IshranaMorske alge

Morske alge

-

Ove biljke najbogatiji su izvori minerala, mikroelemenata i rijetkih elemenata, neophodnih za pravilan rad našeg organizma. Vakame, kombu, nori, hidiki… samo su neki od, za naše uši egzotičnih, naziva morskih algi. Već po zvučanju može se zaključiti da su japanskog porijekla, što znači da se u njihovoj kuhinji najviše i koriste, ali se jedu i u većini ostalih obalskih i primorskih zemalja.

Dijele se u četiri grupe: smeđe, zelene, crvene i plavozelene (koje su mikroskopski male), a neki ih nazivaju i morski korov. No da li je to baš tako, zaključite sami poslije čitanja ovog teksta. Alge su najbogatiji izvor minerala, minerala u tragovima i rijetkih elemenata. Tačnije, svih 77 minerala kojih ima u morskoj vodi – ima i u algama, a organizmu je neophodno njih 56 za pravilan rad. Među njima oni čije je “punjenje” negativno imaju dvije važne pozitivne osobine: u velikoj mjeri povećavaju prijenos i iskoristljivost hranljivih sastojaka iz namirnica, kao i vitamina i drugih dodataka ishrani, i povezuju se s otrovima i teškim metalima koji dospijevaju u naš organizam i izbacuju ih, što su dokazala klinička ispitivanja sprovedena u SAD i Njemačkoj. Smatra se da one svoje hranljive sastojke, neophodne našem tijelu, ispoljavaju u želatinastoj, pihtijastoj formi, pa su zbog toga lako iskoristljivi.

- Google oglasi -

Bitno je znati i da u algama mnogih elemenata ima daleko više nego u “zemaljskom” povrću i voću! Takođe, one sadrže posebne vrste biljnih vlakana sa zanimljivim svojstvima: na primjer, alginska kiselina se pokazala kao važan detoksifikator radioaktivnih izotopa i teških metala.
Jela napravljena od algi, ili s njima kao dodatkom, bogat su izvor naročito joda (neophodan za pravilan rad štitne žlijezde, koja reguliše metabolizam: ubrzava ćelijske reakcije, povećava iskorištenost kisika, utiče na sintezu bjelančevina…), kalcijuma (nužnog za izgradnju kostiju i zuba, pravilan rad srca i funkcionisanje nervnog sistema), željeza (u vidu hemoglobina prenosi kroz krvotok kisik do svih ćelija), magnezijuma (potiče aktivnost enzima neophodnih za rad srca), kalijuma (prirodno sredstvo prevencije povišenog krvnog pritiska, koji ćelije snabdijeva energijom), natrijuma, kojeg ima u optimalnom odnosu s kalijumom, čime se obezbjeđuje balans tjelesnih tečnosti, silicijuma, kroma (uz pomoć insulina reguliše nivo šećera u krvi), bakra (štiti obloge živaca, daje arterijama gipkost, potrebnu za apsorpciju željeza), cinka i selena (antioksidanti koji uništavaju “slobodne radikale”, uzročnike mnogih vrsta raka i drugih oštećenja).

Alge sadrže i mnoge vitamine: A, B2, B6 i, što je važno vegeterijancima – B12. No, moramo reći da se naučnici još uvijek spore oko toga da li je to pravi B12, ili molekul koji liči na njega, ali naš organizam ne može da ga iskoristi. Ipak, engleski istraživači smatraju da su otkrili kako bi alge mogle biti izvor tog vitamina. Naime, njega proizvodi bakterija koju obično nalazimo samo kod životinja, a vitamin B12 koji su otkrili u jednoj vrsti morske alge mogao bi ga preraditi pomoću tih bakterija iz morske vode koja ih okružuje.

Uz sve pobrojano, u algama ima i bjelančevina (više u crvenim nego u smeđim), a aminokiseline u njima su dobro izbalansirane, i, što je još bitnije, sadrže sve esencijalne, koje naše tijelo ne može da proizvede samo. Jedna od najvažnijih je glutaminska kiselina, koja poboljšava mentalne i sposobnosti nervnog sistema, obezbjeđuje energiju, a smatra se i da pomaže u borbi protiv alkoholizma, šizofrenije i žudnje za slatkišima! Alge, doduše, jedva da sadrže masnoće, što ih preporučuje onima koji imaju problema s težinom (jer ujedno i stimulišu metabolizam, to jest sagorjevanje kalorija), a posebno malo imaju omega-3 i omega-6 polinezasićenih masnih kiselina, ali zato zahvaljujući mineralima, vitaminima i elementima u tragovima, potpomažu optimalno iskorištavanje omega-3 i omega-6 unijetih drugim namirnicama.

U tradicionalnoj azijskoj medicini morske alge se koriste i kao protivupalno sredstvo, posebno kod ozlijede tkiva, kao sredstvo za liječenje genitalnog i herpesa zostera, da spriječe pogoršanje bolova u koljenima… Alge se, inače, u biodućanima prodaju sušene, pa ih je potrebno natopiti 10–15 minuta prije upotrebe.

- Google oglasi -
Prethodni članakRogač mijenja čokoladu
Naredni članakIzbjegnite migrenu

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

2 minute “čuda”- Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali masirati?

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se...

Dubčac je stari omiljeni lijek protiv svih bolesti organa za varenje

Postoji nekoliko vrsta biljaka istoga naziva. Sve su jako srodne. Raste kao polu grm s razgranatom stabljikom. Ima uske...

Evo kako da se zaštitite i otjerate komarce

Uvijek kada otopli i kada smo spremni za sve ljetne planove, stvar moraju da pokvare komarci koji nas salijeću...

Pomoću ovog minerala riješite sve ženske probleme!

Vjerovatno ne razmišljate o tome, koliko ovog minerala inače unosite dnevno, ili sedmično. Magnezij može da preporodi vas i...
- Google oglasi -

Debljate se, a ne jedete puno? Obavezno provjerite štitnjaču!

Kod usporenog rada štitnjače ljudi često posežu za hranom koja je brzi i visokokalorični izvor energije, ali nakon takvog...

5 razloga da već danas pojedete šaku borovnica

Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s goji i acai bobicama. Ipak, često su nam borovnice dostupnije...

Ovo morate pročitati

Jedite voće prije obroka

Sigurno ste čuli za poslovicu: "Jedna jabuka dnevno drži...

Zdrava hrana protiv depresije

Svakome od nas sigurno nije strana depresija, živčana stanja...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas