ZdravljeSavjetiViralna fotografija limunova pomaže ženama da otkriju rane simptome...

Viralna fotografija limunova pomaže ženama da otkriju rane simptome raka dojke

-

Pink vrpce, ilustracije ruku na prsima, trke i šetnje za podizanje svijesti o raku dojke… Sve to u većini slučajeva nema nikakve veze s tim kako rak dojke izgleda niti je od velike pomoći ženama u borbi da se zaustavi ta bolest, tvrdi Erin Smith Chieze koja je preživjela rak dojke, a čija je priča i fotografija koju je podijelila na Facebooku postala viralna.

Erin Smith Chieze je na Facebooku izrazila svoju ljutnju i frustraciju zbog nedostatka znanja o raku dojke među ženama, kojima se umjesto znanja nameću određene “igre” o podizanju svijesti u borbi protiv raka dojke.

- Google oglasi -

“Posljednjih dana dobila sam dosta privatnih poruka o “igri” u kojoj vi na svoj zid postavite srce, a onda potajno trebate navesti da je cilj toga podizanje svijesti o raku dojke. Ovo je moj odgovor na sve te poruke: Trebaju nam prave informacije i podaci, a ne slatka srca. Ako ne vidite fotografiju koja vam daje ključne informacije o tome kako otkriti rak dojke i ne znate kako rak dojke izgleda i šta treba tražiti. Učinite nam uslugu i prestanite igrati igrice s mojim životom, počnite zaista pomagati ljudima istraživanjem o liječenju raka dojke i stvarnim podizanjem svijesti” napisala je Erin.

Kako rak dojke izgleda

Smatra da sve dok neko ne postavi slike na kojim se vidi kako rak dojke zaista izgleda, ne možete otkriti problematične promjene na vašoj dojci. Kaže da je nekada vidjela sliku kako se rak dojke može manifestirati, i da joj je to pet godina poslije pomoglo da shvati da ima rak dojke.

kako rak dojke izgleda

“Znam šta je rak dojke. Znam sve o vlastitom ispipavanju, ali fotografija kako rak izgleda, je u mom slučaju bila ključ saznanja da imam rak dojke”, rekla je Erin koja nije imala standardne kvržice, jer u njenom slučaju tumor nije bio opipljiv.

Simptom koji se najviše povezuje s rakom dojke jest kvržica, iako to nije i jedina promjena na tijelu koja može ukazivati na tu zloćudnu bolest.

U nemogućnosti da pronađe fotografiju koja je bila ključna u njenom slučaju, Erin je postavila fotografiju limunova koja pokazuje kako rak dojke može doći u različitim oblicima i abnormalnostima – od izvučenih bradavica, rasta vena i erozije kože.

- Google oglasi -

>>Prepoznajte simptome raka i zatraži pomoć na vrijeme

“Ova ilustracija s limunovima je slična fotografiji koju sam ja na početku vidjela. Dakle, ako zaista želite pomoći ženama dijelite fotografije poput ove”, napisala je Erin.

Ljekari pacijentima kažu da općenito trebaju biti više svjesni izgleda svojih grudi i pratiti sve promjene na njima, kao i upražnjavati samokontrolu.

>>Osnovni simptomi kako prepoznati rak dojke…

Međutim, Therese B. Bevers direktorica Centra za prevenciju raka u Houstonu, kaže da su istraživanja pokazala da nema značajnijih prednosti kada je riječ o mjesečnim samokontrolama.

“Mi ne želimo ograničiti žene na ovu specifičnu tehniku ali samokontrola je veoma bitna za podizanje cjelokupne svijesti”, rekla je Bevers.

Jednoj od osam žena u svijetu bude dijagnosticiran rak dojke, što je veliki razlog da žene upoznaju svoje tijelo.

>>Želite li smanjiti rizik od pojave raka jedite ove namirnice

Da li rak dojke boli?

Treba imati na umu da bolest počinje tiho i podmuklo, bez znakova. Stoga treba naglasiti važnost dijagnostičkih pretraga koje otkrivanju ovu zloćudnu bolest.

- Google oglasi -

Pratite nas na instagramu

1,096SljedbeniciPratite

Novi Sadržaj

Kruške za zdravo i brzo mršavljenje

Ovo sočno, slatko voće prepuno je hranjivih tvari, uključujući vitamine, minerale i vlakna, a istovremeno ima malo kalorija. Zbog...

Kalcij sprečava taloženje masnoće zato jedite mliječne proizvode

Mliječni proizvodi su dobar izbor za mršavljenje i mogu biti korisni u okviru uravnotežene ishrane, ali je važno obratiti...

Kako izbjeći prehladu i gripu?

Malaksalost, osjećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promjene temperature koje su aktualne...

Najveće zablude, pogreške i predrasude o maslinovom ulju

Možda mislite da znate baš sve o maslinovom ulju, no ovaj ukusan, zdrav i hranjiv proizvod je puno kompleksniji...
- Google oglasi -

Brusnice za dobro zdravlje

Brusnice su bobice koje imaju dobar utjecaj za naše zdravlje i prehrambene koristi. Brusnice sadrže mnogo zaštitnih fitonutrijenata i...

Bol u ramenu kada spavate

Idete li na spavanje sa bilo kojom vrstom boli, znate da to nije baš najjednostavnija stvar za napraviti. No,...

Ovo morate pročitati

4 prirodna tretmana protiv seboroičnog dermatitisa

Svrbi vas koža? Na vlasištu se pojavljuju suhe ljuskice...

Očistite pluća i riješite se nervoze na potpuno prirodan način

Većina ljudi puši zbog anksioznosti i nervoze, a cigareta...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas