Nada smanjuje stres

0
74

Samo iščekivanje sretnog i veselog događaja može podići nivo endorfina i drugih hormona sreće i smanjiti proizvodnju hormona stresa, smatraju stručnjaci sa Sveučilišta California.

Smijeh je, poznato je, odličan lijek, ali i iščekivanje trenutka u kom ćemo se smijati može potaknuti imunološki sistem i smanjiti stres, rekli su američki istraživači. “Ova studija pokazuje da već samo to što danima unaprijed znate da ćete sudjelovati u smiješnom i veselom događaju smanjuje nivo hormona stresa u krvi i povećava nivo kemikalija za koje je poznato da pomažu relaksaciji”, naglasio je asistent na katedri za medicinu i voditelj projekta Lee Berk. On je zajedno sa saradnicima već dokazao da gledanje smiješnog filma ili smijanje vicu može unijeti pozitivne zdravstvene promjene u život.

Inače, naučnici sa Sveučilišta Maryland dokazali su 2000. godine da ljudi koji se češće smiju imaju manje izgleda za infarkt. Međutim, ovo je prvi slučaj da je netko uspio dokazati da isčekivanje smijeha može imati isto djelovanje…