Ne zadržavajte suze, plač je dobar za zdravlje!

-

Radost ili bol, sreća ili ganuće – koji god bio uzrok, suze su vrlo važne za našu psihu i tijelo.

Kaže se da su suze “ženska posla”, a prevladavajuće je mišljenje da pravi muškarci ne plaču, no dati si oduška kroz plač korisno je za zdravlje jer suze, kao izraz emocija, ne treba kočiti i potiskivati. Je li svaki plač jednak? Je li prečesto plakanje znak psihičkog problema? Zašto je plač različit kod žena i muškaraca? Ukratko, iako su nam suze često u očima, pustili ih mi da poteku ili ne, o njima još znamo vrlo malo, a i to malo uglavnom se temelji na predrasudama.

- Google oglasi -

Susprezanje je stresno

Plač je fiziološka pojava koja nam omogućava da se riješimo akumuliranih emotivnih stresova i napetosti, uz pozitivan učinak za tijelo i za psihu. Blokirane emocije se pretvaraju u opće stanje krutosti koje se odražava i na muskulaturi, što i ne treba čuditi s obzirom na to da su tijelo i um usko povezani. Osim toga, zadržavanje emocija na neki način “zaleđuje” i čini trajnim neugodno stanje duha uzrokovano stresom i napetošću.

Svaka zadržana suza pretvara se u potencijalnu štetu za organizam. Prisiljavanje na zadržavanje suza u raznim emotivnim stanjima dovodi do blokiranja tih emocija u nama i stvaranja snažnog unutrašnjeg stresa. Dugoročno, takvo stanje djeluje štetno na želudac i crijeva, imunosni te srčani i krvožilni sustav.

Muškarac koji plače je hrabar

Uobičajeno se na suze gleda kao na znak slabosti, posebno kod muškaraca. Zbog kulturoloških i odgojnih razloga muškarcima se uvijek branilo plakati, osim u situacijama velike tuge zbog smrti bliske osobe ili pak kad je riječ o nekom uzbudljivom i važnom događaju (kao što je sportska pobjeda). Nažalost, u današnje vrijeme još se “pravim” muškarcem smatra samo onaj koji nikada ne plače. No, istina je posve drugačija: svjesno plakanje je upravo oblik hrabrosti jer pokazuje da je osoba sposobna kontrolirati i iskazati vlastite emocije, a ne biti ukočena i suspregnuta.

Ženske suze imaju izrazito antierotično djelovanje koje dovodi do pada razine testosterona kod muškaraca, a time i do pada spolne želje.

- Google oglasi -

Od tuge, radosti, ganuća…

Suze su najočitija karakteristika plača, no u plaču koji je uzrokovan bolom prisutni su i jecaji, ridaji, poseban izraz usana, crvenilo lica i povišenje krvnog tlaka. Osim toga, kod plača od tuge postoji i sklonost pokrivanja lica rukama kao da ga se želi sakriti. S druge strane, kod plača od sreće suze prate osmijesi, čak i manifestacije euforije, kao što su skakutanje i radosno kliktanje.

Svjesno plakanje je oblik hrabrosti jer pokazuje da je osoba sposobna iskazati vlastite emocije, a ne biti ukočena i suspregnuta.

Plač nije uvijek odraz tuge i boli. Vrlo često je, i kod žena i kod muškaraca, odraz ganuća. Uzrok može biti neki važan događaj, primjerice prisustvovanje vjenčanju vlastitog djeteta. U tom slučaju, riječ je o ugodnom plaču budući da je uzrok osjećaj radosti i sreće i, naravno, treba se bez susprezanja prepustiti tim osjećajima.

Ona i on: razlika u hormonima

Muškarci i žene plaču na različit način i u različitim situacijama: u prosjeku žene plaču i do 30 puta godišnje prema nategnutih šest puta koliko možda suzu puste muškarci. Što je razlog tome? Američki biokemičar William Frey je u suzama od ganuća otkrio znatno veću količinu hormona prolaktina nego što ga ima u suzama od ljutnje ili tuge. A prolaktin je hormon zadužen za proizvodnju mlijeka kod žena, kod kojih je, naravno, i prisutan u organizmu u većoj količini nego kod muškaraca.

Kad je riječ o muškarcima, istraživanje Doheny Eye Institutea pokazalo je da se niske razine androgenih hormona povezuju s poremećajem koji se naziva “suho oko”. Iz toga se može zaključiti da su androgeni, muški spolni hormoni, nužni za lučenje suza. Testosteron i prolaktin su u međudjelovanju s ciljem regulacije lučenja suznih žlijezda, a budući da muškarci luče više testosterona, a žene više prolaktina, postoje strukturalne i biokemijske razlike između suznih žlijezda muškaraca i žena.

