Zdravstvene prednosti ginsenga

-

Osim tradicionalne kineske medicine, i naučna istraživanja podupiru dejstvo i ljekovitost ginsenga. Ginseng je jedan od najpopularnijih biljnih lijekova na svijetu. Ginseng je biljni dodatak napravljen od mesnatog korijena biljke ginseng. Postoje različite vrste ginsenga, ali američki ginseng (Panax quinquefolius) i azijski ginseng (Panax ginseng) su najčešći.

Korijenje ginsenga obično se prodaje u osušenom obliku kao tradicionalni lijek za koji se smatra da ima razne prednosti kao afrodizijak, stimulans i sredstvo protiv dijabetesa, kao i lijek za seksualnu disfunkciju kod muškaraca.

- Google oglasi -

Ginseng se također može dodati energetskim pićima, biljnim čajevima, tonicima za kosu i kozmetičkim proizvodima.

Ljekovitost ginsenga

Ginseng se tradicionalno koristi za poboljšanje cjelokupnog zdravlja.

Pokazalo se da biljka Ginseng štiti sistem za varenje, ublažuje stres, pomaže u mršavljenju, poboljšava cirkulaciju i moždanu aktivnost, jača organe i poboljšava imunitet. Zato je odlično sredstvo u borbi protiv zimskih prehlada i viroza.

Ginseng se tradicionalno koristi za povećanje energije i smanjenje umora. Neke studije ukazuju da se može poboljšati tjelesna izdržljivost i smanjiti osjećaj umora.

- Google oglasi -

Postoje neka istraživanja koja sugeriraju da ginseng može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi, što može biti korisno za osobe s dijabetesom.

Ginseng se koristi i za poboljšanje seksualne funkcije, a neka istraživanja tvrde da može imati pozitivan utjecaj na seksualno zdravlje.

Komponente ginsenga imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti stanica od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Ograničena istraživanja pokazuju da ginseng može pomoći u snižavanju razine kolesterola koji doprinosi nakupljanju plaka u arterijama, što povećava rizik od bolesti koronarnih arterija i srčanog udara.

Ginseng je adaptogen, prirodna tvar za koju se vjeruje da pomaže tijelu u upravljanju stresom. Ginseng ima antioksidativna svojstva koja se nazivaju ginsenosid i koja mogu pomoći u smanjenju upale i oksidativnog stresa koji oštećuju stanice.

No ginseng ne treba uzimati ako osoba ima povišenu tjelesnu temperaturu ili ako se pojave nuspojave poput crvenih očiju, osipa ili proljeva. Starije osobe, trudnice, dojilje i kronični bolesnici obavezno bi se prije njegovog uzimanja trebali posavjetovati sa svojim ljekarom.

Ljekovit je samo korijen biljke Ginseng i u medicini se koristi samo korijen.

Kako se koristi ginseng

Suplementi ginsenga dolaze u obliku tableta, kapsula, ekstrakata ili praha. Tablete ili kapsule obično sadrže samljeveni korijen ili ekstrakt jedne ili više vrsta korijena ginsenga. Ljudima se obično savjetuje da uzmu jednu do dvije kapsule ginsenga dva puta dnevno s hranom.

Prah ekstrakta korijena ginsenga može se otopiti u vodi, soku ili smoothieju. Prašci su često u većim dozama od tableta ili kapsula. Također možete pronaći manje količine ginsenga dodane energetskim pićima i biljnim čajevima.

Ginseng u biljnom obliku možete koristiti na slijedeći način:

  • Guljenje i žvakanje sirovog korijena
  • Namakanje oguljenog sirovog korijena u vinu za stvaranje ekstrakta
  • Kuhanje oguljenog, sirovog korijena za pripremu čaja
  • Namakanje ili kuhanje suhog korijena ginsenga za stvaranje ekstrakta.
- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Herbarium – Lincura

Nazivi biljke Familija: Gentianaceae Narodni: Lincura Latinski: Gentiana lutea Ljekarski: Radix Gentianae Engleski: Yellow...

Ženski problemi: Kako vratiti ravnotežu intimnom području?

Kako bi bili sretni i zadovoljni te s lakoćom...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas