrijemo i na vršku noža dodamo sodu bikarbonu. Pijemo po dvije do tri šalice na dan. Jednako spravljamo čaj od listova brusnice.

AKTIVNE TVARI: Droga sadrži hidrokinonske derivate arbutin (hidrokinon-beta-glukozid, 12%) i metilarbutin (2%), trjeslovine galotaninskog i katehinskog tipa (15-20%), flavonoide (prije svega hiperozid), triterpene i iridoidne glikozide (monotropein).

- Google oglasi -

DJELOVANJE I UPORABA: Arbutin i metilarbutin nemaju nikakav učinak. Tek kad se u lužnatom urinu razgrađuju u hidrokinon i metilhidrokinon, djeluju snažno bakteriostatički i dezinficiraju mokraću. Najučinkovitiji su tri do četiri sata nakon ispijanja čaja. Kod spravIjanja čaja drogi dodajemo natrijev hidrogenkarbonat (sodu bikarbonu), kako bismo dobili bazični urin. To dodamo postižemo i uživanjem povrća. Kod lakših upala mjehura i mokraćnih organa, medvjetku možemo koristiti sami, kod većih se poteškoća uvijek moramo posavjetovati s liječnikom. U narodnoj se medicini koristi kod bubrežnih bolesti, upala mjehura, kod kamenaca, mokrenja u krevet i kroničnih proljeva. Kako medvjetka sadrži velike količine trjeslovina koje nadražuju želudac i kod osjetljivih osoba uzrokuju povraćanje, učinkovito je možemo zamijeniti listovima brusnice. Korištenje listova brusnice gotovo je nepoznato, iako brusnica ima jednako hidrokinonskih aktivnih tvari koliko i medvjetka, a pritom sadrži bitno manje trjeslovina.

NEŽELJENA DJELOVANJA: Kod uzimanja čaja od medvjetke urin poprima crvenkastu boju, što bolesnike često uznemiruje. To je nepotrebno, jer je riječ samo o dokazu da droga djeluje. U bolesnika s osjetljivim želucem i u djece čaj katkada uzrokuje bolove u želucu i povraćanje. U tim slučajevima medvjetku zamjenjujemo listovima brusnice, koji sadrže manje trjeslovina.

Čaj od medvjetke ne smijemo piti dulje od tjedan dana.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Pravilno vježbanje je zdravo vježbanje

Ako ste odlučili započeti vježbati ili već vježbajte, neka to bude pravilno vježbanje. Na samom početku vježbanja dobro je...

Otkrijte kako jaja od prepelice pomažu u održavanju zdravlja i ljepote

Prepeličja jaja su mala jaja prepelica bogata hranjivim tvarima. Izvrstan su izvor proteina koji su važni za mnoge procese...

Kako čaj od ružmarina pomaže u održavanju zdravlja i ljepote

Čaj od ružmarina je biljni čaj koji se proizvodi iz listova ružmarina. Ovaj čaj prepoznatljiv je po svom okusu...

Najučinkovitiji domaći piling od šećera i soli protiv strija i celulita

Kozmetička sredstva koja sadrže abrazivne elemente zovu se piling. Glavna svrha pilinga je uklanjanje nečistoća i mrtvih stanica kože. Piling...
- Google oglasi -

Šta je vitamin E i koje su njegove koristi za zdravlje?

Vitamin E ima brojne koristi za zdravlje, ali ga je potrebno uzimati u odgovarajućim dozama. Najvažnija uloga vitamina E...

Ispravite svoje zdravlje i jačajte organizam uz voće neodoljivog okusa – Kumkvat!

Kumkvat je jestivo voće nalik naranči koje potječe iz jugoistočne Azije. Iako agrum oblikom i bojom podsjeća na naranču,...

Ovo morate pročitati

Prava kamilica

Latinski naziv Matricaria potječe od riječi majka, odnosno matrix,...

Ljekovito bilje s antivirusnim djelovanjem

Stručnjaci su otkrili da neke biljke uspješno uništavaju viruse,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas