ZdravljeBolestiProblem impotencije

Problem impotencije

-

impotencijaImpotencija je definirana kao nesposobnost održavanja erekcije potrebne za zadovoljavajući seksualni učinak. Mada muškarci baš ne vole da se o tome govori na sva usta, u srednjim godinama impotencija je čest problem.

Dobra vijest, što se tiče većine slučajeva impotencije, jeste da je preventivno djelovanje u potpunosti moguće pukim održavanjem zdravog načina života. Na primjer, iz jedne studije se saznalo da kod muškaraca koji puše postoji mnogo veća vjerojatnoća da će da postanu impotentni nego kod nepušača. Također smo saznali da koronarna srčana oboljenja (arterioskleroza) i dijabetes (koji može da dovede do problema sa cirkulacijom) uvelike povećavaju šanse za impotenciju. Razlog je jednostavan: da bi erekcija bila uspješna, krv mora slobodno da dotiče u penis. Ukoliko je kod arterija koje isporučuju penisu krv došlo do zakrečenja uslijed arterioskleroze, erekcija može da postane nemoguća. Visok krvni pritisak također dramatično povećava vjerojatnoću nastajanja impotencije, iz dva razloga. Prvo, visok pritisak može da ima poguban utjecaj na dobru cirkulaciju. Drugo, mnogi od medikamenata koji se koriste za snižavanje krvnog pritiska mogu ili da ometaju seksualni nagon, ili sposobnost održavanja erekcije. Sve u svemu, prakticiranjem načina života kojim se održava dobro srčano zdravlje, može da se izbjegne mogućnost nastanka impotencije.

Evo nekih dodataka koji mogu da vam pomognu u održavanju energičnog i zdravog seksualnog života.

Prirodni hormoni

- Google oglasi -

DHEA — Pokušavajući da utvrde razlog impotencije među muškarcima obuhvaćenim svojim ispitivanjem, istraživači jedne studije o starenju muškaraca provjeravali su nivoe raznih hormona kod svih njih, da bi vidjeli ima li neke razlike kod impotentnih muškaraca. Moglo se očekivati da će impotentni muškarci imati niži nivo primarnog muškog spolnog hormona, testosterona, ali to nije bio slučaj. U stvari, od sedamnaest različitih hormona čiji je nivo mjeren kod impotentnih muškaraca, samo je jedan imao primjetno snižen nivo, a to je bio hormon DHEA. Zapravo, sa opadanjem nivoa DHEA, nivo impotencije je rastao.

DHEA (skraćenica za dehydroepiandrosteron) jeste hormon koji proizvode nadbubrežne žlijezde i kod muškaraca i kod žena, ali ta proizvodnja opada s godinama. U četrdesetoj, imamo polovinu količine DHEA od one koju smo imali u dvadesetoj. Kod nekih ljudi, nivo DHEA još se brže strmoglavljuje. Zašto bi nivo DHEA imao bilo kakve veze sa impotencijom? Ima nekoliko mogućih odgovora. DHEA se u organizmu pretvara u testosteron, a testosteron je upravo onaj koji kontrolira libido i kod muškaraca i kod žena. Stoga, moguće je da DHEA ima spolno jačajuće djelovanje koje pomaže muškarcima da održe erekciju. Uz to, još su neke ranije studije povezale nizak nivo DHEA sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Kao što sam već ranije napomenuo, bolesti srca uvelike povećavaju vjerojatnoću nastanka impotencije kod muškaraca.

Budući da nije bilo nikakvih kliničkih ispitivanja povezanosti DHEA i impotencije, moram da se oslonim na anegdotska svjedočenja muškaraca koji uzimaju DHEA o tome da on uistinu pojačava libido i seksualni učinak. Donedavno, DHEA je mogla da se dobije samo na recept. Sada može da se kupi u trgovinama zdrave hrane.

Vitamini i njihov utjecaj na impotenciju

Vitamin E — Ovaj vitamin ne samo da poboljšava tjelesnu cirkulaciju krvi nego je i moćan antioksidant, može da snizi nivo kolesterola u krvi i da preventivno djeluje na arteriosklerozu. Svaki bi muškarac trebalo da uzima vitamin E, ili posebno, ili u sklopu nekog antioksidantnog kompleksa. (Ukoliko uzimate neko od sredstava za razrjeđivanje krvi, posavjetujte se sa svojim ljekarom oko uzimanja vitamina E).

- Google oglasi -

Beta-karotin (poznat i kao provitamin A) pretvara se u organizmu u vitamin A onda kada postoji potreba za njim. Vitamin A osigurava sirovinu za proizvodnju spolnih hormona i od suštinske je važnosti da održavamo visok nivo ovog vitamina u svom organizmu. Dodaci vitamina A mogu da pokažu toksično djelovanje ako se uzimaju u visokim dozama, savjetujemo uzimanje beta-karotina, budući da organizam neće proizvesti više vitamina A nego što mu je potrebno.

- Google oglasi -

3 KOMENTARI

Odgovori

Novi Sadržaj

Koje voće koristiti za mršavljenje

Voće je prirodna gotova grickalica prepuna vitamina, vlakana i drugih hranjivih tvari koje podržavaju zdravu prehranu. Za kratko vrijeme...

Škripanje zubima po noći (bruksizam) uzroci i liječenje

Škripanje zubima (poznato kao bruksizam) često je povezano sa stresom ili tjeskobom. Savremena stomatologija, kakvu danas poznajemo, vremenom je...

Šta je rozacea i kako se može liječiti prirodnim putem

Ako vaše lice izgleda kao da je pocrvenilo i imate izbočine koje su pomalo slične aknama, možda imate kožnu...

Za šta je dobar indijski orah i koliko je dozvoljeno dnevno da se pojede

Potiče iz Brazila ali se danas najviše proizvodi u Indiji, i na našim tezgama ponovo mogu da se nađu...
- Google oglasi -

Hrana koja se može pohvaliti svojim dobrobitima za zdravlje crijeva

Znate i vi da je poželjno sačuvati zdravlje crijeva. Bez zdrave probave nema dobrog zdravlja a za zdravlje crijeva...

Bakterije koje čuvaju Vaš organizam

Probiotici mogu da stvore i odgovore na neurohemikalije, što pozitivno djeluje na nervni sistem i imunitet, kao i na...

Ovo morate pročitati

Limun pojačava djelovanje zelenog čaja

Dodavanje malo limunovog soka u zeleni čaj može da...

Vjerujte svim srcem i ostvarite snove

Vjerom je moguće doći do željenog cilja, ne samo...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas