Navike koje oštećuju bubrege

-

Bubrežni nefrona svakih 45 minuta profiltriraju pet litara vode sadržane u krvi.

Zato zdravo tijelo može svaka 24 sata da izbaci oko dvije litre otpadnih tvari u obliku urina. Ovu prirodnu detoksikaciju možete ozbiljno narušiti na najmanje četiri načina.

- Google oglasi -

Bubrezi reguliraju krvni tlak, ravnotežu vode i elektrolita, i eliminiraju štetne tvari iz organizma. Ako imate na umu sve ove važne funkcije bubrega i činjenicu da se šteta nanesena bubrezima često ne može popraviti, korigirajte sljedeće navike!

Dugotrajno korištenje tableta protiv bolova

Dugotrajno korištenje tableta protiv bolova, posebno u većim količinama, štetno djeluje na tkivo i strukturu bubrega. I lijekovi koji se dobiju na recept i oni bez recepta mogu utjecati na smanjenje dotoka krvi u bubrege. Nesteriodni protuupalni lijekovi koji se koriste za liječenje bolova i povišene temperature glavni su uzrok tome. Između jedan i tri posto novih slučajeva kroničnog zastoja bubrega godišnje može biti uzrokovano zloupotrebom lijekova protiv bolova. Slično djelovanje mogu imati i neki lijekovi protiv visokog tlaka.

Cigarete

Negativan utjecaj cigareta na pluća i srce već je poznat, ali istraživanja pokazuju da pušači češće imaju bjelančevine u urinu, što je znak oštećenja bubrega. Bolesti koje utječu na rad bubrega, poput dijabetesa i visokog tlaka, također pogoršava sklonost cigaretama, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.

Ishrana bogata šećerom

Previše šećera vodi zdravstvenim problemima, poput dijabetesa i pretilosti, a to su rizični čimbenici za bolest bubrega. Smanjite unos šećera u organizam i smanjit rizik od navedenih oboljenja. Manje prerađenih šećera znači i manje kalorija, kemikalija i soli, a struk i bubrezi će vam biti zahvalni!

- Google oglasi -

Previše soli

Mnogo slane hrane može povisiti krvni prtisak. Visok tlak oštećuje bubrege i, s vremenom, može dovesti do zastoja bubrega. Dok uobičajena američka prehrana sadrži oko 3.300 mg soli dnevno, zdravstvene organizacije preporučuju dnevni unos od 2.300 mg, dakle oko žličice soli. Oni s visokim tlakom i bolesnim bubrezima treba unose još manje soli – oko 1.500 mg dnevno. Za početak, smanjite unos prerađene hrane.

- Google oglasi -

3 KOMENTARI

Comments are closed.

Novi Sadržaj

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...
- Google oglasi -

Proljetna alergija, borba s peludom i oslobađanje od neugodnih simptoma

Za neke je proljeće izvor radosti i dobrog raspoloženja, a za druge je sezona muke i patnje. Naime, sve...

Rosopas (Chelidonium majus)

Rosopas (Chelidonium majus) u narodu poznata još kao “rusa” ili “zmijino mlijeko”, dolazi iz porodice Makovki (Papaveraceae). Ime rodu...

Ovo morate pročitati

Više vode za zdravije srce

Malo je poznato koliko dovoljno ili nedovoljno unošenje čiste...

Pelin biljka gorkog okusa koja liječi želudac i izbacuje razne otrove iz organizma

Pelin (lat. Artemisia) je trajna biljka s razgranatom stabljikom,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas