IshranaMorske alge

Morske alge

-

Ove biljke najbogatiji su izvori minerala, mikroelemenata i rijetkih elemenata, neophodnih za pravilan rad našeg organizma. Vakame, kombu, nori, hidiki… samo su neki od, za naše uši egzotičnih, naziva morskih algi. Već po zvučanju može se zaključiti da su japanskog porijekla, što znači da se u njihovoj kuhinji najviše i koriste, ali se jedu i u većini ostalih obalskih i primorskih zemalja.

Dijele se u četiri grupe: smeđe, zelene, crvene i plavozelene (koje su mikroskopski male), a neki ih nazivaju i morski korov. No da li je to baš tako, zaključite sami poslije čitanja ovog teksta. Alge su najbogatiji izvor minerala, minerala u tragovima i rijetkih elemenata. Tačnije, svih 77 minerala kojih ima u morskoj vodi – ima i u algama, a organizmu je neophodno njih 56 za pravilan rad. Među njima oni čije je “punjenje” negativno imaju dvije važne pozitivne osobine: u velikoj mjeri povećavaju prijenos i iskoristljivost hranljivih sastojaka iz namirnica, kao i vitamina i drugih dodataka ishrani, i povezuju se s otrovima i teškim metalima koji dospijevaju u naš organizam i izbacuju ih, što su dokazala klinička ispitivanja sprovedena u SAD i Njemačkoj. Smatra se da one svoje hranljive sastojke, neophodne našem tijelu, ispoljavaju u želatinastoj, pihtijastoj formi, pa su zbog toga lako iskoristljivi.

- Google oglasi -

Bitno je znati i da u algama mnogih elemenata ima daleko više nego u “zemaljskom” povrću i voću! Takođe, one sadrže posebne vrste biljnih vlakana sa zanimljivim svojstvima: na primjer, alginska kiselina se pokazala kao važan detoksifikator radioaktivnih izotopa i teških metala.
Jela napravljena od algi, ili s njima kao dodatkom, bogat su izvor naročito joda (neophodan za pravilan rad štitne žlijezde, koja reguliše metabolizam: ubrzava ćelijske reakcije, povećava iskorištenost kisika, utiče na sintezu bjelančevina…), kalcijuma (nužnog za izgradnju kostiju i zuba, pravilan rad srca i funkcionisanje nervnog sistema), željeza (u vidu hemoglobina prenosi kroz krvotok kisik do svih ćelija), magnezijuma (potiče aktivnost enzima neophodnih za rad srca), kalijuma (prirodno sredstvo prevencije povišenog krvnog pritiska, koji ćelije snabdijeva energijom), natrijuma, kojeg ima u optimalnom odnosu s kalijumom, čime se obezbjeđuje balans tjelesnih tečnosti, silicijuma, kroma (uz pomoć insulina reguliše nivo šećera u krvi), bakra (štiti obloge živaca, daje arterijama gipkost, potrebnu za apsorpciju željeza), cinka i selena (antioksidanti koji uništavaju “slobodne radikale”, uzročnike mnogih vrsta raka i drugih oštećenja).

Alge sadrže i mnoge vitamine: A, B2, B6 i, što je važno vegeterijancima – B12. No, moramo reći da se naučnici još uvijek spore oko toga da li je to pravi B12, ili molekul koji liči na njega, ali naš organizam ne može da ga iskoristi. Ipak, engleski istraživači smatraju da su otkrili kako bi alge mogle biti izvor tog vitamina. Naime, njega proizvodi bakterija koju obično nalazimo samo kod životinja, a vitamin B12 koji su otkrili u jednoj vrsti morske alge mogao bi ga preraditi pomoću tih bakterija iz morske vode koja ih okružuje.

Uz sve pobrojano, u algama ima i bjelančevina (više u crvenim nego u smeđim), a aminokiseline u njima su dobro izbalansirane, i, što je još bitnije, sadrže sve esencijalne, koje naše tijelo ne može da proizvede samo. Jedna od najvažnijih je glutaminska kiselina, koja poboljšava mentalne i sposobnosti nervnog sistema, obezbjeđuje energiju, a smatra se i da pomaže u borbi protiv alkoholizma, šizofrenije i žudnje za slatkišima! Alge, doduše, jedva da sadrže masnoće, što ih preporučuje onima koji imaju problema s težinom (jer ujedno i stimulišu metabolizam, to jest sagorjevanje kalorija), a posebno malo imaju omega-3 i omega-6 polinezasićenih masnih kiselina, ali zato zahvaljujući mineralima, vitaminima i elementima u tragovima, potpomažu optimalno iskorištavanje omega-3 i omega-6 unijetih drugim namirnicama.

U tradicionalnoj azijskoj medicini morske alge se koriste i kao protivupalno sredstvo, posebno kod ozlijede tkiva, kao sredstvo za liječenje genitalnog i herpesa zostera, da spriječe pogoršanje bolova u koljenima… Alge se, inače, u biodućanima prodaju sušene, pa ih je potrebno natopiti 10–15 minuta prije upotrebe.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,071SljedbeniciPratite
Prethodni članakRogač mijenja čokoladu
Naredni članakIzbjegnite migrenu

Odgovori

Novi Sadržaj

8 savjeta za dobar san

Nesanica i problemi sa spavanjem su sve veći problem modernog čovjeka, a ovi savjeti su korisni za dobar i...

Koja hrana povećava temperaturu tijela i tako ga zagrijava

Kad vrijeme zahladi treba znati koja hrana grije tijelo. Naime, postoje namirnice koje griju organizam i koje su idealne...

Stevija je najpopularniji prirodni zaslađivač – 7 činjenica koje niste znali o njoj

Kao što vjerovatno i sami znate već po tome kakvu kafu pijete, nisu ni svi zaslađivači jednaki. Tržište je...

Kako spriječiti njihovu pojavu – Prirodni lijekovi za hemoroide

Hemoroidi su na žalost još uvijek ‘tabu tema’. Mnogi pogođeni ovim stanjem se stide pričati o tome, kako doktoru,...
- Google oglasi -

Ovo su znakovi koji govore da trebate ojačati imunitet

Veliki broj ljudi je neprestano prehlađen, ima problema s dišnim putevima, visokom tjelesnom temperaturom i kašljem. No, neki ljudi...

Najbolji prirodni lijekovi za urinarne infekcije

Urinarne infekcije su jedan od najčešćih razloga posjete liječnika, a njihov najčešći uzročnik je bakterija E. coli. Iako su...

Ovo morate pročitati

HIV ili AIDS

HIV je danas najpoznatija i najsmrtonosnija prenosiva spolna bolest...

Osam “ZDRAVIH” namirnica koje su zapravo ŠTETNE

Sa svih strana reklamira se i propagira zdrava prehrana,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas