Ovo je idealan broj otkucaja srca u minuti – Niži srčani puls, duži život

-

Manji broj otkucaja srca u minuti znači i manju opasnost od smrtnog ishoda, pokazali su rezultati istraživanja predstavljenog na godišnjem kongresu Američkog kardiološkog udruženja, koji je održan u Čikagu.

Idealan broj otkucaja srca u mirovanju trebao bi biti između 60 i 100 otkucaja u minuti, ali može varirati iz minute u minutu. Vaša dob i opće zdravstveno stanje također mogu utjecati na vaš puls, stoga je važno upamtiti da se ‘normalan’ puls može razlikovati od osobe do osobe.

- Google oglasi -

Ako su otkucaji srca niži od 50 u minuti, to stanje se naziva bradikardija, a ako su viši od 100 u mirovanju, to se naziva tahikardija.

Broj otkucaja srca u minuti

Ako vam je broj otkucaja srca veći od 100 otkucaja u minuti kada mirujete, to se smatra brzim. Ubrzan rad srca, također poznat kao tahikardija, može biti povezan s mnogim različitim zdravstvenim stanjima.

Broj otkucaja srca ispod 60 otkucaja u minuti kada ste u mirovanju smatra se sporim (bradikardija). Sporiji otkucaji srca mogu biti normalni za neke ljude, uključujući sportaše, fit i zdrave mlade odrasle osobe.

Osim vježbanja, postoje mnogi drugi razlozi zašto vam se broj otkucaja srca može iznenada promijeniti. Neki uobičajeni razlozi uključuju bolest ili groznicu, dehidraciju, tjeskobu, lijekove, kao i druga zdravstvena stanja.

- Google oglasi -

Namirnice koje morate unositi u organizam da bi srce ostalo zdravo

Kako smanjiti veliki broj otkucaja srca

Duboko disanje: Jedna od najjednostavnijih tehnika za smirivanje ubrzanog rada srca je duboko disanje. Sjednite ili lezite udobno i koncentrirajte se na spor i dubok udah i izdah. Pokušajte udahnuti kroz nos tako da odbrojavate 4 sekunde, zadržite zrak 1 sekundu i izdahnite kroz usta. Ovakav način disanja smirit će misli te opustiti tijelo.

Hladna voda: Čaša hladne vode ili prskanje hladnom vodom po licu može izazvati refleksno smanjenje srčane frekvencije.

Zdrava prehrana: Izbjegavajte unos stimulansa poput kofeina i alkohola, koji mogu povećati srčanu frekvenciju. Umjesto toga, birajte zdravu prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.

Smršavite ako je potrebno: Što je tijelo veće, srce mora više raditi da bi ga opskrbilo krvlju. Gubitak težine može pomoći u usporavanju povišenog broja otkucaja srca u mirovanju.

Kako povećati broj otkucaja srca

Jedan od najboljih načina za sigurno povećanje broja otkucaja srca su hodanje, planinarenje, aerobik u vodi ili lagana vožnja bicikla… Vježbe s tjelesnom težinom, dizanje utega i druge vježbe otpora pomažu u radu mišića. Vašim radnim mišićima treba više krvi bogate kisikom, zbog čega vam se broj otkucaja srca ubrzava.

Umjesto da parkirate što bliže svom poslu ili trgovini, parkirajte što dalje. Umjesto da se popnete liftom samo jedan ili dva sprata, idite stepenicama. Veća aktivnost pomoći će vam da povećate broj otkucaja srca.

Stručnjaci ističu da se puls može normalizovati redovnom fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja, pravilnom ishranom i da ga treba redovno kontrolisati, kao i krvni pritisak. Normalan puls je 60-80 otkucaja u minuti, dok kod atletičara i osoba odlične fizičke kondicije on može biti i 40-50 otkucaja.

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Blagodati Tikvica: Kako ovo povrće podržava Vaše Zdravlje

Tikvica je popularno povrće koje se koristi u mnogim kuhinjama širom svijeta. Ima niz zdravstvenih koristi zbog svog nutritivnog...

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...
- Google oglasi -

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Ovo morate pročitati

Vitaminska bomba za bolju krvnu sliku

Ovaj će vam napitak toliko popraviti krvnu sliku da...

Uz samo 4 sastojka izgledajte 20 godina mlađe

Ruska narodna medicina bogata je ljekovitim receptima, a među...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

kamagra 100 mg

afilta 20 mg

combo 100 mg

degra 100 mg

flynta 20 mg

hardcis 20 mg

jeligra 100 mg fiyat

lex 20 mg fiyat

lifta 20 mg fiyat

orcafil 20 mg

priligy 30 mg

sildegra

sinegra 100 mg

vigrande 100 mg

cialis fiyat

cialis nedir