Osim toga, treba reći da se suze ne tiču samo emotivne sfere, već i fizičke. Primjerice, osobe starije životne dobi i žene u menopauzi češće imaju problem suhog oka. Najmanje 10 milijuna osoba starije životne dobi pati, barem povremeno, od tog problema. Naprotiv, periodi najučestalijeg plakanja obično su povezani s pojačanom hormonalnom aktivnošću i javljaju se u trudnoći, tijekom dojenja, za vrijeme menstrualnog krvarenja ili pri uzimanju kontracepcijskih pilula.

Plakanje je bebin način komuniciranja: ona plačem izražava neslaganje, ljutnju, dosadu, tugu, glad, bol…

Popuštanje obrambenih mehanizama

Kod žena su mehanizmi zaštite malo “labaviji” nego kod muškaraca, ne zbog slabosti, nego više zato što žene i nemaju tako izražen osjećaj da bi se trebale braniti. Na primjer, žena kojoj se dogodi neki trenutak slabosti ili neka nezgoda bez problema to ispriča svojoj okolini, no muškarac je sklon prešutjeti neuspjehe ili slabosti jer se boji osude okoline, sažalijevanja ili ismijavanja.

Stoga su kod muškaraca obrambeni mehanizmi uvijek jako aktivni, pa zbog toga oni i rjeđe plaču. U svakom slučaju, ta razlika nije genetski već društveno uvjetovana. Mogla bi se promijeniti kad bi se mušku djecu prestalo od malih nogu podučavati da ne smiju plakati i pokazivati osjećaje, a učinci takve promjene u odgoju bili bi dalekosežni jer, tvrde stručnjaci, čovjek koji nauči izražavati svoje osjećaje i koji nije stalno pod pritiskom da ih mora skrivati puno je manje agresivan.

Bebin plač

Zanimljivo je da, neovisno o spolu djeteta, u obiteljima postoji sklonost da se po svaku cijenu spriječi da dijete plače, a posebno da drugi ljudi to ne vide ili ne čuju. Gotovo kao da roditelji doživljavaju plač vlastitog djeteta kao nedostatak. Plače li dijete, uvijek se pitaju u čemu griješe i što mu nisu dali. To je posve pogrešno, jer bebin plač nije znak roditeljskog neuspjeha, već djetetov način komuniciranja: ono plačem izražava neslaganje, ljutnju, dosadu, tugu, glad, nelagodu ako ga nešto boli… Sprečavanjem bebina plača onemogućavamo djetetu da nam priopći što mu se događa i što treba.

Plač ubija libido

Ako ste mislili da su vaše suze muškarcima privlačne, u krivu ste. Ne samo da im nisu privlačne, već i ubijaju spolnu želju. Ako se ponekad i može govoriti o nekoj vrsti privlačenja, tu nikako nije riječ o erotici već o žaljenju i nekoj vrsti očinskih osjećaja i pažnje.

Ženske suze imaju izrazito antierotično djelovanje koje dovodi do pada razine testosterona kod muškaraca, a time i do pada spolne želje. Koliko god netom prije bio uzbuđen i spreman na vruće igre pod pokrivačem, kad vidi ženske suze, svaki muškarac gubi volju i odustaje. To nije olako izrečena tvrdnja, već teza koju podupire i znanstveno istraživanje objavljeno u publikaciji Science.

Ako je uzrokovan strahom ili nedostatkom samopouzdanja tada ni muškarčev plač neće biti privlačan ženama.

Što kad on zaplače?

Umjeren plač muškarca ženi može biti privlačan. Pod umjerenošću se podrazumijeva ne pretjerana učestalost jer plačljiv partner nije privlačan nijednoj ženi. Privlačan nije ni muškarčev plač koji je uzrokovan strahom od suočavanja s određenom situacijom ili manjkom samopouzdanja, no plač od ganuća ženama može biti vrlo erotičan jer tada izlazi na vidjelo nježna strana karaktera.

Tipične situacije u kojima žene plaču

Šef vas je prekorio

Toliko ste se trudili da dobro obavite posao, no zaboravili ste predati neki važan dokument. I šef je zbog toga bio prilično grub na riječima. To je situacija u kojoj od plača nema naročite koristi, nego je on znak slabosti. Kako reagirati? Poradite na samopouzdanju i imajte na umu da je griješiti ljudski te da uvijek imate priliku popraviti stvar.

