ZdravljeMangan je važan

Mangan je važan

-

manganMineralne ili neorganske materije su nezamjenljivi sastojci hrane. Nemaju energetsku vrijednost, ali ipak učestvuju u životno važnim procesima u organizmu čovjeka: izgradnji kostiju, održavanju kiselo-bazne ravnoteže, sastava krvi, normalizaciji razmjene vode i soli, radu nervnog sistema. U zavisnosti od njihove količine u organizmu, dijele se na makroelemente (kalcij, fosfor, magnezij, željezo, kalij, natrij, klor, sumpor, čija se količina izražava u gramima), mikroelemente (jod, fluor, bakar, kobalt, mangan, cink, hrom, selen i drugi, čija se količina izražava u miligramima ili dijelovima miligrama) i elemente u tragovima (zlato, radij, živa i drugi, kojih ima u zanemarljivo malim količinama, ali ipak imaju visoku biološku aktivnost). Jedan od mikroelemenata čija je uloga u organizmu postala jasna slučajno, i to tek sedamdesetih godina prošlog vijeka, je mangan.

Prilikom proučavanja metabolizma vitamina K u organizmu naušnici su slučajno ustanovili čime se manifestira nedostatak mangana u ishrani. Naime, jednom ispitaniku nisu ga dodavali u poseban način ishrane kojim su ispitivali metabolizam vitamina K, i zaključili da je on, posle 17 tjedana, koliko je istraživanje trajalo, dobio laki osip, kosa mu je od crne postala žućkasta i rasla je mnogo sporije, kao i nokti i brada, patio je od napada povraćanja i mučnine, snizio mu se nivo triglicerida u krvi i oslabio je.

Tako se došlo do zaključka da je organizmu mangan neophodan radi pravilnog metabolizma masnoća, za izgradnju kostiju, vezivnih tkiva, za proizvodnju energije, sintezu holesterina i nukleotida (DNK), neophodnih svakoj živoj ćeliji za dijeljenje. On se u organizmu pretežno nalazi u ćelijama jetre, pankreasa, bubrega i kostiju. Smatra se da se uravnoteženom ishranom unosi dovoljno mangana, a potrebe se kreću oko dva do pet miligrama dnevno. Ima ga u integralnim žitaricama, voću, zelenom povrću (posebno špinatu), suhom bobičastom voću (prije svega borovnicama i kupinama), čaju, đumbiru i karanfiliću. S obzirom na to da postoji veza između mangana i željeza, može se desiti da se kod onih kod kojih dođe do deficita željeza u organizmu (krvi), usvaja više mangana, uz mogućnost intoksikacije. S druge strane, ako je organizam “preopterećen” željezom, mogućnost usvajanja mangana se smanjuje, što može dovesti do njegovog nedostatka. Simptomi, pored već spomenutih iz eksperimenta, su i krhkost kostiju, netolerancija prema šećeru, visok nivo kolesterola, degeneracija spolnih žlijezda. Na intoksikaciju manganom ukazat će gubitak apetita, halucinacije, smanjenje sposobnosti procjene situacije i zaboravnost, pospanost i bolovi u mišićima.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

10 korisnih savjeta za održavanje dobrog zdravlja

Ukoliko želite poboljšati svoje zdravlje, nije vam potreban veliki trud, nego pridržavanje jednostavnih, ali veoma korisnih savjeta. Uz ove...

Cikla kao prirodni lijek izuzetno je važna za zdravlje

Cikla je poznata namirnica kao lijek za mnoge bolesti još od davnih vremena, i izuzetno je važna za zdravlje....

Ovo je 10 zdravstvenih prednosti jaja od prepelice

Jaja od prepelice su super hrana i prilično su dostupna većini ljudi, međutim, njihova ljekovitost i brojne prednosti za...

Crna rotkva i med su ljekovita kombinacija protiv kašlja – Recept

Ako su vaše grlo i pluća osjetljivi te vas stalno napada kašalj ili bronhitis prije nego posegnete za farmaceutskim...
- Google oglasi -

5 kućnih lijekova za ublažavanje menstrualnih bolova

Bol se može se javiti u više oblika kao sijevajuća bol ili grčevi u donjem dijelu trbuha koji se...

Šafran kao lijek – 5 impresivnih zdravstvenih prednosti šafrana koje niste znali

Korištenje šafrana potječe do starog egipatskog i rimskog doba kada se koristio u medicini da bi tek kasnije postao...

Ovo morate pročitati

Češnjak najjači prirodni antibiotik – Znate li kako se pravilno jede?

Češnjak posjeduje veliku ljekovitost koja je odavno prepoznata, potvrđuju...

Loše strane paradajza, ananasa i soka od narandže

Često možemo čuti da ovaj ili onaj proizvod ima...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas