IshranaVoćeNar je voćka koja ima velik niz ljekovitosti za...

Nar je voćka koja ima velik niz ljekovitosti za koje niste znali

-

Nar ili šipak je voće koje su još u antičko doba koristili kao lijek. Zbog velikog broja sjemenki smatran je simbolom plodnosti, koji donosi sreću u kući. Zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini, kao i u kozmetici.

Jestivi djelovi ploda koji sazrijevaju u kasnu jesen ili početkom zime su sok i sjeme. Ovaj ukusan napitak pravi je koncentrat vitamina C, bogat je kalijumom i vitaminima A i E, sadrži folnu kiselinu, kao i moćne antioksidanse poput flavonoida i elaginske kiseline.

- Google oglasi -

Ako želite da usporite starenje i ojačate imunitet, pijte sviježe cijeđeni sok od nara, savjetuju stručnjaci. Neka istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje svežeg soka od nara može da spreči širenje kancerogenih ćelija. Naročito u slučaju tumora dojke, pluća i prostate.

Nar kao lijek

Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone koji sprečavaju različita oboljenja. Među njima su na posebnom mjestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, na primer, karcinom jajnika.

Kod žena u menopauzi primijećeno je pozitivno djelovanje kod pojave depresije i osteoporoze. Bečki profesor Hademar Bankhofer ističe da je za ublažavanje tegoba u klimaksu dovoljno uzimati jedan nar na dan, jer se u njemu nalaze materije veoma slične estrogenima, što pozitivno utiče na nivo hormona. Izuzetno dobar učinak nar postiže i pri liječenju posjekotina, opekotina i drugih rana.

Kora nara se ne baca, osušite je i čuvajte u svojoj maloj kućnoj apoteci. Suha kora nara je nevjerovatno sredstvo koje će vam pomoći kod svih stomačnih infekcija i crijevnih poremećaja.

Nar kao lijek za prostatu

- Google oglasi -

Nar ili šipak je već dugo godina na glasu kao vrlo zdravo voće. Sada je otkriveno i da njegov sok može spriječiti širenje karcinoma. Naučnici smatraju da to voće zaustavlja kretanje, a samim time i širenje kancerogenih ćelija. Takođe, nar spriječava spajanje kancerogenih ćelija s hemijskim spojevima koji ubrzavaju širenje bolesti.

Tokom studije testiran je kod muškaraca nivo PSA (specifičnih antigena prostate) koje proizvode ćelije raka. Nivo PSA udvostručila bi se za 54 mjeseca kod muškaraca koji su konzumirali čašu soka od nara dnevno, a kod onih koji nisu pili sok za samo 15 mjeseci. Iako se još uvijek ne zna tačno zbog kojih sastojaka nar tako djeluje, rezultati istraživanja jasno pokazuju da usporava rast raka prostate za trećinu. Ispitanicima je stvaranje PSA usporeno usprkos činjenici da su samo pili sok od nara, a nisu koristili skupe lijekove ili konvencionalnu terapiju protiv raka.

‘To je jako uzbudljivo otkriće, jer sada možemo iskoristiti prirodne komponente koje sadrži sok od nara i poboljšati ih na taj način koji će pomoći mnogim oboljelima od karcinoma.

Nar ili šipak kao afrodizijak

Istraživanja pokazuju da se kod muškaraca i žena koji svakodnevno konzumiraju nar povećava nivo lučenja testosterona, hormona koji kod oba pola podstiče strast i pojačava seksualnu žudnju.

nar u cvatu

Najnovija studija kojom su obuhvaćeni volonteri uzrasta od 21 i 64 godine pokazuje da ova mediteranska voćka predstavlja svojevrsni prirodni afrodizijak. Nakon samo dvije nedelje konzumiranja soka od nara, nivo testosterona u krvi ispitanika vinuo se u nebesa.

Na muškarce ovaj napitak djeluje tako što im jača brada, produbljuje se glas i pojačava se seksualna želja, dok je potencija na nivou koji se postiže gutanjem vijagre. Kod dama, pored snažnijeg polnog nagona, dolazi i do jačanja kostiju.

Nar i dijabetes

Većinu plodova zabranjeno je uključiti u prehranu za dijabetes zbog visokog sadržaja šećera. Iznimka je napravljena samo za nar (šipak) zbog svojih ljekovitih svojstava.

Plodovi mogu biti uključeni u prehranu obiju vrsta, unatoč činjenici da sadrže šećer. Uostalom, ona ulazi u tijelo pacijenta zajedno s vitaminima, solima i aminokiselinama. Te tvari ne dopuštaju povećanje razine glukoze u krvi i stoga ne štete dijabetičaru.

Ova posebna svojstva nara omogućuju vam da stalno uključite u prehranu takvih pacijenata. Pravilna upotreba nara omogućit će dijabetičarima da održe funkcioniranje unutarnjih organa u normalnom stanju.

Sok od nara

Nutricionisti preporučuju da se sviježe pripremljen sok (cijedi se na isti način kao narandža) bez dodatka šećera popije odmah nakon cijeđenja ili u toku dana, a da bi se usporila oksidacija, treba dodati nekoliko kapi soka od limuna. Sok može da se rastvori sa običnom vodom u srazmjeri: 10 plodova – 8 čaša vode.

Ojačajte svoj imunitet uz pomoč nara (šipka)

Budući da je bogat protuupalnim spojevima, nar je izuzetno zdravi za one koji pate od bolesti povezanih s imunološkim poremećajima kao što su reumatoidni artritis i osteoartritis. Bogat je vitaminom C, koji pojačava proizvodnju antitijela i pomaže u razvoju imuniteta. Nar vam može pomoći da zadržite zdrav imunološki sistem i zadržite uobičajene bolesti i infekcije daleko od vas.

Šalica očišćenog nara sadrži sljedeće hranjive tvari:

  • Vlakna: 7 grama
  • Protein: 3 grama
  • Folat ( B9): 16% RDA
  • Kalij: 12 % RDA
  • Vitamin C: 30 % RDA
  • Vitamin K: 36 % RDA
- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Vjesnik proljeća: Pravo je vrijeme za uživanje u ljepoti i ljekovitosti tratinčica

Tratinčica se koristi za čišćenje i jačanje organizma, te posjeduje veličanstvenu ljekovitost. Listovi ovog vjesnika proljeća bogati su vitaminima...

Karmelićanska vodica – Srednjovjekovni eliksir lijek za tijelo, um i duh

Ovaj eliksir poznat je kao “karmelićanska vodica”, a ime je dobio po sestrama karmelićankama koje su izmislile originalnu recepturu. Jeste...

Šta je tibetanska gljiva – Kako se koristi i priprema

Tibetanska gljiva dolazi iz Indije, a radi se o veoma rijetkoj i ljekovitoj gljivi. Tek u novije vrijeme ova...

Šparoge za rak, kao i za druga oboljenja, ljudi su koristili od davnina

Pravo proljetno povrće, šparoge, beru se između marta i maja, ponekad i do juna, a posebno su cijenjene zbog...
- Google oglasi -

Stari narodni lijek za liječenje bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci stvaraju se iz otpadnih tvari i soli što se nalaze u mokraći. Što je manje mokraće, to...

Bradavice na vratu (fibromi) kako ih ukloniti potpuno bezbolno

Fibromi, sitne bradavice na vratu su kožne benigne izrasline koje izgledaju poput malih, mekani balončića koji vise na koži....

Ovo morate pročitati

Uspjeh donosi sreću – ili možda obratno?

Želite li bolju plaću, unaprjeđenje? A možda želite i...

Banana je najbolja hrana za ljude koji vježbaju

Sportašima je potreban poseban način ishrane jer se tokom...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas