ZdravljeSavjetiViralna fotografija limunova pomaže ženama da otkriju rane simptome...

Viralna fotografija limunova pomaže ženama da otkriju rane simptome raka dojke

-

Pink vrpce, ilustracije ruku na prsima, trke i šetnje za podizanje svijesti o raku dojke… Sve to u većini slučajeva nema nikakve veze s tim kako rak dojke izgleda niti je od velike pomoći ženama u borbi da se zaustavi ta bolest, tvrdi Erin Smith Chieze koja je preživjela rak dojke, a čija je priča i fotografija koju je podijelila na Facebooku postala viralna.

Erin Smith Chieze je na Facebooku izrazila svoju ljutnju i frustraciju zbog nedostatka znanja o raku dojke među ženama, kojima se umjesto znanja nameću određene “igre” o podizanju svijesti u borbi protiv raka dojke.

- Google oglasi -

“Posljednjih dana dobila sam dosta privatnih poruka o “igri” u kojoj vi na svoj zid postavite srce, a onda potajno trebate navesti da je cilj toga podizanje svijesti o raku dojke. Ovo je moj odgovor na sve te poruke: Trebaju nam prave informacije i podaci, a ne slatka srca. Ako ne vidite fotografiju koja vam daje ključne informacije o tome kako otkriti rak dojke i ne znate kako rak dojke izgleda i šta treba tražiti. Učinite nam uslugu i prestanite igrati igrice s mojim životom, počnite zaista pomagati ljudima istraživanjem o liječenju raka dojke i stvarnim podizanjem svijesti” napisala je Erin.

Kako rak dojke izgleda

Smatra da sve dok neko ne postavi slike na kojim se vidi kako rak dojke zaista izgleda, ne možete otkriti problematične promjene na vašoj dojci. Kaže da je nekada vidjela sliku kako se rak dojke može manifestirati, i da joj je to pet godina poslije pomoglo da shvati da ima rak dojke.

kako rak dojke izgleda

“Znam šta je rak dojke. Znam sve o vlastitom ispipavanju, ali fotografija kako rak izgleda, je u mom slučaju bila ključ saznanja da imam rak dojke”, rekla je Erin koja nije imala standardne kvržice, jer u njenom slučaju tumor nije bio opipljiv.

Simptom koji se najviše povezuje s rakom dojke jest kvržica, iako to nije i jedina promjena na tijelu koja može ukazivati na tu zloćudnu bolest.

U nemogućnosti da pronađe fotografiju koja je bila ključna u njenom slučaju, Erin je postavila fotografiju limunova koja pokazuje kako rak dojke može doći u različitim oblicima i abnormalnostima – od izvučenih bradavica, rasta vena i erozije kože.

- Google oglasi -

>>Prepoznajte simptome raka i zatraži pomoć na vrijeme

“Ova ilustracija s limunovima je slična fotografiji koju sam ja na početku vidjela. Dakle, ako zaista želite pomoći ženama dijelite fotografije poput ove”, napisala je Erin.

Ljekari pacijentima kažu da općenito trebaju biti više svjesni izgleda svojih grudi i pratiti sve promjene na njima, kao i upražnjavati samokontrolu.

>>Osnovni simptomi kako prepoznati rak dojke…

Međutim, Therese B. Bevers direktorica Centra za prevenciju raka u Houstonu, kaže da su istraživanja pokazala da nema značajnijih prednosti kada je riječ o mjesečnim samokontrolama.

“Mi ne želimo ograničiti žene na ovu specifičnu tehniku ali samokontrola je veoma bitna za podizanje cjelokupne svijesti”, rekla je Bevers.

Jednoj od osam žena u svijetu bude dijagnosticiran rak dojke, što je veliki razlog da žene upoznaju svoje tijelo.

>>Želite li smanjiti rizik od pojave raka jedite ove namirnice

Da li rak dojke boli?

Treba imati na umu da bolest počinje tiho i podmuklo, bez znakova. Stoga treba naglasiti važnost dijagnostičkih pretraga koje otkrivanju ovu zloćudnu bolest.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,081SljedbeniciPratite

Odgovori

Novi Sadržaj

Kako ukloniti bradavice uz pomoć stari narodni lijekova

Mnogi od nas su se u nekom određenoj životnoj dobi susreli sa bradavicama. Iako nisu opasne, vrlo su neugodne...

Koliko češnjaka trebate pojesti za uravnotežen krvni tlak?

Upotreba češnjaka datira još od antičkih vremena. Oduvijek se znalo da je izniman lijek za mnoge bolesti uključujući i...

Zašto su biljna vlakna korisna za vaše zdravlje

Biljna vlakna su većinom kompleksni ugljeni hidrati, ali ne sadrže škrob. Pojavljuju se u svoj biljnoj hrani: povrću, voću,...

Herpes Simpleks je Virusna Infekcija, zašto nastaje i kako ga liječiti?

HSV je vrsta virusne infekcije koja se manifestuje kao herpes na usni uslijed naglog pada imuniteta. Također, može biti i...
- Google oglasi -

Sirova ishrana za brzi oporavak i bolje zdravlje

Sirova ishrana savršena je za ljudsko zdravlje. Ovaj način ishrane je koristan, posebno za mršavljenje, poboljšanje vitalnosti, podizanje energetskog...

Kvas napitak koji jača organizam

Po dejstvu na ljudsko tijelo kvas sličan je kefiru, kiselom mlijeku, kumisu i acidofilnom jogurtu, te ima sposobnost da...

Ovo morate pročitati

RECEPT – Kako pripremiti slatko od šumskih jagoda

Iako vam za pripremu ove jako ljekovite poslastice treba...

Popite dvije čaše ovog soka i nesanica prestaje

Sok od višnje u sebi čuva tajnu dobrog sna,...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas