Zdravlje Savjeti Evo kako bez hemijskih sredstava očistiti posuđe od zagorjele...

Evo kako bez hemijskih sredstava očistiti posuđe od zagorjele masnoće

-

kako očistiti masne naslageTiganji su nezamjenjive kuhinjske posude. Koristimo ih vrlo često, a ponekad ne samo jedan, već nekoliko. Nije ni čudo da se prilično brzo, na njihom dnu i sa strana, nahvata deblji sloj masnoće.

Hemijske metode za uklanjanje ovih problema često su malo efikasne, a ponekad nisu efikasne uopšte. Sa hemijom moramo obavezno raditi u gumenim rukavicama, a miris od svih tih proizvoda kućne hemije je nepodnošljiv i može izazvati alergiju. Međutim, postoje veoma jednostavni načini uklanjanja zagorjele masnoće, i to brzo, i bez upotrebe hemije.!

Lak način da očistite tiganj od masnoće

Očistite jedan krompir srednje veličine. Isjecite ga napola i jednu polovinu umočite u sodu bikarbonu. Dalje, trljajte ovom polovinom, kao spužvom dno šerpe ili tiganja. Treba uložiti mali napor, ali rezultat će biti vidljiv momentalno, što će vas dodatno inspirisati.

- Google oglasi -

Ako želite na ovaj način očistiti od masnoće više tiganja ili lonaca, neophodno je periodično obnavljati kolutove krompira, odnosno, povremeno odsjecati zaprljani dio. Također, češće ga treba umakati u sodu bikarbonu, jer masnoću, ustvari, čisti kombinacija soka krompira i sode bikarbone.!

Masnoću na zidovima lonca možete uklonite uz pomoć običnih kesica čaja.

Uzmite suhu, nekorištenu kesicu čaja, i jednostavno pređite sa njim po unutrašnjem zidu lonca (šerpe), na kojem je ostala masnoća. Odmah ćete primjetiti kako se masnoća rastvara, kao da se upija u čajnu kesicu. 2-3 kesica čaja i – „zbogom masnoći“. Za ovu potrebu kupite najjeftiniji čaj u kesicama, nije bitna vrsta i aroma.

3. Masnoću sa spoljnih strana tiganja, lonaca, šerpi možete takođe ukloniti kuhanjem istih u rastvoru sode bikarbone.

Uzmite veći sud u koji može stati tiganj ili šerpa, sipajte u njega 4-5 kašika sode bikarbone i prelijte vodom. Kuhajte 30-50 minuta. Nakon toga samo prebrišite svoje sudove.

- Google oglasi -

Za ovu metodu nije potreban nikakav fizički napor, ali njeno izvođenje zahtjeva vrijeme. Ako ga imate, to je najefikasniji način eliminisanja stare masnoće sa svih sudova. Na ovaj način možete iskuhavati cjediljke, viljuške, kašike, poklopce i druge predmete sa „teško dostupnim“ mjestima.

U posuđu pripremamo hranu za sebe i svoju djecu. Manje hemije, bolje je za sve nas. Budite zdravi, a vaši sudove neka vas raduju svojom čistoćom.

izvor: uspesnazena.com

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi članci

Sirup za jačanje imuniteta

Zbog čestih promjena temperature zraka u ovom periodu godine, nerijetko nam oslabi imunitet, pa postajemo podložni sezonskim...

Bolne afte: 5 kućnih lijekova za ubrzano zacijeljivanje rana u ustima

Bijele i vrlo iritantne ranice u ustima koje peckaju i bole u dodiru s jezikom ili hranom...

Top 5 najboljih otopina za brzo liječenje bolnog i upaljenog grla

Kućni pripravci poput otopina djelotvorni su i zdravi za vaš organizam. Donosimo brze i jednostavne recepte koji...

Pčelinji polen “super hrana” za jačanje imuniteta i poboljšanje cjelokupnog zdravstvenog stanja

Preko 50 godina, pčelinji polen se koristio za okrijepu, posljednjih godina, pčelinji polen postaje sve popularniji i...

Brzo i prirodno riješenje za ispucale i grube pete

Ako vam se čini da su vaše pete takve samo tokom zime, postoji i opravdan razlog...

Kako da se riješite modrica uz pomoć voća i povrća?

Malo tko je znao da se modrica možete riješiti uz pomoć voća i povrća. Ovom prilikom vam...

Preporučeno

Sirup za jačanje imuniteta

Zbog čestih promjena temperature zraka u ovom...

Možda vas zanima?POVEZANO
Preporučeno za vas