Zdravlje Muškarci su osvetoljubiviji

Muškarci su osvetoljubiviji

-

Istraživači sa londonskog Juniversiti koledža zaključili su da muškarci i žene različito reaguju na stimulanse koji se odnose bol.

U okviru eksperimenta, muški i ženski dobrovoljci stavljeni su u situaciju da u novac igraju zadatu igru u kojoj su im protivnici bili glumci. Neki među glumcima igrali su pošteno, drugi nisu. Potom su istraživači mjerili aktivnosti mozga dobrovoljaca kada su im prikazivali mučenje glumaca blagim elektrošokovima. Dr Tanja Singer kaže da muškarci nisu pokazivali suosjećanje prema glumcima koje su smatrali nepoštenim. Dobra vijest je da su i muškarci i žene iskazali empatiju prema patnjama glumaca koje su smatrali fer igračima.

No, uočena je i modulacija te empatije, koja se smanjivala i kod muškaraca i kod žena kada su gledali patnje osoba koje im se nisu dopadale. To mnogo više važi za muškarce. Oni su ispoljili potpuno odsustvo empatije prema mučenju za njih nepoštenih osoba. Zaključak je da većina ljudi rado sarađuje sa poštenim protivnikom, a rado bi kaznili nepoštene. No, ovo istraživanje je takođe pokazalo da muškarci uživaju u mukama osoba koje im se ne dopadaju, ispoljavajući jaku želju za osvetom. Na kraju su i muškarci i žene upitani koliko bi bola trebalo nanijeti njihovim protivnicima. Muškarci su iskazali mnogo jaču želju za osvetom od žena. Što je ta želja bila jača, to je i aktivnost u dijelu mozga koji se tiče osjećanja zadovoljstva bila veća.

- Google oglasi -

RAZVOD BUDI ŽELJU ZA OSVETOM

Iako samo na osnovu ovog istraživanja ne bi trebalo generalizovati razlike među spolovima, ono predstavlja svojevrstan putokaz za ponašanje muškaraca i žena u škakljivim situacijama, poput razvoda. Advokati koji se bave tom problematikom svakodnevno su svjedoci osvetničkog ponašanja bivših supružnika. Vanesa Lojd Plat kaže da se muškarci i žene u tom pogledu bitno razlikuju: Žene vole da o osveti razgovaraju sa prijateljicama i nastoje da što prije postignu rezultat.

Muškarci pak vrlo proračunato i hladnokrvno planiraju akciju sa ciljem da u što dužem periodu što više ponize bivšu ženu. Advokat Lojd Plat dodaje da ako muškarac misli da neka osoba zaslužuje kaznu, spreman je da je sa uživanjem izvrši. U svojoj karijeri vidjela je prilično nevjerovatne slučajeve osvete.

- Google oglasi -

Najzabavniji je – mada se njen muž s tim ne bi složio – slučaj žene koja je, kada je ustanovila da je suprug vara – upala u njegovu kancelariju u bundi koju je navukla na golo tijelo. Pred velikom grupom Japanaca, poslovnih partnera njenog muža, skinula je bundu i rekla: „Evo čega se on odriče”. Željela je da ga šokira i u tome je uspjela, ali nije osjetila očekivano zadovoljstvo. Žene su inače sklone luckastim osvetničkim akcijama – da cijepaju odijela i pidžame, ili bacaju stvari kroz prozor. Muškarci teže dugoročnom ponižavanju – objavljuju, na primjer, na Internetu golišave fotografije bivših djevojaka. Ili, predstavljajući se kao ljekari, nazivaju njihove kolege na poslu nudeći rezultate navodnog testa na sidu. Hladni su, proračunati i nemilosrdni.

Sudeći po rezultatima istraživanja i svakodnevnom iskustvu, izreka „osveta je jelo koje treba servirati hladno” čini se da bolje pristaje muškarcima nego ženama.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Važnost jabuke za zdravlje – Najzdravije voće na svijetu

Jabuka, zovu je rajskim voćem, a takav je naziv i zaslužila zbog brojnih pozitivnih učinaka koje ima...

Zeleni čaj krijepi cijelo tijelo, umiruje, opušta te pročišćava organizam

Zeleni Čaj - (kineski, ruski,indijski) je osušeno lišće čajne biljke Camellia smensis. Ova biljka skromnog izgleda i...

Jabuke imaju dosta prednosti za vašu kožu

Jedna jabuka dnevno ne drži samo doktora dalje od vas, već i čini vašu kožu prekrasnom. Jabuka...

Mandarina – Citrusno voće koje ima brojna ljekovita svojstva

Mandarina je član znamenite porodice agruma, te sadrži brojne kemijske tvari koje pomažu u odbrani od bolesti....

Džem od marelica: Brzi recept koji će voljeti svaka palačinka

Ukusan džem od marelica kralj je doručka, odličan dodatak ljetnim slasticama, a možete ga poslužiti i kao...

Narodni lijek za otapanje kamena u bubregu

Da li imate problema sa kamenom u bubregu ili sa pjeskom u mokračnim kanalima, možete se riješiti...

Preporučeno

Važnost jabuke za zdravlje – Najzdravije voće na svijetu

Jabuka, zovu je rajskim voćem, a takav...

Zeleni čaj krijepi cijelo tijelo, umiruje, opušta te pročišćava organizam

Zeleni Čaj - (kineski, ruski,indijski) je osušeno...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas