Ljekovito bilje Peršin - Peršun izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što...

Peršin – Peršun izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga svrstava u red visokokvalitetnih namirnica

-

Peršun ili peršin je dvogodišnja biljka s bijelim, tankim i repastim korijenom. Stabljika je gola, malo žljebasta i uglasta. Listovi su različitog oblika. Cvjetni vjenčić je žućkasto-zelene boje. Peršun nema visoko-kaloričnu vrijednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, što ga svrstava u red visokokvalitetnih namirnica i ljekovitih sredstava. Poslije šipka i borovnice, u peršunovom listu ima najviše vitamina C, u 100 grama ima čak 170 miligrama vitamina.

Bogat je još provitaminom A, vitaminima grupe B, čak i tako rijedak vitamin B12 ( koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca). Ništa manje nije impresivno ni bogatstvo peršuna mineralnim sastojcima.

- Google oglasi -

Samo u 100 grama peršunovog lista ima oko 1 630 miligrama minerala, od čega polovinu zauzima visokovrijedan kalij. Tome treba dodati i značajno prisustvo željeza, kalcija, mangana, magnezija, bakra. Lišće peršina valja uzimati u svježem stanju, jer jedino tako zadržava svoja bitna svojstva.

Peršin kao ljekovita biljka

Ne valja ga sušiti niti konzervirati: može se, međutim, zamrznuti. Može se i zimi uzgajati bez naročitih poteškoća, u sanducima na terasi ili u sobi. Peršinov list je izuzetno djelotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i uopće na srčane smetnje.

Stanište: uzgaja se u vrtovima.

- Google oglasi -

Ljekoviti dio biljke: u proljeće i jesen kopa se korijen. Sjeme se sakuplja neposredno prije sazrijevanja, a cijela biljka kad je u cvatu.

Ljekovito djelovanje: peršin se ubraja u ljekovito bilje što sprečava nadimanje, umiruje grčeve i djeluje protiv vrenja u crijevima. Već male količine peršina mogu izazvati probavne procese, odvojiti vodenom bolešću izazvane nakupine vode u nogama, lagano pospješuje menstruaciju. Ubraja se u biljke koje otvaraju. Ne smije se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima.

U najvećem broju slučajeva ljudi peršin koriste u hrani, ali čak ga ni tada ne jedu, već isključivo ima dekorativnu svrhu. Ne bi trebalo tako da bude. Poslužite se čajem od peršuna, tačnije skuhajte korijen ili list peršuna i pijte ga kad god ste u prilici. Preporučuje se trudnicama, ali i svim ženama i djevojkama kako bi ublažio predmenstrualne tegobe.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Liker od oraha: Melem za želudac i štitnu žlijezdu

U narodnoj medicini koristi se već stotinama godina kao lijek za želučane tegobe i štitnjaču. Ljekoviti liker...

Sezamove sjemenke jačaju potenciju

Sezam i med je kombinacija koja bi trebala biti što češće na vašem jelovniku. Naime, ova kombinacija...

RECEPT: Med od bundeve je pravi melem za jetru, evo kako se priprema

Kao i mnoge vrste meda, med od bundeve se koristi u medicinske svrhe. Oblasti primjene ovog meda...

Jutarnji seks – pozitivno djeluje na zdravlje

Bez obzira da li ste tip koji voli jutarnji seks ili ne dobro je znati kako jutarnje...

Rusomača – Ljekovita svojstva biljke

Rusomača se u srednjem vijeku iznimno cijenila pri liječenju najrazličitijih krvarenja, no njezina je primjena kasnije utonula...

Lazarkinja biljka – ljekovita biljka s kojom treba biti na oprezu

Opis biljke: Lazarkinja je trajnica s četverokutnom stabljikom visine do 50 cm. Ima puzavi crveno-smeđi podanak. Na donjem...

Preporučeno

Liker od oraha: Melem za želudac i štitnu žlijezdu

U narodnoj medicini koristi se već stotinama...

Sezamove sjemenke jačaju potenciju

Sezam i med je kombinacija koja bi...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas