ZdravljeBolestiProblem impotencije

Problem impotencije

-

impotencijaImpotencija je definirana kao nesposobnost održavanja erekcije potrebne za zadovoljavajući seksualni učinak. Mada muškarci baš ne vole da se o tome govori na sva usta, u srednjim godinama impotencija je čest problem.

Dobra vijest, što se tiče većine slučajeva impotencije, jeste da je preventivno djelovanje u potpunosti moguće pukim održavanjem zdravog načina života. Na primjer, iz jedne studije se saznalo da kod muškaraca koji puše postoji mnogo veća vjerojatnoća da će da postanu impotentni nego kod nepušača. Također smo saznali da koronarna srčana oboljenja (arterioskleroza) i dijabetes (koji može da dovede do problema sa cirkulacijom) uvelike povećavaju šanse za impotenciju. Razlog je jednostavan: da bi erekcija bila uspješna, krv mora slobodno da dotiče u penis. Ukoliko je kod arterija koje isporučuju penisu krv došlo do zakrečenja uslijed arterioskleroze, erekcija može da postane nemoguća. Visok krvni pritisak također dramatično povećava vjerojatnoću nastajanja impotencije, iz dva razloga. Prvo, visok pritisak može da ima poguban utjecaj na dobru cirkulaciju. Drugo, mnogi od medikamenata koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska mogu ili da ometaju seksualni nagon, ili sposobnost održavanja erekcije. Sve u svemu, prakticiranjem načina života kojim se održava dobro srčano zdravlje, može da se izbjegne mogućnost nastanka impotencije.

Evo nekih dodataka koji mogu da vam pomognu u održavanju energičnog i zdravog seksualnog života.

Prirodni hormoni

- Google oglasi -

DHEA — Pokušavajući da utvrde razlog impotencije među muškarcima obuhvaćenim svojim ispitivanjem, istraživači jedne studije o starenju muškaraca provjeravali su nivoe raznih hormona kod svih njih, da bi vidjeli ima li neke razlike kod impotentnih muškaraca. Moglo se očekivati da će impotentni muškarci imati niži nivo primarnog muškog spolnog hormona, testosterona, ali to nije bio slučaj. U stvari, od sedamnaest različitih hormona čiji je nivo mjeren kod impotentnih muškaraca, samo je jedan imao primjetno snižen nivo, a to je bio hormon DHEA. Zapravo, sa opadanjem nivoa DHEA, nivo impotencije je rastao.

DHEA (skraćenica za dehydroepiandrosteron) jeste hormon koji proizvode nadbubrežne žlijezde i kod muškaraca i kod žena, ali ta proizvodnja opada s godinama. U četrdesetoj, imamo polovinu količine DHEA od one koju smo imali u dvadesetoj. Kod nekih ljudi, nivo DHEA još se brže strmoglavljuje. Zašto bi nivo DHEA imao bilo kakve veze sa impotencijom? Ima nekoliko mogućih odgovora. DHEA se u organizmu pretvara u testosteron, a testosteron je upravo onaj koji kontrolira libido i kod muškaraca i kod žena. Stoga, moguće je da DHEA ima spolno jačajuće djelovanje koje pomaže muškarcima da održe erekciju. Uz to, još su neke ranije studije povezale nizak nivo DHEA sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Kao što sam već ranije napomenuo, bolesti srca uvelike povećavaju vjerojatnoću nastanka impotencije kod muškaraca.

Budući da nije bilo nikakvih kliničkih ispitivanja povezanosti DHEA i impotencije, moram da se oslonim na anegdotska svjedočenja muškaraca koji uzimaju DHEA o tome da on uistinu pojačava libido i seksualni učinak. Donedavno, DHEA je mogla da se dobije samo na recept. Sada može da se kupi u trgovinama zdrave hrane.

Vitamini i njihov utjecaj na impotenciju

Vitamin E — Ovaj vitamin ne samo da poboljšava tjelesnu cirkulaciju krvi nego je i moćan antioksidant, može da snizi nivo kolesterola u krvi i da preventivno djeluje na arteriosklerozu. Svaki bi muškarac trebalo da uzima vitamin E, ili posebno, ili u sklopu nekog antioksidantnog kompleksa. (Ukoliko uzimate neko od sredstava za razrjeđivanje krvi, posavjetujte se sa svojim ljekarom oko uzimanja vitamina E).

- Google oglasi -

Beta-karotin (poznat i kao provitamin A) pretvara se u organizmu u vitamin A onda kada postoji potreba za njim. Vitamin A osigurava sirovinu za proizvodnju spolnih hormona i od suštinske je važnosti da održavamo visok nivo ovog vitamina u svom organizmu. Dodaci vitamina A mogu da pokažu toksično djelovanje ako se uzimaju u visokim dozama, savjetujemo uzimanje beta-karotina, budući da organizam neće proizvesti više vitamina A nego što mu je potrebno.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,083SljedbeniciPratite

3 KOMENTARI

Odgovori

Novi Sadržaj

Alergijska upala sluznice nosa zbog koncetracije polena

Alergijska upala sluznice nosa predstavlja i globalni zdravstveni problem jer značajno remeti kvalitetu života bolesnika. Pod ovim se oboljenjem...

Osnovne pilates vježbe za ravan stomak

Pilates je apsolutni hit u svijetu. Otkad ga je prije 80 godina izumio gimnastičar Joseph H. pilates, žene su...

Nedovoljno poznata ljekovita biljka smrdljiva kopriva

Smrdljiva je kopriva dobra ljekovita biljka koja se ne spominje u knjigama, pa je poznata tek rijetkima. U srednjem...

Gljivice između prstiju spriječite pravilnom higijenom stopala

Atletsko stopalo je jako neugodno gljivično oboljenje stopala. Pored toga što napadju nokte i tabane, najčešće su gljivice između...
- Google oglasi -

Srčanik ili žuta sirištara lijek za želučane i crijevne tegobe

Prvi podaci o upotrebi žute sirištare potiču iz 2. st. pr. K. Ilirski kralj Gencije preporučivao ju je kao...

Zašto je jedna jabuka na dan prirodni lijek bez konkurencije?

Nova otkrića potvrđuju nutritivne i zdravstvene vrijednosti jabuke koje su možda i najbolje opisane u poslovici raširenoj po cijelom...

Ovo morate pročitati

BOLJE JE JESTI CJELOVITO VOĆE I POVRĆE: Razlog zbog kojeg smoothieji i nisu tako dobra ideja

Smoothieji, kašasti sokovi od smiksanog povrća i voća, s...

Mango

Mango je jedna od najranije poznatih tropskih voćaka, a...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas