IshranaNamirnice6 kancerogenih namirnica koje bi trebali izbaciti iz prehrane

6 kancerogenih namirnica koje bi trebali izbaciti iz prehrane

-

Da li živite brzo i hranite se još brže? Vrijeme je da razmislite o tome šta unosite u organizam, jer sa tanjira vrebaju nevjerovatne opasnosti. U dobu aflatoksina, pesticida i ostalih vještačkih sirovina, voditi računa o načinu ishrane i onome što unosimo u organizam čini se kao imperativ. Nezdrava hrana uzela je ljude pod svoje, a brzina života, svakodnevne obaveze i nedostatak novčanih sredstava stjerali su ljude u ćošak.
Šarolikih jelovnika je sve manje, jer hraniti se zdravo podrazumijeva imati novca, a potom i vremena za sprovođenje raznih recepata u kuhinji. Međutim, koliko god se to činilo teško, potrebno je voditi računa o svom, ali i zdravlju svoje porodice, kako biste izbjegli negativne zdravstvene posljedice. Ovo su namirnice koje treba izbjegavati ukoliko ne želite da vas zakači neka maligna bolest.

Namirnice koje treba izbjegavati

Crveno meso i mesne prerađevine
Istraživanja pokazuju da pretjerano konzumiranje crvenog mesa povećava šanse za razvoj raka. I meso konzervisano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse, povezuje se sa povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Prema izvještaju SZO, samo 50 grama mesnih prerađevina dnevno povećava šansu od raka debelog crijeva za čak 18 procenata.

- Google oglasi -

Većina mesnih prerađevina u sebi sadrže kancerogeni sastojak poznat kao natrijum-nitrit koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju i izgledalo svježe. Kobasice, slanina, salame, hrenovke, paštete, i razni drugi mesni proizvodi sadrže ove hemijske konzervanse, boje i aditive koji treba da ih učine dugotrajnim i privlačnim na oko, a koji su izazivači raka.

Gazirana pića
Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i vještačkih sastojaka koji nemaju hranjivu vrijednost. Jedno gazirano piće sadrži oko 70 grama šećera. Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i “regularna” gazirana pića imaju isti uticaj na zubni sjaj kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osjetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni.

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku sedmice, skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa. Gazirana pića tamne boje sadrže hemikaliju poznatu pod nazivom 4-metilimidazol, nusprodukt hemijske prerade, koji se koristi kako bi se stvorila vještačka boja. Mnogobrojna istraživanja gazirana pića povezuju sa gojaznošću.

>>Ovih 5 stvari će vam se dogoditi kada prestanete piti gazirana pića

- Google oglasi -

Čips
Pun je trans-masti odnosno hidrogenizovane biljne masti, ugljenih hidrata, natrijuma, pojačivača ukusa, boja i konzervansa. Sve navedeno može da uzrokuje začepljenje arterija. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi obično prouzrokuje stvaranje kancerogenih supstanci, kao što je akrilamid koja se također nalazi i u cigaretama.

Kokice za mikrovalnu
Prema istraživanja američkog univerziteta UCLA, hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču vrećice, uključujući perfluorooktansku kiselinu, dio su klase jedinjenja koja se mogu povezati sa neplodnošću kod ljudi.

Tokom istraživanja, ustanovljeno je da hemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja u mikrovalnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica.

Jabuke i druge vrste “prljavog” voća
Prema istraživanju američke Radne grupe za životnu sredinu, namirnice koje u prosjeku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98%. Ostale visoko kontaminirane namirnice uključuju grožđe, jagode, krompir i narandže.

Od testiranih uzoraka, više od 90% sadrži tragove pesticida. Pored toga što su otrovni za ljude, pesticidi mogu da povećaju rizik od nekih vrsta raka, a pojedina istraživanja pokazuju da izloženost majki može da poveća rizik od smanjenja koeficijenta inteligencije i hiperkinetičkog poremećaja kod dece. Dakle, vodite računa da dobro operete voće i povrće prije nego ih servirate u tanjir.

Konzervirani paradajz
Unutrašnjost ambalaže većine konzervisanih namirnica sadrži bisfenol-A, hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju ovu hemikaliju sa srčanim oboljenjima, oštećenjima crijeva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost bisfenolu-A je veoma raširena u cijelom svijetu.

Iako sve konzervisane namirnice nisu zabrinjavajuće, konzervirani paradajz je posebno opasan, jer se zbog njegove visoke kiselosti neprijateljska hemikalija zadržava u njemu. Litra konzervisanog paradajza obično sadrži oko 50 mcg bisfenola-A, a to je dovoljno visok nivo koji može da utiče na ljude, posebno na djecu.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Uz ove savjete povećajte volumen kose

Dok žene koje imaju prirodno bujniju kosu čine sve kako bi umanjile volumen, druge pak priželjkuju da im je...

Zašto je zdravo svaki dan popiti pivo

Brojne studije pokazuju da je umjereno ispijanje alkoholnih pića zdravo. Ukoliko je vaš izbor najčešće pivo, evo nekoliko razloga...

Ljubitelji kafe, evo koliko kafa možete popiti bez da ugrozite svoje zdravlje

Kafa je jedan od najpoznatijih napitaka koji ljudi piju svakodnevno u velikim količinama, pa se postavlja pitanje koliko kafa...

Evo kako koristiti pivo za zdravu, meku i sjajnu kosu

Pivo je omiljeno alkoholno piće koje možda svi vežemo uz zabavu s prijateljima, i blistave uspomene u vrućim ljetnim...
- Google oglasi -

Devet simptoma endometrioze koje bi svaka žena trebala znati

Endometrioza je bolest u kojoj je endometrij (tkivo koje oblaže unutrašnjost maternice) prisutan izvan maternice. Endometrioza se najčešće javlja...

Ljetovanje i menstruacija – Da li je pametno plivati tokom onih dana?

Uplatili ste ljetovanje još zimus, spremate se na put s porodicom ili društvom, sve je isplanirano do detalja ali,...

Ovo morate pročitati

Ajurvedski „lijek za stotinu bolesti” pomaže i ženama i muškarcima: za jači libido i lakše začeće

Zahvaljujući moćnom hormonalnom dejstvu, šatavari podmlađuje ženske reproduktivne organe,...

Pospite sodu bikarbonu po dvorištu! Zmije će Vas jednostavno zaobilaziti

Već smo u više navrata pisali o sodi bikarboni,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas