ZdravljeMozak morate trenirati, a evo i kako

Mozak morate trenirati, a evo i kako

-

misliUkoliko zapustite trening moždanih vijuga, dogodit će vam se isto što i s mišićima. Naime, mozak će postati mlitav, spor i nedovoljno aktivan…

Stručnjaci preporučuju meditaciju, kretanje i sastavljanje slagalica, piše Slipped Disc.

1. Klasična glazba

Isplanirajte dio dana kada ćete se isključiti iz svakodnevnih obaveza i opustiti se uz zvuke klasične glazbe. Samo 20 minuta doprinijet će boljem funkcioniranju mozga jer klasična glazba stimulire stvaranje moždanih neurotransmitera, koji pomažu da brže mislite. Stručnjaci na prvo mjesto stavljaju Mozarta.

- Google oglasi -

Istraživanje provedeno u Finskoj pokazalo je kako klasična glazba može utjecati na prevenciju od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. I to upravo uz Mozartove kompozicije, jer su tijekom slušanja njegove glazbe uočene značajne promjene u mozgu. Poboljšava se pamćenje i sposobnost rješavanja zadataka.

2. 30 minuta vježbanja

To je minimalno vrijeme koje biste tijekom dana trebali odvojiti za fizičku aktivnost. Mozgu je potrebna velika količina energije i kisika. Vježbama ćete ubrzati puls, i tako će u mozak stići više krvi, kisika i ostalih značajnih materija, koji su neophodni za njegov nesmetani rad. Osim toga, na taj način će u mozak dospjeti i antistres hormoni, koji neutraliziraju moždane blokade koje nastaju kao posljedica stresnih misli.

3. Meditacija

Ovo je osnovna vježba za mozak. No, ne bilo koja meditacija, već ona koja će doprinijeti opuštanju moždanih hemisfera. Za intelektualce, to može biti rad u vrtu, crtanje simbola u kružnom okviru ili, što je trenutno veliki hit u svijetu, oslikavanje bojanki za odrasle.

4. Slagalice

Slaganje slagalica jako pozitivno djeluje na mozak. One nam pomažu da se isključimo iz svijeta koji nas okružuje, ali istovremeno jačaju um, razvijaju maštovitost i kreativnost. Traženje djelića slike, pamćenje položaja i slaganje u cjelinu je kružni trening za mozak i, stručnjaci tvrde, najbolji trening za vijuge.

5. Jezici

- Google oglasi -

Mozak stalno treba opskrblivati novim informacijama, jer će se u suprotnom ulijeniti. Po pitanju pamćenja, mozak se ponaša kao i svaki drugi mišić. Što ga više trenirate, to će biti jači. Mozak ne možete pretrpati informacijama.
Učenje stranih jezika je, primjerice, odličan je način vježbanja zbog specifičnog načinja ‘skladištenja’ informacija u moždane ‘ladice’.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Spava vam se poslije ručka? 4 greške u obrocima zbog kojih nam se javlja veliki umor nakon jela

Ako nam hrana daje energiju, onda se nakon unosa iste ne bismo trebali osjećati umorno. Spavanje poslije ručka i...

Osam razloga zašto bi trebali izbaciti meso iz prehrane

Odlučite li iz svoje prehrane izbaciti meso, doći će do velikih promjena u vašem tijelu. Počevši od toga da...

Veoma značajne koristi mandarine za koje do sada nista znali

Pored toga što su veoma ukusne i najpopularnije jesensko voće, mandarine posjeduju mnoštvo blagodati za naše zdravlje. Ovo citrusno...

Najstariji začin sa mnogobrojnim ljekovitim svojstvima

Majke su u stara vremena stavljale komadić kore cimeta u džep svoga djeteta, a sve iz želje da zaštite...
- Google oglasi -

Namirnice koje će vas duže držati sitima

Kada osjetite glad, bolje bi bilo da pojedete neku supu, nego da posegnete za komadićem hljeba... Nije to samo...

Šta liječi čuvarkuća? Magična biljka koja liječi mnoge bolesti

Prema drevnom vjerovanju, čuvarkuća štiti kuću i obitelj od požara, bolesti, zlih sila... Zato je i prozvana čuvarkućom. Čuvarkuća...

Ovo morate pročitati

Organizam zna šta mu treba

Čovjek se može posmatrati kao jedna velika fabrika, koja...

Čuvarkuća prirodni lijek za mnoge bolesti

Čuvarkuća je trajna biljka s debelom lisnom rozetom. Iz...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas