ZdravljeSavjetiNe vadite vosak iz ušiju, nije tamo bez veze!...

Ne vadite vosak iz ušiju, nije tamo bez veze! Radite si štetu

-

ciscenje-usijuCerumen ili vosak iz uha je proizvod lučenja ceruminalnih žlijezda u koži zvukovoda. To se ne događa zato da bi mi imali što vaditi iz ušiju već je cerumen tamo s jako dobrim razlogom

Otitis externa, odnosno “plivačko uho” infekcija je vanjskog zvukovoda, kanala koji se proteže od uške do bubnjića.

Ovu neugodnu pojavu mogu uzrokovati različite vrste bakterija ili gljivica. Voda koja se predugo zadrži u zvukovodu pogoduje bubrenju cerumena i može pospješiti razvoj upale. Cerumen – ušna mast (ili vosak) čest je krivac zadržavanja vode u uhu.

– To je proizvod lučenja ceruminalnih žlijezda u koži zvukovoda. U normalnim količinama pomaže samočišćenju i zaštiti uha te ga ne treba uklanjati mehanički. Tako se uklanja i prirodna zaštita te koža postaje podložnija infekcijama. Također, higijenskim štapićima možete dublje potisnuti stvoreni cerumen i izazvati stvaranje ceruminalnog čepa – kaže dr. Lea Homolak iz Poliklinike ECHO.

- Google oglasi -

U nekih pacijenata, dodaje dr. Homolak, prvi simptom upale vanjskog zvukovoda je svrbež ušnog kanala. Bubrenje cerumena i otok kože zvukovoda može prouzročiti osjećaj punoće ili neugodnosti u uhu. Iako neugodne i ponekad vrlo bolne, upale vanjskog zvukovoda u pravilu ne oštećuju sluh. Iznimka je upala pri kojoj se zvukovod potpuno zatvori zbog otoka kože ili obilja smole u zvukovodu.

Ako je srednje uho zdravo, nagluhost ili šum prolazi čim se zvukovod očisti ili kad uslijed liječenja koža zvukovoda splasne. Mogu se javiti i bolovi u uhu ili cijeloj polovici lica, koji se pogoršavaju pritiskom na vanjski dio uha. Nekim je ljudima zbog bolova čak teško žvakati hranu.

uho

Vanjski dio uha može pocrvenjeti ili nateknuti, a limfni čvorovi u blizini uha se mogu povećati. Moguća je i pojava iscjetka iz ušnog kanala koji je proziran ili žućkaste boje nalik gnoju. Kod nekih se osoba može javiti groznica, iako ona nije uobičajena.

- Google oglasi -

– Upala se može prenijeti i s jednog uha na drugo štapićima, prstima ili vrškom bočice nepravilnim kapanjem uha – upozorava dr. Lea Homolak iz Poliklinike ECHO.

Blagi, srednji i teški simptomi upale

– Blagi: svrbež i/ili crvenilo ušnog kanala i osjećaj nelagode Srednji: bol na dodir, osjećaj punoće u uhu, slabiji sluh (‘začepljeno uho’)

– Teški: jaka bol, crvenilo ili oticanje područja oko uha i/ili limfnih čvorova na vratu

Ostali uzroci upale ili infekcije uha

Alergije, prekomjeran rast kosti vanjskog ušnog kanala – egzostoze, razne kupelji, sapuni, šamponi koji iritiraju kožu zvukovoda, bolesti kože zvukovoda, poput ekcema, psorijaze ili seboreje, znojenje, oštećenje slušnog kanala pri čišćenju oštrim predmetom, pa i korištenje slušalica.

Često je dovoljna lokalna terapija antibiotskim kapima

Da bi djelovanje kapljica bilo optimalno, nužno je, osobito pri jačim upalama, prethodno zvukovod isprati ljekovitom otopinom koja, osim čišćenja, i zakiseljuje kožu stvarajući tako nepovoljne uvjete za rast mikroorganizama. Ponekad je potrebno liječenje započeti postavljanjem antibiotskih krpica u zvukovod na 12-24 sata, da bi lijek bolje i brže djelovao.

Četiri važna koraka higijene i prevencije upale

– Uho održavajte suhim – nakon svakog kupanja osušite ga mekim ručnikom ili zabacivanjem glave na stranu odstranite zaostalu vodu iz uha.

– Izbjegavajte plivanje u vodi sumnjive kvalitete i zadržavanje stranih predmeta (pijesak, dlačice od šišanja) u zvukovodu.

– Izbjegavajte guranje stranih predmeta u uho i čišćenje higijenskim štapićima – i mala ozljeda bit će dovoljna za ulazak mikroorganizama u kožu.

– Ne pretjerujte s pranjem uha sapunom – odmašćena koža osjetljivija je na infekcije, a smanjuje se i kiselost kože koja je njezina prirodna zaštita.

Kod težih stanja potreban je bris uha prije terapije

Teže upale zahtijevaju intenzivnu lokalnu i sistemsku antibiotsku terapiju. Liječenje mora biti dovoljno dugo da se upala ne bi ponovila. Pri sumnji na gljivične i gram negativne infekcije svakako je uputno učiniti bris uha prije terapije, jer često zahtijevaju specifično dugotrajno liječenje, kaže liječnica.

- Google oglasi -

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Novi Sadržaj

Čičak biljka – Korov koji čuva vaše zdravlje

Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivo-smeđi i vretenasti korijen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni...

7 iznenađujućih zdravstvenih prednosti ananasa

Ananas (Ananas comosus) potječe iz Južne Amerike, gdje se uzgaja već nekoliko stoljeća, vrlo je ukusno voće koje posjeduje...

Top 7 zapanjujućih prednosti mlijeka sa češnjakom

Tradicionalna metoda liječenja tj. Ayurveda je oduvijek bila najsigurniji način liječenja svake bolesti. Iako danas mnogi ljudi preferiraju alopatske...

Liječenje išijasa – Obloge za išijas – Vježbe za išijas

Išijas je naziv za bol uzrokovanu iritacijom išijadičnog živca. Sve što iritira ovaj živac može uzrokovati bol, u rasponu...
- Google oglasi -

Strah i trepet za holesterol i rak, a izvrsni za struk i spermu

Orašasti plodovi sve češće se nalaze na popisu zdravih namirnica. Orašasti plodovi su nutritivno bogata namirnica, koja sadrži većinu...

Od mirisnih cvjetova lipe pripremite ljekoviti čaj i opuštajuću kupku

Lipa se od davnina poštuje kao božansko drvo koje štiti od zla, a jedno je od starih vjerovanja da...

Ovo morate pročitati

Tonovi – melem za dušu

Svako od nas posjeduje vlastiti zvučni identitet, a uspješnost...

Saznajte šta sve liječi čaj od lovorova lista

Lovorov list se još od davnina koristio kao začin...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas