ZdravljeMuškarci su osvetoljubiviji

Muškarci su osvetoljubiviji

-

Istraživači sa londonskog Juniversiti koledža zaključili su da muškarci i žene različito reaguju na stimulanse koji se odnose bol.

U okviru eksperimenta, muški i ženski dobrovoljci stavljeni su u situaciju da u novac igraju zadatu igru u kojoj su im protivnici bili glumci. Neki među glumcima igrali su pošteno, drugi nisu. Potom su istraživači mjerili aktivnosti mozga dobrovoljaca kada su im prikazivali mučenje glumaca blagim elektrošokovima. Dr Tanja Singer kaže da muškarci nisu pokazivali suosjećanje prema glumcima koje su smatrali nepoštenim. Dobra vijest je da su i muškarci i žene iskazali empatiju prema patnjama glumaca koje su smatrali fer igračima.

No, uočena je i modulacija te empatije, koja se smanjivala i kod muškaraca i kod žena kada su gledali patnje osoba koje im se nisu dopadale. To mnogo više važi za muškarce. Oni su ispoljili potpuno odsustvo empatije prema mučenju za njih nepoštenih osoba. Zaključak je da većina ljudi rado sarađuje sa poštenim protivnikom, a rado bi kaznili nepoštene. No, ovo istraživanje je takođe pokazalo da muškarci uživaju u mukama osoba koje im se ne dopadaju, ispoljavajući jaku želju za osvetom. Na kraju su i muškarci i žene upitani koliko bi bola trebalo nanijeti njihovim protivnicima. Muškarci su iskazali mnogo jaču želju za osvetom od žena. Što je ta želja bila jača, to je i aktivnost u dijelu mozga koji se tiče osjećanja zadovoljstva bila veća.

- Google oglasi -

RAZVOD BUDI ŽELJU ZA OSVETOM

Iako samo na osnovu ovog istraživanja ne bi trebalo generalizovati razlike među spolovima, ono predstavlja svojevrstan putokaz za ponašanje muškaraca i žena u škakljivim situacijama, poput razvoda. Advokati koji se bave tom problematikom svakodnevno su svjedoci osvetničkog ponašanja bivših supružnika. Vanesa Lojd Plat kaže da se muškarci i žene u tom pogledu bitno razlikuju: Žene vole da o osveti razgovaraju sa prijateljicama i nastoje da što prije postignu rezultat.

Muškarci pak vrlo proračunato i hladnokrvno planiraju akciju sa ciljem da u što dužem periodu što više ponize bivšu ženu. Advokat Lojd Plat dodaje da ako muškarac misli da neka osoba zaslužuje kaznu, spreman je da je sa uživanjem izvrši. U svojoj karijeri vidjela je prilično nevjerovatne slučajeve osvete.

Najzabavniji je – mada se njen muž s tim ne bi složio – slučaj žene koja je, kada je ustanovila da je suprug vara – upala u njegovu kancelariju u bundi koju je navukla na golo tijelo. Pred velikom grupom Japanaca, poslovnih partnera njenog muža, skinula je bundu i rekla: „Evo čega se on odriče”. Željela je da ga šokira i u tome je uspjela, ali nije osjetila očekivano zadovoljstvo. Žene su inače sklone luckastim osvetničkim akcijama – da cijepaju odijela i pidžame, ili bacaju stvari kroz prozor. Muškarci teže dugoročnom ponižavanju – objavljuju, na primjer, na Internetu golišave fotografije bivših djevojaka. Ili, predstavljajući se kao ljekari, nazivaju njihove kolege na poslu nudeći rezultate navodnog testa na sidu. Hladni su, proračunati i nemilosrdni.

- Google oglasi -

Sudeći po rezultatima istraživanja i svakodnevnom iskustvu, izreka „osveta je jelo koje treba servirati hladno” čini se da bolje pristaje muškarcima nego ženama.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Očistite i poboljšajte zdravlje svoje jetre s ovih 10 namirnica

Kao najveća žlijezda u tijelu, jetra obavlja mnoge vitalne poslove kako bi vas održala na životu i vrhunskog zdravlja....

8 kombinacija zdravih namirnica koje mnogo više doprinose zdravlju ako se kombiniraju

Nutricionisti često kažu da je za zdravlje i dobru liniju vrlo važna kombinacija zdrave hrane. Neke su namirnice ukusne,...

Budite spremni za vrelo ljeto – Napravite sami najbolje ulje za sunčanje

Pored toga što štiti od UV zraka, sjajan je prirodan eliksir za podmlađivanje kože. Počeli ste da se sunčate...

3 prirodna sredstva koja sprječavaju mučninu u vožnji

Kinetoza, morska bolest, bolest putovanja sve je to bolest kretanja koja nastaje u transportnim vozilima, koja rezultira neugodnim simptomima...
- Google oglasi -

6 razloga zašto čaša hladna vode nije dobra za vaš zdravlje

Iako je voda neophodna za opstanak života, ona ima izvanredne zdravstvene prednosti. Ništa nije tako dobro kao ugusiti žeđ...

Osam štetnih utjecaja soli na zdravlje – Kako smanjiti unos soli?

Sol mijenja okus hrane, ali i utječe na tijelo na načine koje ne možete ni zamisliti. Primarni je izvor...

Ovo morate pročitati

Tri šoljice kafe dnevno smanjuju rizik do demencije

Konzumiranje tri šoljice kafe dnevno smanjuje rizik od demencije,...

Prva pomoć: Šta raditi u hitnim slučajevima

I pored sve pažnje desi se da ne stignete...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas