Ljekovito biljeMacina trava ili očajnica ljekovita biljka s mnogobrojnim svojstvima

Macina trava ili očajnica ljekovita biljka s mnogobrojnim svojstvima

-

Macina trava, marulja, očajnica, tetrljan ili gorska metvica biljka je koja se od davnina koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Službeno se naziva Marrubium vulgare te je najviše rasprostranjena u srednjoj i sjevernoj Europi.

Cvijetovi macine trave su skupine malih bijelih cvjetova koji formiraju ravne cvijetove na vrhu stabljike. Listovi su perasti i izrezani na sitne dijelove, što je karakteristično za ovu biljku. Listovi su mirisni i imaju gorki okus. Cvijeta od juna do septembra, te sadrži flavonoide, tanine i eterično ulje. Bere se u vrijeme kada cvijeta, a ako je namjera da se koristi u ljekovite svrhe, skuplja se cijela biljka.

- Google oglasi -

Macina trava, očajnica ili tetrljan jedna je jako ljekovita biljka.

Biljka Macina trava

Čaj od macine trave za šta je dobar…

Ova biljka liječi plućne bolesti, početni stadij tuberkuloze i grozničava stanja. Osim za razne tegobe koristi se za čišćenje organizma od toksina ali i jačanje imuniteta.

Neki od njenih glavnih blagodati odnose se na korištenje čaja od macine trave. On može pomoći kod mnogih tegoba s disanjem – kašljem, brohnitisom, upalom pluća, kod tuberkuloze i astme.

- Google oglasi -

Macina trava se uspješno koristi u liječenju bolesti živaca, katara dišnih organa, kašlja, katara želuca, žutice i nekih ženskih bolesti.

Također, macina trava se od davnina koristi i kod neplodnosti kod žena. Kako i samo ime kaže “Očajnica”, ova trava se koristila za poboljšanje plodnosti kod žena. Očajnica biljka uspješno normalizira menstrualni ciklus, a također i uravnotežuje rad i lučenje hormona.

7 biljaka koje povećavaju šansu za začeće

Od macine trave priprema se čaj, koji po narodnom receptu treba piti tri puta dnevno po jednu vinsku čašu u vrijeme kada žena želi da zatrudni.

Ovaj čaj od macine trave je dobar i za borbu protiv plućnih bolesti, prehlada, tuberkuloze i groznice. Isto tako, čaj pomaže kod manjka apetita, te poboljšava rad jajnika. Najbolje je čaj zasladiti medom, domaćim naravno.

Ovaj čaj ne bi smjele piti za vrijeme menstruacije, niti ako imate nekih drugih problema i oboljenja. Ako želite povećati plodnost pijte ga u ovim dozama oko mjesec dana pa nakon toga uzmite kratku pauzu. Kako bi za sigurno došli do prestanka sterilnosti, pijte ga oko tri mjeseca.

Još jedan popularan naziv za macinu travu je marulja.

Upozorenje: Čim se utvrdi trudnoća, treba prekinuti sa uzimanjem čaja od macine trave.

Kako se priprema čaj od macine trave

Jednu veliku kašiku biljke pospite sa 2 dcl kipuće vode i poklopite. Ostavite čaj da odstoji 5-10 minuta, a zatim procijedite. Dnevno ga možete piti 2-3 šoljice.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,101SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Dugotrajna nesvjestica – koma –

Koma je najteži poremećaj stanja svjesti. Opisuje se kao stanje slično snu iz koga se bolesnik ne može probuditi,...

Celer iznimno značajna biljka za dobro zdravlje

Celer je kao samonikla biljka bio je poznat već u staroj Grčkoj i Egiptu, kada je smatran simbolom sreće...

Vezivno tkivo, kolagen i vitamin C

Vezivno tkivo zajedno s hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo u našem organizmu. Radi se o tkivu rasprostranjenom posvuda...

Šta su bjelančevine i kakav utjecaj imaju na naš organizam?

Bjelančevine ili proteini su složeni organski spojevi koji su najvažniji sastavni element krvi, kože, mišića i svih unutrašnjih organa....
- Google oglasi -

Prelomi kostiju – Imobilizacija – Liječenje – Zarastanje kosti

Prelom kosti može biti otvoren i zatvoren. Prilikom otvorenog preloma koža je iznad mjesta preloma oštećena, tj. postoji rana....

Zbog čega je pivski kvasac tako dobar za naše zdravlje?

Zbog zaštitne funkcije, preporučuje se u svim životnim dobima. Pivski kvasac je veoma korisna namirnica za ljudsko zdravlje a...

Ovo morate pročitati

Biljni čajevi smanjuju rizik od raka dojke

Konzumiranje biljnih čajeva može za upola da smanji rizik...

Uništite perut uz pomoć prirodnih lijekova

Stvaranje peruti u kosi je jako čest problem kod...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas