Nokti trebaju da budu zdravi

1
87

zdravi noktiKada je o našim noktima riječ, uglavnom se naglasak daje na njihov izgled i uređivanje.

Međutim, često zaboravimo da su i naši nokti dio našeg tijela, pa tako i skloni raznim oboljenima.

Zdravi nokti su obično čvrsti i glatki, te ujednačene boje, a promjena njihovog izgleda će nas uputiti najčešće na nedostatak nekih hranjivih materija.

– Blijedi nokti, koji su tanki i lomljivi, ukazuju nam na manjak željeza u organizmu, odnosno pojavu anemije. Nekada niti hrana bogata ovim mineralom nije dovoljna, nego je potrebno u konsultaciji sa liječnikom koristiti određeni period propisane preparate željeza.

– Ukoliko na noktima primjetimo bijele mrlje i povećanu lomljivost, najvjerovatnije se radi o nedostatku minerala cinka.

Pronaći ćemo ga u piletini, plodovoma mora i cjelovitim žitaricama, kao i u koštunjičavom voću.

– Kod ispucalih noktiju potrebno je nadoknaditi manjak vitamina A. Preporučuju se sokovi od mrkve, jaja, mlijeko i iznutrice. Ponekada dermatolozi propisiju i dodatno riblje ulje, koje veoma brzo sanira ovaj problem.

-Ako patite od čestih gljivičnih i bakterijskih infekcija, jedino rješenje je da ojačate svoj imuni sistem. U svakodnevni jelovnik uvrstite namirnice bogate vitaminom C i flavonoidima, kao što su svježe voće i povrće, te namirnice sa omega 3 masnim kiselinam, poput zelenog lisnatog povrća i plave ribe.