Ostavio vas je partner

Plačite bez suzdržavanja jer bol zbog gubitka treba ublažiti i pustiti iz sebe u obliku suza. Prije nego što počnete racionalno razmišljati, nužno je dati oduška svojoj boli: i to je jedan od načina da osvijestite da život ipak ide dalje.

Neočekivani trošak

Stigao vam je astronomski telefonski račun i ne znate kako da skupite novac. Dođu li vam u toj situaciji suze, riječ je o suzama koje oslobađaju od napetosti zbog bezizlazne situacije. U redu, isplačite se, no nakon toga se saberite i pokušajte pronaći rješenje, makar to bila i posudba.

Tužan film

Ganuće tijekom gledanja filma je klasična situacija u kojoj žene plaču, a to se najčešće događa kad se identificiraju s nekim likom i proživljavaju njegovu situaciju. U svakom slučaju, riječ je o oslobađajućim emocijama i suzama koje su korisne pa se nemojte suzdržavati.

Svađa s roditeljima

Ovo se odnosi na mlade djevojke: primjerice, kad im roditelji ne dopuštaju da navečer ostanu dugo vani, one nerijetko briznu u plač. Adolescentice u tom slučaju plaču od srdžbe i frustracije zbog toga jer se osjećaju kao da su u zatvoru. No, slično se događa i 30-godišnjakinjama u određenim situacijama kad ne mogu dobiti ono što bi htjele, posebno od partnera. U tom slučaju, imajte na umu da ste odrasli i da možete upravljati svojim životom i otvoreno reagirati tražeći svoja prava, a ne plačući.

Suze nakon orgazma

Postoje emocije koje nas ispunjavaju tolikom srećom da se osjećamo duboko ganuti, pa onda naravno i plačemo. No, plač nakon seksa može biti povezan i s oslobađanjem od napetosti. U seksu je postizanje orgazma jednako potpunom pražnjenju i oslobađanju akumulirane napetosti. S druge strane, plač nakon seksa može biti i izraz grižnje savjesti zbog osjećaja užitka u “pogrešnoj” situaciji, primjerice ako je riječ o prijevari.Plakanje je bebin način komuniciranja: ona plačem izražava neslaganje, ljutnju, dosadu, tugu, glad, bol…

- Google oglasi -

Novi Sadržaj

Namirnica koja smanjuje apetit i doprinosi za zdravlje

Grčki jogurt se pravi od kravljeg mlijeka koje se procijedi kako bi se uklonila sirutka, što rezultira gušćom konzistencijom...

Koje su koristi koprive za zdravlje?

Kopriva je samonikla biljka sa izuzetnim zdravstvenim vrijednostima. Kopriva ima vrlo dugu povijest u narodnoj medicini, stoga nije ni...

Majčina dušica (Thymus serpyllum)

Majčina dušica (Thymus serpyllum L.) u narodu poznata još kao "babina dušica" ili "materinka" je trajna biljka iz porodice...

Maslačak (Taraxacum officinale)

Maslačak (Taraxacum officinale) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae), s vrlo razvijenim korijenom iz kojega raste rozeta...
- Google oglasi -

Vitiligo: vrste, simptomi, uzroci i liječenje

Bolest se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, u svim rasama i u oba spola. Vitiligo je stanje...

Prirodni eliksir ljepote i zdravlja – Za šta je dobro koristiti kantarionovo ulje

Kantarion ili gospina trava je biljka koja ima mnoga ljekovita svojstva, bere se u maju i junu u vrijeme...

Ovo morate pročitati

Gljiva liječi rak i snižava razinu kolesterola

Žućkaste, crne, smeđe, kremaste ili ružičaste - bukovače toliko...

Znate li što je to disleksija?

Logopedi disleksiju ne gledaju kao bolest nego kao stanje...
- Google oglasi -

Možda vas zanima? PREPORUČENO
Preporučeno za vas

ankara escort
film izle
getbetbonus.com deneme bonusu veren siteler casinorulet.com bonuspick.net bonus veren siteler
deneme bonusu veren siteler
bonus veren siteler
bonus veren siteler
deneme bonusu veren siteler
Trbet Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis Canlı Bahis
tuzla escort maltepe escort ataşehir escort kadıköy escort anadolu yakası escort ataşehir escort pendik escort kurtköy escort kartal escort kadıköy escort maltepe escort kartal escort deneme bonusu escort bayan ataşehir escort
deneme bonusu veren siteler
deneme bonusu veren siteler